Civil Rights Defenders

Nya siffror: fler svenskar oroliga för den demokratiska utvecklingen

Dela

Allt fler svenskar är oroliga över att Sverige rör sig i en odemokratisk riktning och allt fler upplever att våra demokratiska grundprinciper hotats under de senaste 12 månaderna. Det visar Civil Rights Defenders senaste undersökning som publicerades idag – ett år efter att Tidöavtalet presenterades.

Undersökningen som mäter svenskarnas syn på demokratin i Sverige visar framförallt två saker. Dels att demokrati är viktigt för i princip alla människor i Sverige (96%) samt att våra politiker förväntas värna och stå upp för mänskliga rättigheter (92%). Men den visar också att allt fler är oroliga för att vi rör oss i en odemokratisk riktning (59%, jmf 44% 2022 och 37% 2021) och upplever att våra demokratiska grundprinciper hotats under de senaste 12 månaderna (65%, jmf 40% 2022 och 34% 2021).

Kraftigt ökad oro

Siffrorna visar på en kraftigt ökad oro över den demokratiska utvecklingen jämfört med motsvarande siffror föregående år.    

– Ett år efter att Tidöavtalet presenterades är det uppenbart att allt fler nu är oroliga över den demokratiska utvecklingen i Sverige. 65% av svenskarna upplever att våra demokratiska grundprinciper hotats under de senaste 12 månaderna. Det är en ökning med hela 25 procentenheter jämfört med förra året. Våra folkvalda måste ta denna oro på allvar och leva upp till förväntningar om att politiker respekterar mänskliga rättigheter och står upp för en stark demokrati, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.  

Global trend av demokratisk nedmontering 

Civil Rights Defenders granskar makthavare och politiska förslag utifrån ett människorättsperspektiv. I över 40 år har vi arbetat för demokrati och mänskliga rättigheter tillsammans med människorättsförsvarare världen över. Våra erfarenheter gör oss väl bekanta med de varningssignaler som indikerar demokratisk nedmontering – en trend som under de senaste decennierna brett ut sig i allt högre takt globalt.  

–  När Tidöavtalet presenterades för ett år sedan reagerade vi på att åtgärderna i avtalet angav en oroande riktning och påminde om förslag från länder där grundläggande rättigheter inskränkts eller kompromissats bort. Sveriges demokrati står än så länge stark, men det är viktigt att vi alla ser och reagerar på varningssignaler när demokratin riskerar att urholkas steg för steg, en rättighet i taget. Att allt fler är vaksamma och upplever att demokratin är hotad, men samtidigt tycker att det är viktigt att leva i ett land som är demokratiskt, är en förutsättning för att vår demokrati ska kunna förbli stark, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Om undersökningen 

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Civil Rights Defenders. Syftet är att undersöka hur allmänheten ställer sig till demokratiska principer i svenska samhället, och att jämföra resultaten med föregående års mätning. 1054 intervjuer har genomförts under perioden 29 september till 2 oktober.

Kontakta oss

Våra experter finns tillgängliga för intervju och kan kommentera undersökningen, hur vi granskar makthavare utifrån ett människorättsperspektiv och arbetar för att stärka demokratin.

Nyckelord

Bilder

Dokument

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Civil Rights Defender of the Year 2024 – Ukrainian Mariia Sulialina documents grave violations against children25.4.2024 08:02:16 CEST | Pressmeddelande

The 2024 Civil Rights Defender of the Year Award goes to Mariia Sulialina, 27, head of the Ukrainian human rights organisation Almenda. Mariia Sulialina became a human rights activist when she was only 15. For many years she has fought tirelessly to hold accountable those responsible for the abuses committed against children during the war in Ukraine.

“Fler barn kommer att sättas i förvar” – kritik mot EU:s nya migrationspakt11.4.2024 13:12:34 CEST | Pressmeddelande

Igår röstades Europeiska unionens migrations- och asylpakt igenom i parlamentet efter flera års förhandlingar. Den undergräver rätten till asyl och kommer att leda till kraftigt ökat lidande för migranter och asylsökande, menar människorättsorganisationen Civil Rights Defenders som har granskat pakten. – Migrationspakten hindrar människor att söka och få skydd från krig och förföljelse. Fler barn och vuxna kommer att sättas i förvar och rättsosäkra asylprocesser kommer att öka, säger Martin Nyman, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Syrisk brigadgeneral inför rätta i Sverige11.4.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

På måndag inleds en rättegång i Stockholms tingsrätt mot en tidigare brigadgeneral i den syriska armén. Mannen står åtalad för medhjälp till folkrättsbrott i Syrien och är den högst rankade militära tjänstemannen att ställas inför rätta i en europeisk domstol för folkrättsbrott i Syrien. Rättegången är också den första i Europa att behandla krigsbrott begångna inom ramen för den syriska regeringens krigföring och handlar om urskillningslösa attacker som drabbat civila. Med nära 200 000 syrier i Sverige är målet relevant för många. Civil Rights Defenders finns därför på plats för att bevaka rättegången och kan kommentera målet utifrån ett folkrättsperspektiv.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye