Civil Rights Defenders

Svensk rättegång mot syrisk brigadgeneral avslutas i dag

Dela

I dag avslutas rättegången i Stockholms tingsrätt mot en syrisk brigadgeneral åtalad för medhjälp till folkrättsbrott. Mannen är den högst rankade militären att ställas inför rätta för folkrättsbrott begångna i Syrien och rättegången har fått stor uppmärksamhet världen över. Civil Rights Defenders har bevakat och rapporterat från rättegången och vår jurist, Aida Samani, kan kommentera när dom väntas falla den 20 juni.

Rättegången är unik. Det är den första rättegången i Europa som berör krigsbrott begångna inom ramen för den syriska regeringens krigföring. Det handlar om urskillningslösa attacker som drabbat civila. Vid tillfället för brotten tjänstgjorde den åtalade mannen som brigadgeneral och chef för en beväpningsavdelning i den syriska armén. Han står åtalad för medhjälp till folkrättsbrott för sin inblandning i attacker i och omkring städerna Homs och Hama i Syrien 2012 där hela grannskap jämnades med marken och tusentals civila skadades eller miste livet.

– Det råder i dagsläget straffrihet för dessa systematiska brott. Vi får se vad rätten kommer fram till i sin dom den 20 juni, men bara att rättegången ägt rum är viktigt för att brottsoffren fått komma till tals om sina upplevelser och för att en oberoende domstol för första gången fått tillfälle att pröva de här brotten, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Civil Rights Defenders rapporterar från rättegången

Civil Rights Defenders experter på folkrättsbrott har bevakat rättegången på plats i rättssalen varje dag och publicerar löpande rapporter. Läs alla våra rapporter från rättegången här.  

Stor medial uppmärksamhet världen över

Många människor har följt nyhetsrapporteringen från den långdragna konflikten i Syrien och syrier från landet befinner sig på flykt runt om i världen. Bara i Sverige finns nära 200 000 syrier. Intresset för rättegången har varit stort och flera internationella medier förväntas rapportera när domen faller. Vår jurist, Aida Samani, intervjuades vid rättegångsstarten som expert av bland andra AFP, AP och TT och finns tillgänglig för intervju.

Läs mer om rättegångsstarten:

Kontakta oss för intervju

Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders, arbetar med folkrättsbrott begångna i Syrien. Hon är väl insatt i fallet och kan bland annat svara på frågor och förklara mer kring: 

  • hur rättegången fortlöpt,
  • målet ur ett folkrättsligt perspektiv,
  • vikten av ansvarsutkrävande och upprättelse för brottsoffer, 
  • betydelsen av att kunna utkräva ansvar internationellt för brott begångna i Syrien. 

Aida Samani kan också svara på frågor kring anmälningar som Civil Rights Defenders har lämnat in till polisens krigsbrottsgrupp om folkrättsbrott begångna i Syrien. 

Är du intresserad av en kommentar eller intervju, vänligen kontakta vår presstjänst. 

E-post: press@crd.org  

Tfn: +46 (0)76 576 27 62  

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Ödesval i Venezuela – har demokratin en chans?10.7.2024 09:28:56 CEST | Pressmeddelande

Venezuela har på 25 år gått från att vara relativt stabilt till att bli en av världens mest auktoritära och repressiva stater. Söndagen den 28 juli är det presidentval, och för första gången på länge står oppositionen enad bakom en kandidat, Edmundo Gonzalez, som dessutom har lyckats registrera sin kandidatur. Men hur ser möjligheterna för demokrati ut, och vad kan vi förvänta oss av valet? Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders finns tillgängliga för intervju.

Nu faller domen – Syrisk brigadgeneral åtalad i Sverige för medhjälp till folkrättsbrott19.6.2024 10:35:34 CEST | Pressmeddelande

I morgon klockan 11.00 faller domen i Stockholms tingsrätt mot den syriske brigadgeneral som står åtalad för medhjälp till folkrättsbrott. Mannen är den högst rankade militären att ställas inför rätta för folkrättsbrott begångna i Syrien och rättegången har fått stor internationell uppmärksamhet. Civil Rights Defenders har bevakat och rapporterat från rättegången och vår jurist, Aida Samani, kan kommentera när domen fallit.

I dag avslutar första vittnet i Lundinrättegången – finns tillgänglig för intervju4.6.2024 06:58:00 CEST | Pressmeddelande

Förra veckan började utfrågningen av de målsägande i Lundinrättegången. Först ut var pastor James Ninrew Dong som förlorade 14 av sina familjemedlemmar när sudanesisk militär och deras allierade milisgrupper invaderade och fördrev befolkningen i området. Kontakta oss för en intervju om hans upplevelser av att efter 20 år få berätta sin historia inför en oberoende domstol.

Lundin Trial: South Sudanese Plaintiffs Take the Stand27.5.2024 17:37:24 CEST | Pressmeddelande

Tomorrow marks the beginning of a new phase in the Lundin trial as plaintiffs from South Sudan will be heard in court for the first time. Civil Rights Defenders is present at the Stockholm District Court every day, providing continuous reporting. We are available to comment on the trial. There is also an opportunity to interview the first witness, James Ninrew Dong, after his testimony concludes on 4 June. "We will finally hear from some of the people in South Sudan who have been affected. Their perspectives have been completely absent in the courtroom, and we must not forget that this trial is about them and their chance to seek justice," says Ebony Wade, Legal Adviser at Civil Rights Defenders.

Lundinrättegången: Nu tar målsägande från Sydsudan plats i rättssalen27.5.2024 14:27:11 CEST | Pressmeddelande

I morgon inleds en ny fas i Lundinrättegången. För första gången kommer målsägande från Sydsudan att höras i rätten. Civil Rights Defenders är på plats i Stockholms tingsrätt varje dag och har sedan start rapporterat från rättegången och kan kommentera. Det finns också möjlighet att intervjua första vittnet, James Ninrew Dong, efter hans vittnesmål som avslutas 4 juni. - Äntligen ska vi få höra från några av de människor i Sydsudan som har drabbats. Deras perspektiv har saknats helt i rättssalen och vi får inte glömma att den här rättegången handlar om dem och deras möjlighet att få upprättelse, säger Ebony Wade, jurist på Civil Rights Defenders.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye