Linköpings kommun

Snart dags för breddinförande av trygghetsskapande teknik

Dela

Nu är upphandlingen klar för den trygghetsskapande teknik som möjliggör digital behovsanpassad tillsyn på samtliga vårdboenden inom äldreomsorgen i Linköpings kommun. 

Med hjälp av en teknisk lösning, en RoomMate, uppmärksammas personalen då något avviker från det normala, till exempel om någon har ramlat ur sin stol, eller om någon inte rört sig som den brukar. Tekniken ställs in och anpassas efter varje enskild person.
Med hjälp av en teknisk lösning, en RoomMate, uppmärksammas personalen då något avviker från det normala, till exempel om någon har ramlat ur sin stol, eller om någon inte rört sig som den brukar. Tekniken ställs in och anpassas efter varje enskild person. Sensio

Det senaste året har Linköpings kommun, inom projektet BEATA, testat trygghetsskapande teknik i form av digital, behovsanpassad tillsyn på två av kommunens vårdboenden. Nu är det klart att det är Atea Sverige AB som har vunnit upphandlingen med Sensio Care AB som underleverantör. 

– Det känns riktigt bra att vi nu har en leverantör så att vi kan påbörja ett breddinförande av tekniken. Den kommer att hjälpa omsorgspersonalen att snabbt uppmärksamma om någon behöver hjälp. Samtidigt blir det färre falsklarm och man behöver exempelvis inte heller störa äldre som sover gott. Det blir en vinst för såväl de boende som för medarbetarna, säger äldrenämndens ordförande Jonatan Hermansson (S).

Nya arbetssätt

Linköping kommer under hösten 2023, i ett första steg, att införa trygghetsskapande teknik och nya arbetssätt på fyra vårdboenden inom äldreomsorgen i kommunen, ett hos varje utförare. Nästa steg är att under 2024 och 2025 genomföra ett breddinförande på samtliga vårdboenden i kommunen. Hemtjänsten och biståndsbedömda trygghetsboenden (före detta servicehus och kommunala trygghetsboenden) berörs inte.

Trygghetsskapande teknik är ett sätt att möta den demografiska utvecklingen med en allt större andel äldre. Den nya tekniken frigör tid för att möta andra behov som till exempel ökad medicinsk omvårdnad.  

– Med breddinförandet tar Linköping ett helhetsgrepp över välfärdsteknik och förändrade arbetssätt på vårdboenden som gör det möjligt att möta de växande behoven inom äldreomsorgen. Den nya tekniken ger oss nya möjligheter och förutsättningar att bedöma och hantera den enskildes behov av insatser, säger Marie Gunhardsson, projektledare i projekt BEATA på Social- och omsorgsförvaltningen.

– Vi kommer arbeta tillsammans och gränsöverskridande med alla utförare så att den trygghetsskapande tekniken och det förändrade arbetssättet kommer alla äldre till del. Det finns så mycket kunskap och erfarenhet hos både chefer och medarbetare som vi vill dra nytta av i det här arbetet, säger Camilla Scharff, verksamhetsstrateg inom den kommunala utföraren Leanlink och delprojektledare för förändrade arbetssätt inom projekt BEATA.

Fakta digital tillsyn

En trygghetskamera, en RoomMate, med individanpassade inställningar, installeras hos brukaren. Tekniken slår larm när brukaren befinner sig i ett riskfyllt läge, till exempel vid förhöjd fallrisk då brukaren flyttar sig från sin säng till en stol. Medarbetarna har en mobil handenhet där larmet tas emot. Handenheten gör det möjligt att genomföra en digital tillsyn. Det går också att prata med brukaren för att ytterligare bedöma situationen. Brukaren kan även få en klocka som gör det möjligt att påkalla hjälp vid utevistelse. Klockan larmar också  medarbetare om brukaren lämnar den förinställda och individuellt anpassade “trygga zonen” utomhus. Den som är nyfiken på hur tekniken ser ut kan besöka Hagdahlska huset, Seniorcenter för att titta. 

Kontakter

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Lägsta antalet hushåll med ekonomiskt bistånd på tio år21.2.2024 08:00:06 CET | Pressmeddelande

Under flera år har antalet hushåll med ekonomiskt bistånd sjunkit i Linköping. Januari 2024 var antalet utbetalningshushåll 616 stycken färre än i januari 2021. I januari 2024 erhöll 2087 hushåll ekonomiskt bistånd vilket är det lägsta antalet på åtminstone 10 år. Även det långvariga ekonomiska biståndet fortsätter att minska. Under hela 2023 har trenden varit nedåtgående. Januari 2024 var det 287 färre långvariga hushåll jämfört med januari 2023.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye