Lantbrukarnas Riksförbund

LRF kräver en minskning av vildsvinsstammen med 90%

Dela

Den 6 september bekräftades det första fallet av afrikansk svinpest i Sverige. I en debattartikel publicerad i Aftonbladet idag kräver Palle Borgström, ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), att vildsvinsstammen minskar med 90%. LRF varnar för att vildsvinen inte bara äventyrar livsmedelsproduktionen genom att orsaka omfattande skördeskador utan att de även ökar risken för smittspridning av afrikansk svinpest bland tamgrisar.

Palle Borgström, ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).
Palle Borgström, ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).

Palle Borgström skriver: "Det går faktiskt att dra en rät linje från dagens situation till riksdagens ogenomtänkta beslut från början av 1980-talet." Jordbruksutskottet ansåg då att en viss vildsvinsstam kunde accepteras efter att flera rymt från inhägnat område. Populationen har sedan dess exploderat från drygt hundra till över 300 000 vildsvin idag. Den senaste beräkningen från 2020 visar att vildsvinen förstörde 85 400 ton spannmål. Det är en fördubbling jämfört med 2014 års siffor och motsvarar ca 16 limpor bröd per svensk och år som aldrig når fram till brödhyllan.

Palle Borgström fortsätter: "Dagens politiker kan inte ta ansvar för det som hände på 80-talet, men de kan ta ansvar för det nuläge vi befinner oss i."

LRF föreslår nu sju konkreta åtgärder för att bekämpa både vildsvinspopulationen och risken för smittspridning av afrikansk svinpest. Dessa åtgärder inkluderar ekonomisk kompensation för de drabbade lantbrukarna, modernisering av jaktlagstiftningen, användning av nya fångstredskap, införande av premie för avskjutning av vildsvin, tydliga definitioner av åtel, statlig finansiering för transport och destruktion av vildsvin samt förbättrad avfallshantering för att förhindra smittspridning.

Palle Borgström avslutar med att understryka vikten av snabba och effektiva åtgärder: "Genom dessa åtgärder kan regeringen och riksdagen effektivt minska vildsvinsstammen och hantera den pågående krisen med afrikansk svinpest samtidigt som vi tryggar vår livsmedelsproduktion och skyddar våra skogar och marker. Men tiden är knapp och vi har inte råd med fler felbeslut från politikens sida."

Läs hela debattartikeln här 

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 140 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. Källa: Jordbruksverket www.lrf.se - http://www.lrf.se/

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

Grönt näringslivsindex: Samtliga delindex i jordbruket faller under fjärde kvartalet4.12.2023 09:38:04 CET | Pressmeddelande

Framtidsbilden är utmanande bland landets jordbrukare. Samtliga delindex faller i Lantbrukarnas Riksförbunds (LRFs) konjunkturbarometer för det fjärde kvartalet, även om entreprenadföretagen är kvar på en positiv nivå. Totalindex backar till 89,8 mot 92 föregående period. Rensat för skogsbruket sjunker indexet till rekordlåga 81,8. Bland växtodlare är tillbakagången dramatisk efter sommarens och höstens extremväder. Anna-Karin Hatt, vd och koncernchef för LRF, understryker situationens allvar: "2024 blir ett kritiskt år för återhämtning inom flera branscher."

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum