Kommunal

Kommunal: Regeringens budget lämnar välfärden till sitt öde

Dela

Idag presenterade finansministern regeringens och Sverigedemokraternas gemensamma budget. Trots lågkonjunktur, en hög inflation, larm från kommuner, fackförbund och inte minst medarbetare i välfärden så lämnas välfärden till sitt öde. I tider av kris borde regeringen göra allt för att stärka välfärden. Nu blir det i stället nedskärningar. 

Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal
Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal Foto: Kommunal

- Finansministern säger att regeringens budget ska undvika en välfärdskris. Låt mig uppmärksamma finansministern på att krisen redan är här. Budgeten kommer inte i närheten av att täcka de hål som finns. Att lämna vår gemensamma välfärd åt sitt öde är ett svek mot medborgarna och riskerar den långsiktiga kompetensförsörjningen, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.  

Beräkningar från SKR visar på att kommuner och regioner kommer göra underskott på 28 miljarder kronor under 2024. Regeringens budget lämnar med andra ord ett budgethål som motsvarar 15 388 undersköterskor, 7694 barnskötare och 2565 elevassistenter.  

- Det här är inte siffror i ett Excel ark, ett underskott av den här magnituden får stora konsekvenser i folks vardag. Vi ser redan nu hur elevassistenter och barnskötare sägs upp och hur välfärdsarbetarna som blir kvar pressas allt hårdare. Det blir mindre tid för omsorg och omvårdnad, säger Malin Ragnegård.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

Kommunal välkomnar Socialdemokraternas ekonomiska vänstersväng5.10.2023 14:43:09 CEST | Pressmeddelande

Idag presenterade Socialdemokraterna sin skuggbudget. Kommunal välkomnar budgeten som är ett tydligt alternativ till regeringens ekonomiska politik men hade samtidigt hoppats på en mer offensiv politik för välfärden. Ett stort frågetecken är fortfarande karensavdraget. Socialdemokraterna gick till val på att genomföra en miljardreform för att förändra karensavdraget. Trots detta så lyser skarpa förslag med sin frånvaro.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum