Civil Rights Defenders

I dag avslutar första vittnet i Lundinrättegången – finns tillgänglig för intervju

Dela

Förra veckan började utfrågningen av de målsägande i Lundinrättegången. Först ut var pastor James Ninrew Dong som förlorade 14 av sina familjemedlemmar när sudanesisk militär och deras allierade milisgrupper invaderade och fördrev befolkningen i området. Kontakta oss för en intervju om hans upplevelser av att efter 20 år få berätta sin historia inför en oberoende domstol.

– Livet flöt på som vanligt fram till omkring 1998, då hörde nyheter från Bentiu i norr att en väg höll på att byggas. Vi började lägga märke till helikoptrar och flygplan, och hörde om bombningar – sakerna vi fick höra blev alltmer oroväckande," berättade James Ninrew Dong i sitt vittnesmål.

James Ninrew Dong är pastor och har i mer än 20 år arbetat för rättvisa för de som drabbats av kriget i området där Lundin Oil hade sin verksamhet. Under tiden för konflikterna sökte sig många till hans kyrkor i hopp om skydd. James Ninrew Dong har själv drabbats hårt av händelserna i landet. Fjorton av hans släktingar dödades när sudanesisk militär och deras allierade milisgrupper invaderade och fördrev befolkningen i området. Hans kyrkor brändes och han och hans familj blev tvungen att fly.

– Flera gånger blev jag uppmanad att fly området, men jag var tvungen att stanna eftersom människor vände sig till kyrkan i hopp om att den skulle vara den säkraste platsen. Om jag var den första att fly skulle det sända dåliga signaler att till och med pastorn flyr och överger området. Men jag ångrar det i dag. Om jag hade tagit beslutet att fly tidigare, skulle några av alla människor som dog inte ha dött, berättade James Ninrew Dong i sitt vittnesmål.

Intervjua James Ninrew Dong

James Ninrew Dong kan intervjuas på plats vid Stockholms tingsrätt efter sitt vittnesmål. Kontakta oss för intervju.

James har innan vitnessmålet intervjuats av bland annat The Guardian och DN.

Intervjua vår folkrättsjurist, Ebony Wade

Enligt Ebony Wade, har följt rättegången på nära håll sedan starten. Hon har sett fram emot att de drabbade ska få höras i rätten.

– Stämningen i rättssalen har ändrats. Nu är det ofrånkomligt att det faktiskt är människor som denna rättegång handlar om. Människor som drabbats av oerhörda tragedier, säger Ebony Wade, jurist på Civil Rights Defenders.

– James Ninrew Dong har fått utstå väldigt hårda utfrågningar från försvaret som försökt ifrågasätta hans trovärdighet och hans motiv för att medverka i rättegången. Men frågan är inte om James Ninrew Dong är ett offer. Det är han. Rättegången ska reda ut huruvida Lundin Oil har varit inblandade i dessa allvarliga brott, säger Ebony Wade, jurist på Civil Rights Defenders.

Civil Rights Defenders följer rättegången på plats i Stockholms tingsrätt och publicerar varje vecka rapporter från rättegången. Vår jurist Ebony Wade är väl insatt i fallet och rättegången. Hon har tidigare intervjuats i bland annat TT (Aftonbladet) och The Guardian.

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Ödesval i Venezuela – har demokratin en chans?10.7.2024 09:28:56 CEST | Pressmeddelande

Venezuela har på 25 år gått från att vara relativt stabilt till att bli en av världens mest auktoritära och repressiva stater. Söndagen den 28 juli är det presidentval, och för första gången på länge står oppositionen enad bakom en kandidat, Edmundo Gonzalez, som dessutom har lyckats registrera sin kandidatur. Men hur ser möjligheterna för demokrati ut, och vad kan vi förvänta oss av valet? Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders finns tillgängliga för intervju.

Nu faller domen – Syrisk brigadgeneral åtalad i Sverige för medhjälp till folkrättsbrott19.6.2024 10:35:34 CEST | Pressmeddelande

I morgon klockan 11.00 faller domen i Stockholms tingsrätt mot den syriske brigadgeneral som står åtalad för medhjälp till folkrättsbrott. Mannen är den högst rankade militären att ställas inför rätta för folkrättsbrott begångna i Syrien och rättegången har fått stor internationell uppmärksamhet. Civil Rights Defenders har bevakat och rapporterat från rättegången och vår jurist, Aida Samani, kan kommentera när domen fallit.

Lundin Trial: South Sudanese Plaintiffs Take the Stand27.5.2024 17:37:24 CEST | Pressmeddelande

Tomorrow marks the beginning of a new phase in the Lundin trial as plaintiffs from South Sudan will be heard in court for the first time. Civil Rights Defenders is present at the Stockholm District Court every day, providing continuous reporting. We are available to comment on the trial. There is also an opportunity to interview the first witness, James Ninrew Dong, after his testimony concludes on 4 June. "We will finally hear from some of the people in South Sudan who have been affected. Their perspectives have been completely absent in the courtroom, and we must not forget that this trial is about them and their chance to seek justice," says Ebony Wade, Legal Adviser at Civil Rights Defenders.

Lundinrättegången: Nu tar målsägande från Sydsudan plats i rättssalen27.5.2024 14:27:11 CEST | Pressmeddelande

I morgon inleds en ny fas i Lundinrättegången. För första gången kommer målsägande från Sydsudan att höras i rätten. Civil Rights Defenders är på plats i Stockholms tingsrätt varje dag och har sedan start rapporterat från rättegången och kan kommentera. Det finns också möjlighet att intervjua första vittnet, James Ninrew Dong, efter hans vittnesmål som avslutas 4 juni. - Äntligen ska vi få höra från några av de människor i Sydsudan som har drabbats. Deras perspektiv har saknats helt i rättssalen och vi får inte glömma att den här rättegången handlar om dem och deras möjlighet att få upprättelse, säger Ebony Wade, jurist på Civil Rights Defenders.

Svensk rättegång mot syrisk brigadgeneral avslutas i dag23.5.2024 15:59:46 CEST | Pressmeddelande

I dag avslutas rättegången i Stockholms tingsrätt mot en syrisk brigadgeneral åtalad för medhjälp till folkrättsbrott. Mannen är den högst rankade militären att ställas inför rätta för folkrättsbrott begångna i Syrien och rättegången har fått stor uppmärksamhet världen över. Civil Rights Defenders har bevakat och rapporterat från rättegången och vår jurist, Aida Samani, kan kommentera när dom väntas falla den 20 juni.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye