IKEM kräver att staten tar ansvar för svensk gasförsörjning
Sverige har sedan drygt ett år tillbaka en förhöjd krisnivå för vår naturgasförsörjning. Risken för gasbrist är överhängande, men trots det har regeringen inte agerat. IKEM, som representerar de gasberoende och samhällsviktiga innovations- och kemiindustrierna, kräver att staten nu tar ansvar och säkerställer en LNG-terminal på västkusten och ett gaslager värt namnet.
Energimyndigheten beslutade den 20 juni 2022 att införa en tidig krisvarning för det västsvenska naturgasnätet. Tidig varning utlyses när det finns konkret och tillförlitlig information om att det kan ske en händelse som sannolikt kommer att resultera i en avsevärd försämring av försörjningssituationen för gas. Krisnivån ligger fast än idag, men hittills har regeringen inte vidtagit en enda åtgärd.
– Innovations- och kemiindustrin, och i förlängningen hela samhället, är beroende av gasen. Våra medlemsföretag behöver gasen som råvara. Den är en förutsättning för kemikalieproduktionen, bland annat för livsmedelsförsörjning och rening av dricksvatten, säger Malin Johansson, ansvarig för energi- och klimatfrågor på IKEM.
Sverige har, till skillnad från många andra länder, endast ett gasnät – det västsvenska naturgasnätet. IKEM kräver att regeringen nu agerar för att säkra vår beredskap.
– Sverige behöver en LNG-terminal längs västsvenska gasnätet så att vi kan ta emot flytande naturgas. Men vi behöver också ett gaslager värt namnet. För att minska naturgasberoendet på sikt krävs också satsningar på infrastruktur och produktion av biogas, som ju har samma molekyl. Vår gasförsörjning är idag oerhört sårbar, säger Malin Johansson, ansvarig för energi- och klimatfrågor på IKEM.
Finland har hyrt en LNG-terminal, Tyskland har köpt flytande LNG-terminaler och handlat upp stora mängder gas och många länder har egen gas och flera gasledningar. Sverige däremot hänvisar till marknadslösningar, men regeringen avslog så sent som 2019 ansökan om en LNG-terminal på västkusten.
– Sveriges regering verkar inte ha förstått allvaret. Den har istället varit med och drivit igenom en EU-förordning om att vid kris skydda hushåll framför industri och i vintras gett hushållen gasprisstöd som kompensation. Hushållen kan ställa om till el, det kan inte kemiindustrin, säger Malin Johansson, ansvarig för energi- och klimatfrågor på IKEM.
Välfyllda lager i all ära
Energimyndigheten medger att situationen är utmanande, men fortsätter hävda att Sverige och EU har fyllda gaslager.
– Svenskt gaslager är en demoanläggning som syftar till att tryckutjämna. Den skulle göra oss trygga i några timmar. Europeiskt gaslager kan täcka en tredjedel av Europas vinterbehov, men i hur många dagar är svårt att sia. Att det skulle räcka till svensk industri efter att ha försörjt alla gashushåll är osannolikt, säger Malin Johansson, ansvarig för energi- och klimatfrågor på IKEM.
Sabotagen på finska gasledningen
En skada har upptäckts på en gasledning mellan Finland och Estland och polisen har inlett en förundersökning om grovt sabotage.
– Sabotagen på det finska gasnätet är allvarligt, och utgör den andra kritiska attacken på central infrastruktur. Finland kan åtminstone skatta sig lyckliga över din inhyrda LNG-terminal, den skyddar samhällskritisk produktion i dagsläget, säger Malin Johansson, ansvarig för energi- och klimatfrågor på IKEM.
Nyckelord
Kontakter
Linn FrimanPressekreterareIKEM
Tel:072-201 98 59linn.friman@ikem.seOm oss
IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation som företräder 1.250 svenska och utlandsägda företag med cirka 70.000 medarbetare. Företagen arbetar med kemi i vid bemärkelse och står för en fjärdedel av industrins exportvärde och för en femtedel av industrins förädlingsvärde.
Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
IKEM välkomnar Vattenfalls initiativ att sluta elda plast21.11.2024 10:46:07 CET | Pressmeddelande
Vattenfall Värme meddelar idag att de tar ett nytt initiativ för att minska andelen plastavfall som går till förbränning i värmeverket i Uppsala. IKEM har länge drivit ett förbud mot plastförbränning och välkomnar Vattenfall Värmes initiativ.
IKEM ingår samarbete med NTA Skolutveckling19.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
IKEM inleder nu ett samarbete med NTA Skolutveckling. Syftet är att utveckla våra skolprojekt inom ämnet kemi. NTA Skolutveckling är en etablerad och professionell aktör som har beprövade metoder och material för kemiundervisning i linje med skolans läroplan.
Kommer fler industrier få tillgång till el med flowbased?15.11.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande
För två veckor sedan införde Svenska kraftnät elhandelsmodellen flödesbaserad kapacitetsberäkning. Nu är de höjda elpriserna ett faktum, men frågan är om den ökade överföringskapaciteten kommer leda till att företagen i elkön får tilldelning?
Regeringens ambitioner för life science är inte tillräckliga8.11.2024 09:51:02 CET | Pressmeddelande
Regeringen har nu presenterat en uppdaterad life science-strategi. IKEM välkomnar de långsiktiga ambitionerna, men saknar konkreta mål för att driva på Sveriges export inom sektorn. Sverige behöver lära av Danmark.
Konjunkturvändningen skjuts allt längre fram6.11.2024 06:16:00 CET | Pressmeddelande
Trots förväntningar på återhämtning 2024 står svensk industrikonjunktur stilla. Särskilt kemibranschen påverkas av en försiktig global konsumtion och svag tysk ekonomi, där sju av tio företag ser negativa effekter. Många företag behåller personalstyrkan för att vara redo när konjunkturen vänder. Men har de råd att fortsätta när vändningen skjuts allt längre fram?
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum