
Konstgjort stenrev ska förbättra miljön för Östersjöns fiskar
Rovfiskar som gädda och abborre har minskat kraftigt längs Östersjökusten under de senaste åren. En orsak är de stora fartygen, vars sugkraft och svallvågor eroderar strandlinjer och förstör livsmiljöer för fisk och växter. I den hårt trafikerade Södertäljeleden tar projektet Återskapa Östersjöns livskraft nu krafttag för att få tillbaka fisken och deras naturliga livsmiljöer – genom ett konstgjort rev i sten.

– Få miljöer är så viktiga för våra fiskar som de grunda vikarna. Det är där de leker, lägger sin rom och söker skydd. Genom att bygga konstgjorda stenrev vill vi både återställa och långsiktigt skydda vikarna, vilket är ett viktigt steg för att stärka livet i Östersjön, säger Sara Dreijer, programsamordnare kust och skärgård på Världsnaturfonden, WWF.
Det konstgjorda revet kommer att byggas i Södra viken, Södertälje, som tidigare var rik på både fisk och vattenlevande växter, men som nu drabbats hårt av erosion.
Stenrevet kommer att utformas som ett halvmåneformat stenröse en bit ut i viken. Revet kommer att kunna skydda strandlinjen och bottenlevande växter mot båtarnas svallvågor och den sugkraft som skapas under ytan, och på så sätt bromsa den pågående erosionen. Samtidigt kommer revet att utgöra en plats för fisk att både leka och söka skydd. Efter att stenrevet är anlagt kommer vass att planteras innanför revet, vilket också ger skydd för strandlinje och fiskar.
– Att bygga stenrev är ett innovativt sätt att skapa naturliga skydd. Det är en viktig pusselbit i att återskapa vikarnas ekosystem. Men det behövs en kombination av åtgärder, som exempelvis sänkning av fartygens hastighetsbegränsningar, för att få så bra effekt som möjligt, säger Malin Kjellin, biolog och projektledare på Sportfiskarna som leder arbetet på plats.
Inom ramen för projektet har ett stenrev redan anlagts. Det revet byggdes under hösten 2022 i Riddersholms naturreservat, Norrtälje skärgård. På revet har blåstång satts ut för att minska erosion samt ge skydd till fiskar och andra vattenlevande djur. Både i Norrtälje och Södertälje kommer uppföljande inventeringar av fisk, växter och bottenfauna att genomföras.
Revbygget i Södra viken sker i samarbete mellan WWF, Sportfiskarna och Södertälje kommun, och är del av det större projektet ”Återskapa Östersjöns livskraft som finansieras av Svenska Postkodlotteriet.
Om Revbygget:
Revbygget i Södertälje är del av det större projektet ”Återskapa Östersjöns livskraft” ett projekt som drivs av WWF och som tar krafttag för att restaurera Östersjöns undervattensvärldar så att de återigen kan myllra av liv. Återskapa Östersjöns livskraft fokuserar på de viktiga miljöer som utgör lekplatser och barnkammare för många av havets arter, samt att skapa fria vandringsvägar för att fiskarna ska kunna leka där. Tre utvalda områden ingår i projektet, Stockholms skärgård, Höga kusten och Kristianstads vattenrike. Projektet finansieras av Postkodlotteriet och har pågått sedan år 2020. Läs mer här: Återskapa Östersjöns livskraft - Världsnaturfonden WWF
För frågor, kontakta:
Sara Dreijer, programsamordnare kust och skärgård WWF, 076 -317 81 33 sara.dreijer@wwf.se
Cecilia Gustavsson, pressekreterare WWF, 073- 514 34 98 cecilia.gustavsson@wwf.se
Bilder
Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
Följ WWF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WWF
Rapport: Ny hållbarhetsdata – en möjliggörare för både ekonomi och natur28.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Nya krav inom EU väntas generera stora mängder hållbarhetsdata som kan bli värdefull information för företag och finansiella aktörer att använda för bättre beslut. En ny rapport från Världsnaturfonden WWF visar att dessa data kan leda till stora vinster för ekonomi, samhälle och miljö – om de används rätt. Men då krävs även politisk tydlighet, offentliga investeringar och konkreta miljöåtgärder.
Spana efter vårtecken och bidra till forskningen25.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vårtecken är något som många förknippar med glädje och härliga vårkänslor. Men vissa vårtecken kan ibland vara ett tecken på klimatförändringar. För elfte året i rad genomförs Vårkollen, som tar reda på hur långt våren har kommit över hela landet under Valborgshelgen.
Sill och makrill på rött ljus i WWF Fiskguiden9.4.2025 15:43:12 CEST | Pressmeddelande
All makrill (Scomber scombrus) och norsk vårlekande sill (Clupea harengus) flyttas till rött ljus (låt bli) i WWF Fiskguiden. Anledningen är flera år av överfiske, till följd av att de fiskande länderna inte kunnat komma överens om hur kvoterna ska fördelas. WWF uppmanar att se upp när du väljer sill i påsk.
Nu vaknar björnarna ur sin vintersömn9.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Enligt gammal folktro är det på Tiburtiusdagen, den 14 april, som björnarna vaknar ur sina iden. Efter över fem månaders sömn, utan vare sig mat eller vatten, när björnen tappat upp till 40 procent av sin kroppsvikt, är det dags för dem att komma ut och äta upp sig igen. Och hur den klarar vintern är något vi förhoppningsvis kan dra nytta av i sjukvården framöver.
Ägg i alla dess former, färger och storlekar: “Livets viktigaste cell”2.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Påsken närmar sig med stormsteg och de svenska hemmen fylls med ägg i olika former, färger och storlekar. Hönsägget har blivit en stark symbol för påsken, men det finns miljontals äggläggande arter i världen som är värda att hyllas i påsktider. WWF listar, lagom till påsken, några av världens arter som lägger ägg.