Viktigt att behandla mammor med bakterieinfektioner
Att som gravid eller ammande få en kur med antibiotika är inte ett problem. Oftast överväger fördelarna med behandling, risken för att utveckla en allvarlig sjukdom. Det har en enig expertgrupp kommit fram till.

Infektioner är en av de vanligaste orsakerna till läkemedelsbehandling under graviditet. I Sverige får idag omkring 65 procent av alla gravida kvinnor något läkemedel utskrivet under graviditeten. Knappt var femte kvinna behandlas med antibiotika någon gång under en graviditet. Andelen sjunker, och det är en utveckling som följer den generella minskningen av antibiotikaanvändning i Sverige.
– Allvarliga bakterieinfektioner utgör en klar risk för både mamman och fostret. Gravida löper en ökad risk att bli sjuka i vissa infektioner och risken att utveckla allvarlig infektion är också större, säger Maria Furberg, specialist i allmänmedicin och infektionssjukdomar, och Läkemedelsverkets projektledare.
Antibiotika under graviditet och amning
Vid behandling av gravida rekommenderas i första hand användning av väl beprövade läkemedel där det finns lång klinisk erfarenhet av användning under graviditet och säkerheten är känd. Det finns dock exempel på antibiotika som bör undvikas under vissa delar av graviditeten då riskerna för fostret gör att behandling inte är motiverad.
– De flesta behandlingar som används vid de vanligaste infektionstillstånden går utan problem att använda under graviditet, fortsätter Maria Furberg.
Antibiotika under amning
Antibiotika är ett av de vanligare läkemedlen som skrivs ut till ammande kvinnor. De flesta antibiotika är, vid kortare behandlingar, säkra att använda under amning. Om barnet får någon biverkning är det påverkan på tarmfloran med diarré eller svampinfektion som är vanligast.
– Vid korta antibiotikakurer överväger oftast fördelarna riskerna med behandling, och mamman kan vanligtvis fortsätta amma. Vissa läkemedel kan kräva att man särskilt överväger att avbryta amning.
Läkemedelsverket har tagit fram nya rekommendationer för antibiotikabehandling av gravida och ammande. Rekommendationerna är framtagna av en expertgrupp och är baserade på godkänd produktinformation, vetenskapliga publikationer och samlad klinisk erfarenhet. Uppdateringen av rekommendationen är gjord i samråd med Folkhälsomyndigheten och Strama.
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder

Länkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Förebyggande insatser i regeringsuppdrag om psykisk hälsa och suicidprevention5.12.2023 10:06:08 CET | Pressmeddelande
Att öka kunskapen hos patienter, anhöriga och vårdpersonal är en av flera viktiga insatser för att minska felanvändning av läkemedel vid psykisk ohälsa.
Björn Eriksson ny ordförande i europeiskt myndighetsnätverk1.12.2023 11:16:17 CET | Pressmeddelande
När generaldirektörerna för de europeiska läkemedelsmyndigheterna idag samlades i nätverket HMA utsågs Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson till ny ordförande för ledningsgruppen.
Naloxon skulle kunna bli receptfritt30.11.2023 11:44:40 CET | Pressmeddelande
Efter fortsatt utredning av de juridiska möjligheterna till receptfrihet för naloxon nässpray föreslår nu Läkemedelsverket en lösning. Förutsatt att en ansökan från ett företag inkommer och får godkänt så skulle naloxon kunna bli receptfritt, med rådgivning till kund från apotekspersonal.
Svenskarna följer läkares råd om antibiotika23.11.2023 08:59:15 CET | Pressmeddelande
Endast sex procent av svenskarna har någon gång insisterat på att få antibiotika, trots att läkare sagt att det inte behövs. Det visar en undersökning från Novus. Män mellan 50–64 år svarar i högre grad att de insisterat på att få antibiotika utskrivet. På länsnivå är totalsiffran högre bland de som uppger att de bor i södra Sverige, elva procent.
Gör en extra koll när du nätshoppar kosmetika21.11.2023 11:04:10 CET | Pressmeddelande
Just nu pågår Black Week-handeln. Hudvårdsprodukter och annan kosmetika är bland det mest populära att handla på nätet. Men den som planerar den typen av inköp behöver vara lite vaksam. Oseriösa näthandlare kan göra stora affärer på obetänksamma konsumenter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum