Trafikverket överklagar beslut om detaljplan i Timrå kommun

Dela

Trafikverket överklagar Timrå kommuns beslut att anta detaljplanen för det norra området i Torsboda eftersom det saknas godtagbara trafiklösningar. Överklagan påverkar inte detaljplanen för det södra området där kinesiska PTL planerar att de ska etablera sig.

- Trafikverket har fört dialog med kommunen och påtalat bristen i detaljplanen både muntligt och skriftligt. Kommunen har trots det valt att anta detaljplanen utan en godtagbar trafiklösning. Vi förstår att överklagan till mark- och miljödomstolen påverkar framdriften av etableringen negativt. Trafikverket har ingenting emot exploateringen, men kommunen måste ta ansvar för de konsekvenser som den för med sig, säger Helena Werre enhetschef Samhällsplanering Region Mitt vid Trafikverket.

E4 är ett riksintresse och Trafikverket ansvarar för att vägen är framkomlig och säker. I en kommunal detaljplanering måste det därför alltid finnas en plan för hur nya trafikströmmar från nya områden ska ansluta till befintlig infrastruktur.

- Varje detaljplan måste kunna stå för sig själv, och det spelar ingen roll att det finns en utpekad trafiklösning för den södra etableringsytan. Om detaljplanen vinner laga kraft skulle det i praktiken kunna innebära att exploateringen på den södra sidan inte blir av och det i stället exploateras endast på den norra sidan, säger Helena Werre, enhetschef Samhällsplanering Region Mitt vid Trafikverket.

Kontakter

För mer information
Helena Werre, enhetschef Samhällsplanering Region Mitt, Trafikverket. 010-123 44 23


Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye