Civil Rights Defenders

Lundinrättegången: Nu tar målsägande från Sydsudan plats i rättssalen

Dela

I morgon inleds en ny fas i Lundinrättegången. För första gången kommer målsägande från Sydsudan att höras i rätten. Civil Rights Defenders är på plats i Stockholms tingsrätt varje dag och har sedan start rapporterat från rättegången och kan kommentera. Det finns också möjlighet att intervjua första vittnet, James Ninrew Dong, efter hans vittnesmål som avslutas 4 juni.
-    Äntligen ska vi få höra från några av de människor i Sydsudan som har drabbats. Deras perspektiv har saknats helt i rättssalen och vi får inte glömma att den här rättegången handlar om dem och deras möjlighet att få upprättelse, säger Ebony Wade, jurist på Civil Rights Defenders.

Nära åtta månader har gått sedan den historiska rättegången mot två företrädare för det svenska oljebolaget Lundin Oil, numera Orrön Energy, startade. Ian Lundin och Alexandre Schneiter som står åtalade för medhjälp till grovt folkrättsbrott. Åklagaren och försvaret har i tur och ordning presenterat sina sakframställningar. Nu är det dags för de målsägande att höras i rätten. Först ut är James Ninrew Dong, följd av tre andra målsägande innan rätten tar sommaruppehåll.

– Det existerar i dag väldigt små möjligheter att få upprättelse för folkrättsbrott. Därför är den här rättegången så viktig. Målsägandena i den här rättegången representerar indirekt de tusentals brottsoffer i Sydsudan som inte har en möjlighet att få sina röster hörda, säger Ebony Wade, jurist på Civil Rights Defenders.

Kommer inte att få skadestånd

I november förra året beslutade Stockholms tingsrätt att målsägande i Lundinrättegången inte skulle ha möjlighet att få skadeståndsfrågan prövad inom ramen för brottmålsrättegången. Beslutet från Stockholms tingsrätt gör det nästan omöjligt för offren att få skadestånd då det sannolikt kommer att vara för kostsamt för dem att driva frågan vidare civilrättsligt. Beslutet i november har dock inte avskräckt någon av de målsägande från att vittna.

– Det har funnits en farhåga att några av målsäganden skulle dra sig ur rättegången när det stod klart att brottmålet inte skulle leda till något skadestånd. Men för dem handlar det om rättvisa och upprättelse. Rättegången är deras chans att få göra sin röst hörd, säger Ebony Wade, jurist på Civil Rights Defenders.

Intervjua vår folkrättsjurist, Ebony Wade

Civil Rights Defenders följer rättegången på plats i Stockholms tingsrätt och publicerar varje vecka rapporter från rättegången. Vår jurist Ebony Wade är väl insatt i fallet och rättegången. Hon har tidigare intervjuats i bland annat TT (Aftonbladet) och The Guardian.

Intervjua vittnen från rättegången

Civil Rights Defenders har kontakt med flera av de målsägande. Först ut i rättegången är målsäganden James Ninrew Dong vars vittnesmål beräknas pågå under fyra rättegångsdagar. James Ninrew Dong har i mer än 20 år arbetat för rättvisa för de som drabbats av kriget i området där Lundin Oil hade sin verksamhet. Han har själv drabbats hårt av händelserna i landet. Fjorton av hans släktingar dödades när sudanesisk militär och deras allierade milisgrupper invaderade och fördrev befolkningen i området. Kyrkorna han arbetade i brändes när och han och hans familj blev tvungna att fly.

James har tidigare under ett besök hos oss intervjuats av bland annat The Guardian.

James Ninrew Dong kan intervjuas på plats vid tingsrätten efter sitt vittnesmål den 4 juni.

Kontakta oss

Vill du intervjua Ebony Wade eller James Ninrew Dong, kontakta oss på:

Tfn: 076 576 27 62

E-post: press@crd.org.   

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Ödesval i Venezuela – har demokratin en chans?10.7.2024 09:28:56 CEST | Pressmeddelande

Venezuela har på 25 år gått från att vara relativt stabilt till att bli en av världens mest auktoritära och repressiva stater. Söndagen den 28 juli är det presidentval, och för första gången på länge står oppositionen enad bakom en kandidat, Edmundo Gonzalez, som dessutom har lyckats registrera sin kandidatur. Men hur ser möjligheterna för demokrati ut, och vad kan vi förvänta oss av valet? Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders finns tillgängliga för intervju.

Nu faller domen – Syrisk brigadgeneral åtalad i Sverige för medhjälp till folkrättsbrott19.6.2024 10:35:34 CEST | Pressmeddelande

I morgon klockan 11.00 faller domen i Stockholms tingsrätt mot den syriske brigadgeneral som står åtalad för medhjälp till folkrättsbrott. Mannen är den högst rankade militären att ställas inför rätta för folkrättsbrott begångna i Syrien och rättegången har fått stor internationell uppmärksamhet. Civil Rights Defenders har bevakat och rapporterat från rättegången och vår jurist, Aida Samani, kan kommentera när domen fallit.

I dag avslutar första vittnet i Lundinrättegången – finns tillgänglig för intervju4.6.2024 06:58:00 CEST | Pressmeddelande

Förra veckan började utfrågningen av de målsägande i Lundinrättegången. Först ut var pastor James Ninrew Dong som förlorade 14 av sina familjemedlemmar när sudanesisk militär och deras allierade milisgrupper invaderade och fördrev befolkningen i området. Kontakta oss för en intervju om hans upplevelser av att efter 20 år få berätta sin historia inför en oberoende domstol.

Lundin Trial: South Sudanese Plaintiffs Take the Stand27.5.2024 17:37:24 CEST | Pressmeddelande

Tomorrow marks the beginning of a new phase in the Lundin trial as plaintiffs from South Sudan will be heard in court for the first time. Civil Rights Defenders is present at the Stockholm District Court every day, providing continuous reporting. We are available to comment on the trial. There is also an opportunity to interview the first witness, James Ninrew Dong, after his testimony concludes on 4 June. "We will finally hear from some of the people in South Sudan who have been affected. Their perspectives have been completely absent in the courtroom, and we must not forget that this trial is about them and their chance to seek justice," says Ebony Wade, Legal Adviser at Civil Rights Defenders.

Svensk rättegång mot syrisk brigadgeneral avslutas i dag23.5.2024 15:59:46 CEST | Pressmeddelande

I dag avslutas rättegången i Stockholms tingsrätt mot en syrisk brigadgeneral åtalad för medhjälp till folkrättsbrott. Mannen är den högst rankade militären att ställas inför rätta för folkrättsbrott begångna i Syrien och rättegången har fått stor uppmärksamhet världen över. Civil Rights Defenders har bevakat och rapporterat från rättegången och vår jurist, Aida Samani, kan kommentera när dom väntas falla den 20 juni.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye