Varannan kvinna: min partner hade klarat sig bäst ekonomiskt om vi separerade

Dela

Det är tufft att separera. Det gäller inte minst alla praktiska frågor som måste lösas, men även den personliga ekonomin kan ta skada. Allra tuffast är det för kvinnor – det är svenskarna överens om. En betydande andel kvinnor och män uppger att kvinnor drabbas ekonomiskt negativt av en separation.

Efter semestern är det många svenskar som väljer att separera, enligt statistik från SCB. Trots att det finns lagar och regler som är till för att säkerställa den ekonomiskt svagare parten i relationen, drabbas många ekonomier av påfrestningar vid en separation. Det är särskilt tydligt om du är kvinna. I en Novus-undersökning från Nordax Bank uppger hälften av kvinnorna (49 procent) att deras partner skulle klara sig bäst om de separerade idag, medan enbart var femte man (21 procent) svarade samma sak. De som svarade att de själva skulle klara sig bäst var i högre utsträckning män (52 procent) än kvinnor (28 procent). 

- Om vi utgår från att parterna lever i en heterorelation, innebär resultatet att både män och kvinnor är överens om att mannen drar ekonomisk nytta av en separation. Det verkar alltså som att många har insikten om att det råder ojämlikhet i relationerna, men få verkar veta hur de ska gå tillväga för att skapa förändring. Här tycker jag att vi som banker har ett stort ansvar att utbilda svenskarna i hur de kan uppnå mer jämställda relationer. Vårt gensvar på detta är Relationsrapporten, ett initiativ som lyfter frågor om svenskarnas boende och relationer och ger konkreta tips på hur man pratar jämställdhet kopplat till boendeekonomi, säger Linda Werdi, bolåneexpert på Nordax Bank. 

Samma trend gäller även när det kommer till vem i relationen man upplever tar störst ansvar för boendet och den gemensamma ekonomin. Kvinnor (60 procent) upplever i större utsträckning än män (54 procent) att de tar ett lika stort ansvar. Män (38 procent) upplever istället att de tar ett större ansvar för boendeekonomin än vad kvinnor gör (23 procent), och framför allt är det män i åldern 18-29 år som anser detta (43 procent).

- Vad som är intressant att reflektera över är vad som är hönan och ägget i det här fallet. Är det så att kvinnor inte får ta ansvar för den gemensamma ekonomin? Är det så att unga män tror att de måste ta större ansvar för boendeekonomin? Oavsett vad måste par bli bättre på att tillsammans sätta sig ner och gå igenom de gemensamma utgifterna. Annars kommer vi aldrig få bukt på de ojämställda relationerna, säger Linda.

Om undersökningen 
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Nordax Bank. Syftet är att undersöka hur den svenska allmänheten ser på den svenska bostadsmarknaden, samt hur jämställdhet påverkar svenskarnas boendesituation och relationer. Undersökningen genomfördes via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Totalt gjordes 4704 intervjuer mellan den 2:a och 20:e februari 2023 i åldrarna 18 till 65 år. 

Kontakter

Dokument

Nordax är en ledande nordisk specialistbank som erbjuder konkurrenskraftig in- och utlåning till cirka 190.000 privatkunder i Sverige, Norge, Finland och Tyskland. Vi har cirka 230 anställda och genom vår centraliserade affärsmodell bedrivs hela verksamheten från kontoret i Stockholm. Nordax grundades 2003 och sedan dess har vi växt och format en organisation baserad på stort kunnande och engagemang. Sedan januari 2019 är Svensk Hypotekspension en del av Nordaxkoncernen.

Följ Nordax Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Nordax Bank

Svenskarna sämst i Norden på att söka hjälp vid ekonomisk stress11.12.2023 10:34:44 CET | Pressmeddelande

Var femte svensk mår dåligt på grund av sin privatekonomi. Samtidigt är svenskarna betydligt sämre på att söka professionell hjälp för sina ekonomiska bekymmer jämfört med de nordiska grannländerna. Det visar Hälsonomirapporten som tagits fram av NOBA Bank Group (Nordax Bank, Bank Norwegian och Svensk Hypotekspension), med syfte att utforska kopplingen mellan ekonomi och hälsa i Norden.

Årets Julklapp 2023 – en amortering13.11.2023 11:46:24 CET | Pressmeddelande

Julen närmar sig med stormsteg – och med det julhandeln. Samtidigt får vi ständiga rapporter om stigande priser, ökade räntekostnader och hushållens ansträngda ekonomi. Så, vad ska man ge i julklapp när det dom flesta behöver är något helt annat än nya saker? För att inspirera till en riktigt varm och omtänksam jul har Nordax Bank tagit fram en egen variant på årets julklapp 2023 – Amorteringsklappen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye