Transportföretagen

Budgetkommentar: Transportsektorn fortsätter jobba för en grön omställning

Dela

Under onsdagen presenterade regeringen årets höstbudget. Den innehåller flera viktiga satsningar för en grön omställning av transportsektorn. Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen, kommenterar budgeten.

Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen
Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen Foto: Albin Händig Inga restriktioner

- I en återhållsam budget vad gäller reformutrymme, innehåller budgeten viktiga satsningar för att möta transportsektorns gröna omställning. Inte minst är det förstärkta investeringsstödet för tunga ellastbilar och det nya stödet för lätta ellastbilar välbehövliga och något som vi har efterfrågat länge. Det tillsammans med regeringens satsningar på laddinfrastrukturen är viktiga för att vi ska få fler rena och tysta transporter i framtiden, säger Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen.

- Vi ser även andra efterlängtade satsningar på landets regionala flygplatser, närmare 20 000 nya utbildningsplatser inom vuxenutbildningen samt ökade anslag till underhållet av landets vägar. Med det sagt behöver landets vägar ytterligare 1,7 miljarder per år för att stoppa fortsatt förfall. Regeringen kan samtidigt göra mer för att underlätta hela transportsektorns gröna omställning. Vi hade exempelvis velat se en fortsatt elbusspremie för stadsbussar eftersom det inte finns elbussar för landsortstrafik som uppfyller kraven vid upphandling. Regeringen väljer också att behålla flygskatten. Den saknar koppling till minskade utsläpp och hör likt plastpåseskatten hemma i soppåsen, säger Marcus Dahlsten.

Nyckelord

Kontakter

Transportföretagen är transportnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 200 medlemsföretag med cirka 200 000 anställda.

Följ Transportföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen

Kostnadsökningarna är ett hårt slag mot kollektivtrafiken28.11.2023 08:50:00 CET | Pressmeddelande

Busstrafiken leder omställningen till en fossilfri fordonsflotta. Branschen har tagit stort ansvar och investerat i fordon och hållbara transportlösningar. Samtidigt visar den årliga statistikrapporten om bussbranschens utveckling att branschen ännu kämpar för att återhämta sig efter pandemi och energikris. Nu behövs beslut om fortsatta satsningar på den svenska kollektivtrafiken på alla politiska nivåer för att bryta de mönster som tydligt syns i rapporten ”Statistik om bussbranschen” som publiceras idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum