Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Idrottens dag sätter hundratusentals barn i rörelse: ”Vill nå de minst aktiva”

Dela

Genom åren har massor av barn fått chansen att prova på idrotter genom succékonceptet Idrottens dag. I år deltar närmare 120 000 barn från 560 skolor i 158 kommuner.

Foto: Bildbyrån - Bild fri att använda
Foto: Bildbyrån - Bild fri att använda

– Genom samarbetet med skolor och idrottsföreningar når vi de minst aktiva barnen och får en möjlighet att visa på rörelseglädje och vilken mångfald av alternativ som finns i idrottsrörelsen, säger Stefan Bergh, generalsekreterare på Riksidrottsförbundet. 

Forskning visar att barn och unga rör på sig alldeles för lite. Bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna når den rekommenderade nivån av 60 minuters fysisk aktivitet om dagen. På Idrottens dag den 29 september får barn chansen att prova på olika idrotter – kanske för första gången. Målsättningen är att så många barn som möjligt deltar i 120 minuters fysisk aktivitet. 

– Idrotten gör en stor skillnad och den här dagen bygger broar mellan skolan, barnen och idrottsrörelsen. Vi vet de goda effekterna av idrottande och vet därför hur stor betydelse det har att engagera så många barn som möjligt. RF-SISU distrikt gör ett stort och viktigt arbete med Idrottens dag, säger Stefan Bergh. 

Idrottens dag är en del av European School Sports Day, som genomförs tillsammans med skolbarn över hela Europa, och EU:s satsning European Week of Sport. Evenemanget lockar miljontals runtom i Europa. Bara i Sverige har hundratusentals barn deltagit sedan starten 2017. I år är närmare 120 000 barn från 560 skolor i 158 kommuner anmälda. 

Mer info: Riksidrottsförbundet är huvudarrangör av Idrottens dag, tillsammans med våra RF-SISU distrikt på respektive ort. Under European Week of Sports 2022 deltog fler än 13 miljoner deltagare från 40 länder. Idrottens dag är också en del av Rörelsesatsning i skolan och skolor som medverkar i satsningen bjuds in att vara med på Idrottens dag. 

För mer information kontakta  

Anna Setzman 
Kommunikations- och presschef Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna  
070-564 52 16  

Nyckelord

Kontakter

Om RF/SISU

Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 73 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum