Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

En seger för hela idrottsrörelsen

Dela

Högsta förvaltningsdomstolen slår fast att en idrottsturnering inte utgör en turisttjänst och river också upp underinstansernas avgörande i målet.

Foto: Bildbyrån - ej fri att använda

Det var under 2021 som Kammarkollegiet gjorde bedömningen att IK Sävehofs handbollsturnering, Partille Cup, skulle anses som en garantipliktig reseverksamhet. Kammarkollegiet ansåg att deltagande i en turnering utgör en turisttjänst. I och med att turneringen också har inkvartering ansåg Kammarkollegiet att deltagande i turneringen består av två olika resetjänster och därmed faller inom ramen för paketresa. IK Sävehof var därmed tvungna att ordna resegaranti till Kammarkollegiet motsvarande den totala summan av samtliga anmälning- och deltagaravgifter plus 10 procent.

Beslutet riskerade att äventyra genomförandet av alla läger och turneringar med inkvartering inom hela barn- och ungdomsidrotten i Sverige.

Tillsammans med Riksidrottsförbundet överklagade IK Sävehof beslutet till Förvaltningsrätten som avslog överklagandet. Samma beslut fattades senare även av Kammarrätten. Riksidrottsförbundet och IK Sävehof ansåg att beslutet var så viktigt och skulle få så stora konsekvenser att det var nödvändigt att gå hela vägen. Därför söktes, och sedan godkändes, prövningstillstånd hos Högsta Förvaltningsdomstolen som igår kom med sin slutliga dom i fallet som också blir prejudicerande.

− Det här är en seger för hela idrottsrörelsen och beslutet kommer efter ett nära samarbete med föreningen i en viktig fråga, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande Riksidrottsförbundet. 

Enligt Högsta förvaltningsdomstolen utgör inte en idrottsturnering en turisttjänst enligt den aktuella bestämmelsen i paketreselagen och konstaterar i domen att det är en betydande skillnad mellan att delta i en idrottsturnering och att vara åskådare i en idrottsturnering vilket är ett exempel på turisttjänster i paketresedirektivet. 
”Avsikten kan således inte ha varit att deltagande i en idrottsturnering ska omfattas av begreppet turisttjänst i direktivet”, skriver domstolen i domen.

− Det är otroligt skönt att äntligen få ett slut på oron över framtiden och att sunt förnuft får segra. En stor eloge till Riksidrottsförbundet som tog ärendet på lika stort allvar som oss. Deras engagemang och expertis har varit absolut nödvändig för att nå hela vägen fram till ett positivt slut, säger Fredrik Andersson, Generalsekreterare Partille Cup.

För mer information kontakta

Johan Karlsson
Förbundsjurist Riksidrottsförbundet
08-699 61 26

 

 

 

Nyckelord

Kontakter

Om RF/SISU

Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 73 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum