Akademiska sjukhuset utsett till Årets strokeenhet
Bland Sveriges 72 sjukhus med akut strokesjukvård har Akademiska sjukhuset, tillsammans med tre andra sjukhus, utsetts till Årets strokeenhet 2022. Priset delas ut av det nationella kvalitetsregistret Riksstroke och baseras på indikatorer och målnivåer från Socialstyrelsens nationella riktlinjer för strokevård.
Akademiska sjukhuset är det första universitetssjukhuset på tolv år som får utmärkelsen. Övriga tre sjukhus som får utmärkelsen i år är Alingsås Lasarett, Kungälvs sjukhus och Värnamo sjukhus.
- Bakom framgången ligger ett systematiskt arbete med att förbättra strokevården på Akademiska. En stor del av strokevården sker idag på avdelning 85 B1 inom verksamhetsområde neuro, men sjukhusets strokekedja påbörjas inom ambulanssjukvård och snirklar sig fram via ett flertal verksamhetsområden till rehabilitering i hemmet inom geriatrik. Detta hade inte varit möjligt utan allas gemensamma insatser, säger Signild Åsberg, medicinskt ledningsansvarig läkare inom strokevård och ordförande för sjukhusets strokeråd.
Akademiska sjukhuset har tidigare haft en styrgrupp för strokevård inom ramen för värdebaserad vård; idag sker kvalitetsarbetet för strokekedjan inom Lokal arbetsgrupp stroke, som är uppdelad i Rädda Hjärnan-gruppen och Strokerådet.
En grundförutsättning för att få priset är god rapportering till kvalitetsregistret Riksstroke, där Akademiska har hög täckningsgrad (88 procent) jämfört med slutenvårdsregistret samt hög svarsfrekvens (93 procent) vid Riksstrokes enkätuppföljning tre månader efter stroke.
Se nedan Akademiskas resultat, vilka indikatorer som ligger till grund för utmärkelsen, och berörda verksamhetsområden.
Strokepatienter vid Akademiska under 2022:
- 22 procent reperfusionsbehandlades (ambulanssjukvård, anopiva, BFC, neuro)
- 82 procent vårdades, om ej behov av högre vårdnivå, på strokeenhet 85B1 som första vårdavdelning (akutsjukvård, neuro)
- 92 procent undersöktes enl NIH strokeskala (akutsjukvård, neuro)
- 67 procent trombolysbehandlades inom 30 min (median) från ankomst till akademiska (ambulanssjukvård, BFC, neuro)
- 92 procent vårdades vid strokeavdelning någon gång under vårdtid (neuro)
- 100 procent sväljbedömdes (neuro)
- Erhöll adekvat sekundärpreventiv läkemedelsbehandling (neuro)
- 83 procent blodtrycksbehandling vid stroke
- 97 procent trombocythämmare vid ischemisk stroke utan förmaksflimmer
- 83 procent oral antikoagulantia vid ischemisk stroke med förmaksflimmer
- 85 procent statinbehandling vid ischemisk stroke - 74 procent erhöll tidig hemrehabilitering (geriatrik)
- 87 procent var nöjda med rehabilitering i öppenvård (geriatrik, rehabilitering och smärtcentrum)
TIA-patienter vid Akademiska under 2022:
- 82 procent vårdades, om ej behov av högre vårdnivå, på strokeenhet 85 B1 som första vårdavdelning (akutsjukvård och internmedicin, neuro)
- Erhöll adekvat sekundärpreventiv läkemedelsbehandling (neuro)
- 82 procent blodtrycksbehandling vid TIA
- 99 procent trombocythämmare vid TIA utan förmaksflimmer
- 93 procent oral antikoagulantia vid TIA med förmaksflimmer
- 91 procent statinbehandling vid TIA
Kontakter
Signild Åsberg, överläkare och medicinskt ansvarig läkare inom strokevård, Akademiska sjukhuset;
signild.asberg@akademiska.se
076-496 36 31
Om oss
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare, 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor, 1 950 undersköterskor eller skötare och 310 biomedicinska analytiker.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 580 000 öppenvårdsbesök och drygt 31 800 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Studie visar: Flexibelt stent kan minska komplikationer vid kranskärlsoperation5.9.2024 07:57:17 CEST | Pressmeddelande
Standardbehandlingen vid förträngningar i hjärtats kranskärl är ballongvidgning (PCI), då en läkemedelsavgivande stent placeras i kärlet för att öppna upp så att blodet kan passera. En stor nationell, randomiserad studie, som letts från Uppsala Clinical research Center (UCR), visar att en ny, mer eftergivlig kranskärlsstent minimerar risken att åter drabbas av kärlkramp eller få en ny hjärtinfarkt i samma kärl.
Clinical Genomics Uppsala har bidragit till snabbare diagnostik och bättre behandling3.9.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Genetiska analyser innebär stora möjligheter till förbättrad och individanpassad diagnostik och behandling, så kallad precisionsmedicin. Samverkansenheten Clinical Genomics Uppsala har under sina första tio år bidragit till utveckling av 85 diagnostiska tester för cancer, ärftliga sjukdomar och infektionssjukdomar som används rutinmässigt inom vården.
Ny studie visar: Operation och stomi kan undvikas vid lokalt avancerad ändtarmscancer20.8.2024 11:12:55 CEST | Nyheter
En tredjedel av alla som diagnostiseras med ändtarmscancer löper hög risk för återfall. En klinisk studie på Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet visar att patienter med lokalt avancerad ändtarmscancer ofta kan slippa operation och stomi. Dessutom minskar risken för återfall.
Brännskadecentrum rustar för bättre beredskap15.8.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Patienter med svåra brännskador vårdas ofta längre tid inneliggande än andra traumapatienter, ibland ett halvår till ett år. Det går åt mycket materiel, läkemedel och apparatur av olika slag, men även andra resurser. Frågan är hur stora lager och annan kapacitet som behövs? Ett forsknings- och utvecklingsprojekt vid Akademiska sjukhuset ska förbättra planeringen och beredskapen inför masskadehändelser och andra händelser med många skadade såsom trafikolyckor eller explosioner.
Studie visar: Träning kan ersätta kirurgi vid hamstringsskador19.7.2024 08:45:50 CEST | Pressmeddelande
Akuta skador på lårets baksida, så kallade hamstringsavlösning, uppstår oftast i samband med halkolyckor och idrott. En ny studie från tio sjukhus i Sverige och Norge, med många av patienterna rekryterade i Uppsala och Stockholm, utmanar den traditionella behandlingen. Resultaten, som publiceras i den amerikanska tidskriften NEJM Evidence, visar att träning, det vill säga icke kirurgisk behandling, är lika effektiv som operation för patienter i åldrarna 30 till 70 år.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum