Lunds stift, Svenska kyrkan

Kan jag få beställa ett fotbollsproffs, tack?

Dela

Genteknik kan användas för att hjälpa människor från ett livslångt lidande. Den skulle också kunna användas för att justera evolutionens naturliga urval. Imorgon samlar biskop Johan Tyrberg 400 präster i Lund för fördjupning i de teologiska, etiska och pastorala aspekterna av genteknik.

Ett litet barn håller i en fotboll. Biskop Johan Tyrberg står i Lunds domkyrka.
Kommer det att bli möjligt att designa en människa? Biskop Johan Tyrberg samlar Lunds stifts präster för fördjupning i genteknik. Magnus Aronson/Ikon och Camilla Lindskog.

Genteknik används i dag för att förädla växter, bland annat för att de bättre ska kunna tåla insektsangrepp och torka respektive översvämningar. Det är högst troligt att gentekniken i framtiden också kan användas för att minska riskerna för att människor utvecklar sjukdomar som demens och diabetes eller drabbas av stroke och hjärtinfarkt. Blir det även möjligt längre fram att designa människor med egenskaper som bollsinne, musikalitet eller matematiska färdigheter?

Varje år samlas Lunds stifts präster för fördjupning i ett aktuellt ämne. Tisdagen den 17 oktober ska de få lära mer om möjligheter och risker med gentekniken. 
– När teknik och forskning förändrar vår värld behöver kyrkan bidra med teologisk analys för att visa att vår tro bär och håller. Som präster möter vi människors existentiella oro i samtal och själavård. Det är viktigt att vi kan möta den oron med omsorg och kunskap, säger biskop Johan Tyrberg.

Journalister hälsas välkomna att delta i hela eller delar av programmet i AF-borgen. Boka plats via pressekreterare Camilla Lindskog, 046-15 55 23. 

Program: 

09.00 Mässa i domkyrkan. Biskop Johan Tyrberg med flera. 

10.30 Introduktion av ämnet och dagen med stiftsadjunkt Jan-Olof Aggedal och moderator Cecilia Nebel.

10.40 Kan jag få beställa ett fotbollsproffs, tack?
Biskop Johan Tyrberg.

11.00 Vad är då en människa? Om kristen människosyn och dess relevans för nya frågor.
Kyrkosekreterare Cristina Grenholm, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap.

12.00 Lunchpaus.

13.00 Vad kan genteknik göra?
Professor Karin Broberg, Division of Occupational and Environmental Medicine, Lunds universitet.

13.45 Ska vi göra allt vi kan?
Anna Tunlid, docent i idé- och lärdomshistoria, Lunds universitet.

14.20 Kaffepaus.

14.45 Panelsamtal med föreläsarna och biskopen under ledning av Cecilia Nebel. 

15.45 Avslutning.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Lunds stift är ett av Svenska kyrkans tretton stift. Biskop sedan 2014 är Johan Tyrberg. I stiftet, som omfattar Skåne och Blekinge, finns 148 församlingar och mer än 500 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Stiftsstyrelsen och egendomsnämnden är de verkställande organen. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Lunds stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lunds stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye