Øresundsbron

Sommarens trafiktrend fortsätter på Øresundsbron

Dela

Sommarens rekordstarka fritidstrafik över Øresundsbron fortsätter in på hösten – och visar tecken på en bestående trend i trafiken.

Allan Toft/Øresundsbron

Øresundsbron slog flera trafikrekord sommaren 2023 och juli blev den mest trafikerade månaden i Øresundsbrons historia. 

– Flera faktorer kan ligga bakom den rekordhöga fritids- och semestertrafiken över Øresundsbron sommaren 2023, men kronkursen och ett ökat intresse för semester i närområdet är några av de främsta förklaringarna, säger Berit Vestergaard, försäljnings- och marknadsdirektör på Øresundsbron.

Fortsatt hög fritidstrafik

– Trafiksiffrorna för det tredje kvartalet visar också att det inte bara är under semestermånaderna som det finns en betydligt större lust att köra över Øresundsbron. Fritidstrafiken med rabattavtal i september ligger också 14 procent högre än samma månad året innan, så det kan vara en bestående trend, säger Berit Vestergaard.

Totalt sett var fritidstrafiken med ØresundGO-avtal cirka 11 procent högre under det tredje kvartalet i år jämfört med samma period 2022, och det är främst danska ØresundGO-kunder som håller fritidstrafiken på den höga nivån. Dansk fritidstrafik över Øresundsbron var 25 procent högre jämfört med förra året, medan en liten minskning på 2 procent ses i den svenska fritidstrafiken under det tredje kvartalet.

Godstrafik visar tecken på avmattning

Samtidigt som fritidstrafiken ökar så fortsätter nedgången för lastbilstrafiken. Den påbörjades under det andra kvartalet. För årets tredje kvartal minskade lastbilstrafiken med 5 procent jämfört med samma period året innan.

– Nedgången kommer efter en lång period där lastbilstrafiken på Øresundsbron har legat kvar på en relativt hög nivå, trots att både corona- och energikrisen har utmanat marknaden, säger Berit Vestergaard.

Pendlingstrafiken är kvar på samma nivå

Pendlarna har kört något mer till och från arbetet under juni, juli och augusti 2023 än de gjorde året innan. Trafiken med ØresundPENDLARE-avtal ökade med 2 procent under det tredje kvartalet 2023. Därmed ligger pendlingstrafiken över Øresundsbron stabilt under nivån för 2019.

Vägtrafikens utveckling under tredje kvartalet

Trafik per dag 2023 

Trafik per dag 2022 

Utveckling trafik (%) 

Utveckling trafik (antal) 

ØresundGO

8.789

7.936

10,7 %

853

ØresundPENDLARE

4.624

4.517

2,4 %

107

Lastbilar > 9 m

1.540

1.627

-5,3 %

-87

Udviklingen i den gennemsnitlige trafik pr. dag i 3. kvartal 2022 og 2023. ØresundGO och ØresundPENDLARE inkluderar personbilar med släp samt motorcyklar.

Øresundsbrons kvartalsrapport, inklusive det ekonomiska resultatet, offentliggörs i slutet av oktober.

Kontakter

Bilder

Om oss

Øresundsbron bygger broar mellan människor, möjligheter och upplevelser i hela Öresundsregionen. Øresundsbro Konsoriets uppdrag är att äga och driva Øresundsbron – en bro, en tunnel och den konstgjorda ön Peberholm. Tillsammans utgör Øresundsbron en 16 kilometer fast förbindelse mellan Danmark och Sverige.

Följ Øresundsbron

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Øresundsbron

Börsmeddelande: Information om statsstödsärendet13.2.2024 14:53:30 CET | Pressmeddelande

Som tidigare meddelats beslutade EU-tribunalen år 2018 att ogiltigförklara EU-kommissionens beslut från 2014 avseende statligt stöd till Øresundsbro Konsortiet. Tidigare hade EU-kommissionen beslutat att bolaget omfattas av reglerna om statligt stöd och att det är förenligt med dessa regler. I EU-tribunalens beslut hänvisades EU-kommissionen till att genomföra ytterligare utredning. Øresundsbro Konsortiet har i dag fått information om att EU-kommissionen har fattat ett nytt beslut i frågan om statsstöd. Under kommande veckor kommer Øresundsbro Konsortiet tillsammans med sina ägare att analysera konsekvenserna av det nya statsstödsbeslutet och göra en uppföljning. Länk till EU-kommissionens pressmeddelande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye