En kamera som ser om du är säker nog för jobbet
Sveriges Ingenjörer tilldelar Jonathan Karlsson och Fredrik Strand med Wimanska priset 2023 för landets bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildningen. De får priset för sitt arbete med göra arbetsplatser säkrare med datorseende och maskininlärning.

Pristagarna delar på 50 000 kronor och får ett diplom av Sveriges Ingenjörer.
På många arbetsplatser krävs säkerhetsutrustning för att få tillträde. Hjälm, särskilda handskar, säkerhetsväst, skyddsglasögon och hörselskydd är några exempel. Bara den som bär rätt skydd ska släppas in. Pristagarna tog sig an säkerhetsproblematiken genom att försöka visuellt identifiera skyddsutrustning genom att kombinera datorseende och maskininlärning. Utgångspunkten är en kamerabild som används för att avgöra om en medarbetare ska släppas in i ett säkerhetsklassat område. Kameran ser om du är säker nog för jobbet.
– Jonathan Karlssons och Fredrik Strands skickliga examensarbete använder den senaste tekniken och visar hur ingenjörskunnandet kan användas för att göra arbetsplatser säkrare med hög tillförlitlighet, säger Ulrika Lindstrand förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.
Många olika metoder har använts i exjobbet. Att träna modellerna på att känna igen en människa och hennes utrustning är en viktig del. Människor är generellt sett svåra objekt eftersom de kan ha så olika utseende och poser. Utgångspunkten var att kamerabilden skulle tas i en sluss på väg in på arbetsplatsen. Algoritmerna tränas sedan på olika avstånd för att mäta precisionen. Sammanlagt blev det fyra testfaser där pristagarna försökte uppnå ökad precision.
Systemet de skapade blev – efter att ha tränats på skyddsutrustningens olika delar – mycket exakt. Träffsäkerheten var 99 procent på tre meters avstånd. Pristagarna bedömer att systemet skulle kunna blir ännu bättre om det tränades på precis den skyddsutrustning som används på en arbetsplats.
Jonathan Karlsson och Fredrik Strand tog examen från Högskolan i Halmstad 2022 på högskoleingenjörsprogrammet med inriktning datateknik. Jonathan Karlsson kommer ursprungligen från Värnamo innan han studerade i Halmstad. I dag bor och arbetar han i Göteborg på Eniac Data som erbjuder programpaket till kyrkoförvaltningar. Fredrik Strand växte upp i Landskrona och bor nu kvar och jobbar i Halmstad på byggkonsultföretaget Creacon. På fritiden har han under många år spelat badminton på klubbnivå.
Ur priskommitténs motivering
Utöver de tekniska aspekterna i examensarbetet tar pristagarna upp etiska och juridiska frågeställningar kring den utvecklade tekniken. De visar att de kan tillämpa akademiska kunskaper och metoder på ett relevant praktiskt problem med stor skicklighet och inte minst hur tekniken kan användas för att göra världen lite säkrare.
Kontakta Sveriges Ingenjörers presstjänst för att komma i kontakt med Jonathan Karlssons och Fredrik Strand.
Nyckelord
Kontakter
Nadja YusufPresschef
Tel:08 - 33 74 29nadja.yusuf@sverigesingenjorer.seBilder


Länkar
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Budgetkommentar: Vi saknar satsningar på Ingenjörslandet Sverige15.4.2025 08:53:51 CEST | Pressmeddelande
Ingenjörslandet Sverige riskerar att hamna på efterkälken om det inte sker kraftfulla investeringar i kompetens och inom naturvetenskap, matematik och teknik. Regeringens satsningar i vårbudgeten räcker inte på långa vägar, kommenterar fackförbundet Sveriges Ingenjörer.
Sveriges Ingenjörer varslar om strejk inom Almega9.4.2025 17:19:35 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer och Unionen varslar Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inom Almega om strejk den 23 april. Orsaken är att arbetsgivarorganisationen avvisar förslag om löneökningar i nivå med märket, arbetstidsförkortning och övertidsersättning till deltidsanställda. Totalt berörs runt 1 000 ingenjörsmedlemmar på Kiwa, Tyréns, Sweco och Academedia support – främst i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Första avtalet med arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn införs i IT-avtalet3.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu införs för första gången arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn. Först ut blir kollektivavtalet TechSverige IT. Det tecknade avtalet ger omkring 6 000 ingenjörer inom IT-sektorn arbetstidsförkortning motsvarande en dag om året och höjda löner motsvarande märket inom industrin på 6,4 procent på två år. Även avsättningen till flexpension har byggts på.
Klart med löneökningar och arbetstidsförkortning inom industrin1.4.2025 09:12:38 CEST | Pressmeddelande
Nu är avtalsförhandlingarna inom industrin klara med en av de högsta nivåerna i industriavtalets historia: 6,4 procent på två år. Nu har alla kollektivavtal inom industrin avsättning till arbetstidsförkortning, och befintliga tidbanker har fått utökad arbetstidsförkortning.
Stark efterfrågan på ingenjörer 2024 gav höga löneökningar trots färre arbetsbyten20.3.2025 05:37:00 CET | Pressmeddelande
Tre av fyra ingenjörer fick reallöneökningar under 2024, vilket är en hög andel jämfört med de senaste åren. Att byta arbete till en ny arbetsgivare har varit det effektivaste sättet för en ingenjör att höja sin lön, men arbetsbytena hamnade på en jämförelsevis låg nivå. Höga löneökningar trots färre arbetsbyten visar att arbetsgivarna börjar inse ingenjörernas värde.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum