Ny undersökning: Nyexaminerade akademiker står starka på arbetsmarknaden efter pandemin
Sedan 1960-talet har fackförbundet Akavia, då Civilekonomerna och Jusek, undersökt hur möjligheterna ser ut för nyexaminerade akademiker att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden. Årets undersökning visar på en stark arbetsmarknad och trots ett svårt ekonomiskt läge tycks framtiden för nyexaminerade akademiker se ljus ut, åtta av tio har fått anställning inom tre månader efter avslutade studier.
Akavias enkät Efter Examen riktar sig till nyexaminerade ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer och har genomförts av fackförbundet sedan 1960-talet. De senaste åren har arbetsmarknaden för nyexaminerade speglats av pandemi, men årets resultat visar på en tydlig återhämtning. Antalet tillsvidareanställningar har ökat kraftigt i jämförelse med tidigare år och 78 procent av de 1 900 svarande i studien uppger att de gått vidare till arbete 1-3 månader efter avslutade studier, vilket är den högsta siffran på tio år. Närmare åtta av tio (77 procent) av de svarande känner sig också säkra inför sin framtid på arbetsmarknaden. Felix Ulfenstedt, sakkunnig arbetsmarknadspolitik på Akavia, ser positivt på årets resultat.
– Trots ett osäkert omvärldsläge och ekonomisk oro ser vi i år hur nyexaminerade snabbt kommer i arbete. Tillsvidareanställningarna ökar och fler uppger att de går till jobb i stället för vidare studier. Vi ser också hur arbetsmarknaden i hög utsträckning efterfrågar studenternas kompetenser.
En akademisk examen är en bra framtidsförsäkring på arbetsmarknaden och ett skydd under svårare tider, säger Felix Ulfenstedt.
Kontakter inte lika viktigt - unga hittar jobben digitalt
Flexibilitet i arbetslivet blir allt viktigare bland nyexaminerade. Efter flera år av utbildning på distans under pandemin har fler vant sig vid att kunna bestämma var, när och hur de är tillgängliga. Undersökningen visar att nyexaminerade rankar detta viktigare vid jobbsökande än exempelvis en motiverande chef eller att kunna bidra till en bättre värld.
Undersökningen visar också en tydlig trend avseende hur nyexaminerade hittar sitt första jobb. Tidigare år har svarsalternativet ”genom kontakter” varit dominerade, men årets undersökning visar att digitala kanaler blivit viktigare och sex av tio nyexaminerade med anställning uppger att de hittat sitt första jobb genom digitala kanaler. Abelone Tischbein-Madsen, Verksamhetsansvarig för studentverksamheten på Akavia, tror att pandemin kan ha påverkat.
– Under pandemin såg vi hur praktikmöjligheterna minskade, något som tidigare varit en vanlig ingång till arbete. Denna trend består och vi ser fortsatt en nedgång i antalet som svarar att de haft praktik i samband med sin utbildning. Studenterna behöver nu i en annan utsträckning än tidigare vara nytänkande i sitt jobbsökande, vilket undersökningen visar har haft positiva resultat. Praktik är fortsatt uppskattat och viktigt men tycks inte vara avgörande, säger Abelone Tischbein-Madsen.
Fler fakta från undersökningen:
- 46 % av de svarande fick sitt första arbete med relevans för sin utbildning innan avslutade studier.
- Inom tre månader efter avslutad examen hade 88 % av it-akademikerna fått ett jobb med relevans för sin utbildning. Motsvarande siffra för övriga professioner var 85 % av juristerna, 80 % av ekonomerna, 74% av personalvetarna, 71 % av samhällsvetarna, och 63 % av kommunikatörerna.
- 76 % av de som fått en anställning har en tillsvidareanställning, vilket är den högsta siffran sedan 2008.
- Kommunikatörer är den grupp som i högst utsträckning får tidsbegränsade anställningar (24 %) följt av personalvetare (19 %) och samhällsvetare (18 %).
- 77 % av de svarande känner sig säkra inför sin framtid på arbetsmarknaden. Säkrast känner sig juristerna och osäkrast känner sig kommunikatörerna, av vilka 42 % anger att de känner sig osäkra.
- För 49 % av de svarande är stimulerande arbetsuppgifter den viktigaste parametern när de söker sitt första jobb, följt av lön och förmåner (48 %) och balans mellan arbete och fritid (37 %).
- För 58 % av de svarande är hög ekonomisk avkastning den viktigaste parametern i sin framtida karriär, följt av utveckling inom en expert-/specialist-roll (54 %) och arbetsuppgifter med eget ansvar (51 %).
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Akavia under perioden mars–maj 2023. I urvalet ingår ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer som är under 36 år och har tagit examen under perioden september 2021 till augusti 2022. Undersökningen genomfördes som en totalundersökning bland Akavias medlemmar och som en urvalsundersökning bland icke-medlemmar. Totalpopulationen omfattade 7 636 personer varav 1 880 personer svarade på enkäten, vilket gav en svarsfrekvens på 25 procent. De uppgifter som presenteras är sammanvägda och viktade resultat som är representativa för hela gruppen nyexaminerade.
Nyckelord
Kontakter
Filip LindmarkPress- och PR-ansvarig
Tel:+46706652949filip.lindmark@akavia.seBilder
Länkar
Om Akavia
Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Förbundet har 135 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Akavia: Olyckligt med ofullständig utredning om säkerhetsprövningar10.12.2024 19:27:26 CET | Pressmeddelande
Akavia välkomnar förslagen om förändringar av processen för säkerhetsprövningar men riktar kritik mot att utredningen inte fullt ut lyckats behandla frågan om överprövning och hur överklagandeprocessen ska se ut.
Akavia i avtalsrörelsen: Låt fler välja mellan arbetstid och pengar28.11.2024 11:31:13 CET | Pressmeddelande
När de nya kollektivavtalen för privat sektor tecknas under 2025 måste fler arbetstagare få bättre möjligheter att påverka hur de kompenseras. Akavia föreslår därför införandet av ett individuellt konto i fler branscher.
Akavia om AI-kommissionens färdplan: Välkommet fokus på framtidens arbetsmarknad26.11.2024 13:00:05 CET | Pressmeddelande
Idag tog regeringen emot AI-kommissionens förslag på åtgärder som ska bidra till att stärka utveckling och användning av AI i Sverige. Akavia välkomnar de viktiga förslag som presenterades. Särskilt välkommet är kommissionens stora fokus på behovet av omställning och kompetenslyft på arbetsmarknaden.
Akavia värvar ny HR-chef13.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Fack- och professionsförbundet Akavia stärker organisationen och ledningsgruppen med rekryteringen av Therese Branevig som ny HR-chef. Therese tar med sig lång erfarenhet av att leda HR-avdelningar och kommer senast från Nynäshamns kommun.
Hög arbetsbelastning bland Sveriges domare ett hot mot rättssäkerheten5.11.2024 10:34:28 CET | Pressmeddelande
En stor majoritet av Sveriges domare har en ansträngande arbetsbelastning och varannan domare ser arbetsbördan som ett hot mot rättssäkerheten. Det visar en ny rapport från fackförbundet Akavia som tillsammans med Saco-S Domstol undersökt arbetsmiljön och attraktiviteten i domaryrket bland landets ordinarie domare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum