Svenska Basketbollförbundet

Möt Sveriges första e-basketlandslag

Dela

För första gången någonsin kommer Sverige att mönstra ett e-basketlandslag, när eFIBA Season 2 har premiär 3 oktober. Vårt landslag kommer att tävla i Europakvalet om en plats i den stora världsfinalen, som avgörs live på Dreamhack i Jönköping.

E-sport i stort och e-basketen i synnerhet växer fort. FIBA har startat en egen underorganisation, eFIBA, som är officiell organisatör av NBA 2K-tävlingar för landslag, med regionala och globala mästerskap. Under pandemin genomfördes de första tävlingarna, och i januari i år var det premiär för FIBA:s officiella NBA 2K-turnering, eFIBA Season 1, med 30 deltagande länder.

När eFIBA Season 2 har premiär 3 oktober har antalet deltagande landslag fördubblats. 61 länder deltar, däribland Sverige. Det är första gången som Svenska Basketbollförbundet deltar med ett e-landslag, och sex spelare får nu chansen att representera Sverige på den digitala arenan.

- Fantastiskt! Plattformen för e-basketen i Sverige är inte den största (ännu) så det är roligt att vi fått igång detta initiativ och kan visa, framförallt för det svenska folket, att vi finns och att finns möjligheten att spela på en hög nivå även inom e-basket, säger Marco Pedocchi, en av lagkaptenerna i det historiska landslaget.

- Är såklart en stor ära att få representera sitt land i sådana här situationer, det ska bli jätteroligt att få slås mot andra länder om en biljett till världsfinalen.

Laguppställning

#

Namn

Gamertag

Position

Hemort

17

Mark Bato

Messimusen_

Small Forward

Jönköping

27

Kalid Abdulle

Slatt163

Shooting Guard

Rinkeby

30

Andreas Marklund

Anteq_15

Shooting Guard

Skellefteå

77

Marco Pedocchi

Violizzimo

Center

Skellefteå

94

Akad Aji

ShorbaWalla

Power Forward

Jönköping

94

Pontus Hultin

pontushultin-

Point Guard

Örebro

Spelschema

3 oktober inleds eFIBA Season 2, med sju regionala kval och mästerskap (Europa, Sydamerika, Nordamerika, Mellanöstern, Afrika, Oceanien och Sydostasien) som spelas under sex veckor (3 oktober-9 november).

De vinnande lagen från varje regionsfinal samt topp-två från Europa säkrar en plats i eFIBA Season 2 World Finals.

För första gången någonsin kommer det att genomföras en världsfinal live, en finalhelg med svensk prägel, då den avgörs live under DreamHack Winter i Jönköping. De åtta finalländerna tävlar live 25-26 november om världstiteln och prispotten på 50 000 euro.

Sverige har följande möjliga speldatum:
Europe Qualifiers: 3 oktober, 17 oktober, 24 oktober, 31 oktober
Europe Finals: 8 november

Läs mer på FIBA:s hemsida

Livesändningar

Precis som vid övriga FIBA-evenemang kommer eFIBA-matcherna att sändas live på Youtube och Twitch, både på FIBA:s och eFIBA:s respektive kanaler.

Följ Sweden Basketball på sociala medier

Vi kommer att rapportera från vårt e-landslags alla matcher på våra sociala medier, så se till att följa Sweden Basketball nedan.

Instagram: @swe.basketball >>>
Facebook: Basketlandslagen >>>
Twitter: @swebasketball >>>

Nyckelord

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum