Europeiska InvesteringsbankenEuropeiska InvesteringsbankenEuropeiska Investeringsbanken

EIF och Serafim Finans undertecknar ett garantiavtal på 10 miljoner euro inom InvestEU

Dela
  • Europeiska investeringsfonden (EIF) och Serafim Finans AB (”Serafim”) har undertecknat ett avtal på 10 miljoner euro för att stödja svenska små och medelstora företag samt börsnoterade sådana.
  • Tack vare EIF-garantin kommer Serafim att kunna tillhandahålla finansiering och sänkta räntor till svenska företag som påverkats negativt av den ekonomiska nedgången.
Europeiska Investeringsbankens huvudkontor, Luxemburg
Europeiska Investeringsbankens huvudkontor, Luxemburg

Europeiska investeringsfonden (EIF) kommer att tillhandahålla en garanti på 10 miljoner euro som täcker en portfölj med efterställd skuldfinansiering genom InvestEU SME Competitiveness Product – portfölj med högre risk i kategori 3.

Denna portfölj syftar till att förbättra företagens konkurrenskraft genom att stödja efterställd utlåning till små och medelstora företag som påverkats negativt av den ekonomiska nedgången och genom att underlätta deras kapitaliseringsbehov (inklusive refinansiering av befintliga lån). Efterställda skuldinstrument spelar en viktig roll för finansieringen av små och medelstora företag genom att stabilisera deras finansiella ställning, förbättra lånekapaciteten och stödja företagsinvesteringar.

Tack vare EIF:s garanti kommer Serafim att kunna stötta ett bredare spektrum av företag och industrier som har påverkats negativt av den ekonomiska nedgången och som därmed upplever utmaningar med att erhålla den finansiering man är i behov av. Därutöver kommer Serafim ha möjlighet att förbättra räntevillkoren på de gällande lånen.

– I tider när små och medelstora bolag i Sverige – i likhet med andra bolag inom hela EU – står inför en mängd utmaningar för att upprätthålla sin verksamhet eller växa, vill vi säkerställa att företagen lyckas säkerställa den finansiering som de behöver, säger EIF:s vd Marjut Falkstedt. Vår garanti som backas upp av EU gör denna finansiering tillgänglig och överkomlig för företag genom vårt nya samarbete med Serafim Finans.

– Vi ser fram emot att ta oss an denna möjlighet som innebär att vi, med hjälp av EIF-garantin, kan hjälpa företag och entreprenörer med att hitta en lämplig finansiering. Partnerskapet med EIF är en viktig del i vårt åtagande att stötta svenska företag, och därigenom bidra till deras långsiktiga tillväxt och stabilitet. Förhoppningsvis blir denna transaktion ett första steg mot ett långvarigt samarbete med EIF, säger Anna Rytterling, Head of Corporate på Serafim Finans.

För ytterligare information: Europeiska investeringsfonden ingår i Europeiska investeringsbanksgruppen. EIF:s huvuduppgift är att stödja europeiska små och medelstora företag genom att underlätta för dem att få tillgång till finansiering. EIF utformar och utvecklar instrument för risk- och tillväxtkapital, garantier och mikrofinansiering som är speciellt inriktade på detta marknadssegment. I denna roll främjar EIF EU:s centrala politiska mål som bland annat konkurrenskraft och tillväxt, innovation och digitalisering, social inverkan, kompetens och humankapital, klimatåtgärder och miljömässig hållbarhet.

Serafim Finans är ett etablerat svenskt kreditmarknadsbolag, som erbjuder en stor bredd av finansiella lösningar till både företag och konsumenter sedan 2004. Med ett team av kompetenta medarbetare strävar företaget efter att hitta flexibla och långsiktiga lösningar, som gör att kunderna kan nå sin fulla potential. Ambitionen är att vara Sveriges ledande finansbolag – med ett fokus på värderingarna engagemang, kompetens och ett personligt bemötande. Serafim Finans ämnar stötta svenska företag i sin tillväxt genom rådgivning och långsiktiga kundrelationer.

InvestEU-programmet ger Europeiska unionen väsentlig långsiktig finansiering genom att mobilisera betydande privata och offentliga medel för att stödja en hållbar återhämtning. Programmet bidrar också till att mobilisera privata investeringar för Europeiska unionens politiska prioriteringar, såsom den europeiska gröna given och den digitala omställningen. InvestEU-programmet samlar många olika finansiella EU-instrument under ett tak, som för närvarande finns tillgängliga för att stödja investeringar inom Europeiska unionen, och gör det enklare, effektivare och mer flexibelt att finansiera investeringsprojekt i Europa. Programmet består av tre delar: InvestEU-fonden, InvestEU:s rådgivningscentrum och InvestEU-portalen. InvestEU-fonden implementeras genom finansiella partner som investerar i projekt med hjälp av EU:s budgetgaranti på 26,2 miljarder euro. Hela budgetgarantin stöder genomförandepartnernas investeringsprojekt, ökar deras riskbärande förmåga och mobiliserar på så sätt minst 372 miljarder euro i ytterligare investeringar.

 

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Europeiska investeringsbanken (EIB) är Europeiska unionens finansinstitut för långfristig finansiering och ägs av EU:s medlemsstater. Banken tillhandahåller långfristig finansiering till ekonomiskt bärkraftiga investeringar för att bidra till EU:s politiska mål.  Europeiska investeringsbanken är verksam i omkring 160 länder och är världens största multilaterala långivare till klimatprojekt. EIB-gruppen ska stödja investeringar på 1 biljon euro i klimatåtgärder och miljömässig hållbarhet fram till 2030, samt mer än 50 % av EIB:s finansiering ska gå till klimat till 2025.

Följ Europeiska Investeringsbanken

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europeiska Investeringsbanken

Start-ups från Schweiz och Spanien framröstade till Europas bästa sociala entreprenörer29.9.2023 13:37:38 CEST | Pressmeddelande

Första pris i Social Innovation Tournament 2023 som arrangerades av EIB-institutet på Fotografiska i Stockholm igår gick till det schweiziska företaget SOPHIA CHATBOT. De har utvecklat en digital vän, Sophia, som finns tillgänglig alla dagar, dygnet runt, för att hjälpa personer som har blivit utsatta för våld i hemmet. Sophia hjälper dem som blivit utsatta att känna sig trygga och bli medvetna om sina rättigheter, för att kunna vidta åtgärder för att rädda sina egna liv. Det franska företaget GRIBOUILLI vann första pris i specialkategorin för företag som utvecklar lösningar för hållbara städer och samhällen. De är den första professionella sammanslutningen av barnvakter och nannies med en affärsidé att stärka en i stort sett osynlig yrkesgrupp, vars anställningar ofta är osäkra. Priser på EUR € 100 000 var tilldelades vinnarna.

Det svenska startup-företaget Husmus bland Europas bästa sociala innovatörer25.9.2023 13:36:31 CEST | Pressmeddelande

Social Innovation Tournament, som arrangeras av EIB-institutet, utser och belönar Europas bästa sociala innovatörer. Finalen äger rum i Stockholm den 28 september 2023. De 15 finalisterna syftar till att åstadkomma social, etisk eller miljömässig positiv påverkan med sina innovativa affärsidéer. Det svenska företaget Husmus är en av årets finalister. Vinnarna i den allmänna respektive särskilda kategorin kommer att tilldelas ett första eller andra pris på 100 000 euro respektive 40 000 euro.

InvestEU: EIB och CrowdFarming tecknar låneavtal för att stötta en hållbar livsmedelsförsörjningskedja och ekologiska jordbrukare i Europa14.9.2023 15:29:42 CEST | Pressmeddelande

Riskkapitallånet på 15 miljoner euro kommer främst att finansiera forsknings- och utvecklingsverksamheten vid CrowdFarming, ett Spanienbaserat företag som underlättar direktförsäljning av livsmedel mellan jordbrukare och konsumenter i EU. Projektet bidrar till EU:s från jord till bord-strategi, vars mål är att skapa ett rättvist, hälsosamt och miljövänligt livsmedelssystem. Avtalet får stöd av InvestEU-programmet, som syftar till att mobilisera mer än 372 miljarder euro i ytterligare investeringar under perioden 2021–2027.

Ny undersökning bland europeiska kommuner: Kompetensbrist fördröjer den gröna omställningen5.7.2023 10:46:52 CEST | Pressmeddelande

60 procent av europeiska kommuner anser att deras investeringar i infrastruktur för begränsning av och anpassning till klimatförändringar under de senaste tre åren varit otillräckliga. 69 procent av europeiska kommuner saknar experter med kompetens inom miljö- och klimatbedömning, vilket utgör ett allvarligt problem för genomförandet av lokala investeringsprogram. Omkring 80 procent av europeiska kommuner säger att bristande finansiering, längden på regleringsprocessen och osäkerhet om regler hindrar investeringar.

EIB issues its first ever digital Climate Awareness Bond and Swedish Krona transaction19.6.2023 17:29:59 CEST | Pressmeddelande

• EIB continues to lead innovation in capital markets with a digital native green bond issuance denominated in Swedish krona. • The SEK 1 billion digital green bond has a maturity of 2 years and bears a 3.638% fixed rate coupon, with Crédit Agricole CIB and SEB as joint lead managers. • The digital bond uses the so|bond model, the sustainable and open digital bond platform built on blockchain technology and launched by Crédit Agricole CIB and SEB in April 2023. • First Distributed Ledger Technology (DLT) bond registered on the Luxembourg Stock Exchange Securities Official List (LuxSE SOL) and displayed on the Luxembourg Green Exchange (LGX).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum