Läkemedelsverket

Viktigt att behandla mammor med bakterieinfektioner

Dela

Att som gravid eller ammande få en kur med antibiotika är inte ett problem. Oftast överväger fördelarna med behandling, risken för att utveckla en allvarlig sjukdom. Det har en enig expertgrupp kommit fram till.

Framsida i ljusblått med bild på en ammande och en gravid kvinna
Läkemedelsverkets behandlingsrekommendation

Infektioner är en av de vanligaste orsakerna till läkemedelsbehandling under graviditet. I Sverige får idag omkring 65 procent av alla gravida kvinnor något läkemedel utskrivet under graviditeten. Knappt var femte kvinna behandlas med antibiotika någon gång under en graviditet. Andelen sjunker, och det är en utveckling som följer den generella minskningen av antibiotikaanvändning i Sverige.

– Allvarliga bakterieinfektioner utgör en klar risk för både mamman och fostret. Gravida löper en ökad risk att bli sjuka i vissa infektioner och risken att utveckla allvarlig infektion är också större, säger Maria Furberg, specialist i allmänmedicin och infektionssjukdomar, och Läkemedelsverkets projektledare.

Antibiotika under graviditet och amning

Vid behandling av gravida rekommenderas i första hand användning av väl beprövade läkemedel där det finns lång klinisk erfarenhet av användning under graviditet och säkerheten är känd. Det finns dock exempel på antibiotika som bör undvikas under vissa delar av graviditeten då riskerna för fostret gör att behandling inte är motiverad.

– De flesta behandlingar som används vid de vanligaste infektionstillstånden går utan problem att använda under graviditet, fortsätter Maria Furberg.

Antibiotika under amning

Antibiotika är ett av de vanligare läkemedlen som skrivs ut till ammande kvinnor. De flesta antibiotika är, vid kortare behandlingar, säkra att använda under amning. Om barnet får någon biverkning är det påverkan på tarmfloran med diarré eller svampinfektion som är vanligast.

– Vid korta antibiotikakurer överväger oftast fördelarna riskerna med behandling, och mamman kan vanligtvis fortsätta amma. Vissa läkemedel kan kräva att man särskilt överväger att avbryta amning.

Läkemedelsverket har tagit fram nya rekommendationer för antibiotikabehandling av gravida och ammande. Rekommendationerna är framtagna av en expertgrupp och är baserade på godkänd produktinformation, vetenskapliga publikationer och samlad klinisk erfarenhet. Uppdateringen av rekommendationen är gjord i samråd med Folkhälsomyndigheten och Strama.

Kontakter

Bilder

Bild på rekommendationens framsida i ljusblått med inklippt bild på en ammande och en gravid kvinna.
Läkemedelsverkets behandlingsrekommendation
Ladda ned bild

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum