Linköpings kommun

Administrationsbördan ska minska för pedagogisk personal

Dela

S-M-styret vidtar åtgärder för att minska den administrativa bördan för personal inom skola och förskola i Linköpings kommun. Samtidigt trycker kommunen på regeringen i frågan för att även de nationella kraven på administration ska minska.

Utbildningsdirektören får i uppdrag att minska den administrativa bördan för personal inom skola och förskola. Bakgrunden är en utredning, som S+M-styret tillsatte i maj 2023, för att kartlägga hur den administrativa bördan ser ut inom skola och förskola i Linköpings kommun. Resultatet visar att pedagogisk personal inom hela skolväsendet upplever administrationen som tung.  

– Vi kan inte ha en situation där personalen har svårt att hinna med undervisningen på grund av för mycket administration. Nu behöver vi minska den administrativa bördan här i Linköping men också trycka på nationellt, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Störst bekymmer med mycket administration upplever personalen i grundskolan. Där handlar det främst om dokumentation i arbetet med extra anpassningar och särskilt stöd, men också hantering av kränkningsärenden.

– Det är lätt att säga att man ska minska på den administrativa bördan, men med den här utredningen har vi ringat in vad det faktiskt innebär för att nu kunna göra konkreta åtgärder. Förhoppningsvis kan de åtgärder vi hittat ge en förbättring för skolans personal, säger Linnea Jägestedt (M), ordförande i bildningsnämnden.

Just nu pågår en statlig utredning En minskad administrativ börda för förskollärare och lärare. Linköpings kommun skriver i ett yttrande till utredningen att staten behöver prioritera att kommuner inte åläggs nya administrativa uppgifter. Samtidigt skickar Linköpings kommun sina slutsatser till regeringens utredare. Syftet är att säkerställa att personal inom förskola och skola ska kunna fokusera på sin kärnuppgift.

Beslutet fattades på barn- och ungdomsnämndens och bildningsnämndens sammanträden den 12 juni.

Kontakter

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye