Diskrimineringsombudsmannen

Diskriminering när gravid konsult inte fick förlängt uppdrag

Dela

När en kvinna som arbetade som inhyrd konsult på ett elnätsbolag meddelade sin chef att hon var gravid beslutade chefen att inte längre förlänga konsultens uppdrag. DO anser att elnätsbolaget därmed har utsatt kvinnan för direkt diskriminering och begär att bolaget betalar 75 000 kronor i ersättning till henne.

Kvinnan var anställd av ett bemanningsföretag och hade sedan augusti 2021 utfört ett uppdrag som inhyrd konsult hos elnätsbolaget. Bolaget hade förlängt uppdraget vid två tillfällen, men när kvinnan meddelade att hon var gravid beslutade elnätsbolaget att inte längre förlänga det. Under ett möte förklarade chefen att skälet var att kvinnan inte längre skulle vara kvar eftersom hon skulle ha barn.

Diskrimineringslagens förbud mot diskriminering omfattar även den som är inhyrd för att utföra ett arbete. DO:s bedömning efter att ha utrett händelsen är därför att elnätsbolaget har könsdiskriminerat kvinnan.

–  Detta är ytterligare ett exempel på att könsdiskriminering av gravida fortfarande förekommer på arbetsmarknaden. Det är viktigt att tydliggöra att skyddet mot diskriminering också gäller den personal som är inhyrd, säger Sofie Haggård Larsson, jurist på DO:s processenhet.

Bolaget har nu fram till den 23 oktober att ta ställning till DO:s begäran. Om bolaget motsätter sig kravet kommer en stämningsansökan att lämnas in till Arbetsdomstolen.

DO 2023/5645

Nyckelord

Kontakter

DO arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering.
Läs mer om vår verksamhet på www.do.se.

Följ Diskrimineringsombudsmannen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Diskrimineringsombudsmannen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye