Skogsstyrelsen föreslår regelförenklingar för skogsbruket
Avskaffa kravet att få upp nya träd i skogsbryn efter avverkning samt förenkla regleringen av lägsta tillåtna ålder för avverkning av vissa granskogar. Det är två förslag på regelförenklingar för skogsbruket som Skogsstyrelsen nu lägger fram. Samtidigt behöver fler regelförenklingar utredas vidare.

Skogsstyrelsen har haft uppdraget från regeringen att utreda en rad regelförenklingar för skogsbruket. När uppdraget nu redovisas läggs två förslag fram som i korthet innebär:
- Kravet att få upp ny skog efter avverkning, återbeskogningsplikten, avskaffas i en övergångszon om 15 meter mellan jordbruksmark och skog. Syftet är att gynna naturlig föryngring. En sådan regellättnad underlättar för den markägare som vill utveckla biologiskt värdefulla skogsbryn och främja andra ekosystemtjänster och därmed bidra till miljökvalitetsmålet Levande skogar.
- Avskaffa kravet på lägsta ålder för avverkning av granskog på tidigare åkermark. Om reglerna tas bort blir det enklare för skogsägaren och mindre administration för myndigheten. Granskog på tidigare åkermark drabbas dessutom inte sällan av skador, även innan de nått lägsta ålder för avverkning. Återbeskogning med till exempel lövträd eller blandskog, kan samtidigt bidra med nyttor för biologisk mångfald och öka upplevelsevärdena.
Båda förslagen kan ge fler lövträd och buskar vilket ökar fodermängden för hjortdjur som älgar och rådjur. Det i sin tur minskar betestrycket på tallen och kan därmed bidra till att minska betesskadorna som är ett stort problem.
– Vi tror att förslagen kan bli viktiga förändringar som bidrar till att förenkla för skogsägaren men också minska skador och öka den biologiska mångfalden. Det finns många vinster om de genomförs, säger projektledare Elisabet Andersson, Skogsstyrelsen.
Fler förändringar bör utredas
Skogsstyrelsen föreslår också att flera regelförändringar bör utredas vidare. Det handlar om möjligheter att avskaffa plikten att återbeskoga efter avverkning i zoner mot annan öppen mark än jordbruksmark, till exempel vid kraftledningsgator. Fler förenklingar för att gynna metoden att på naturlig väg få upp ny skog efter avverkning, till exempel en förlängning av tidsperioden för att få föryngringen godkänd, behöver också utredas vidare.
Mer fakta
Regeringsuppdraget att utreda en rad regelförenklingar för skogsbruket är i enlighet med regeringens proposition om stärkt äganderätt, flexibla skyddsformer och ökade incitament för naturvården i skogen med frivillighet som grund. Uppdraget har bestått av tre huvudsakliga delar:
• En översyn av regler för skogsbruk i granskog på före detta åkermark.
• En analys av möjliga förenklingar av reglerna för ransonering, brukningsenhet och lägsta ålder för föryngringsavverkning (LÅF).
• En översyn av hur regellättnader kan införas för att gynna naturlig föryngring, bland annat i övergångszoner i bryn mellan åkermark och skog.
Läs rapporten:
Mer information:
Elisabet Andersson, projektledare, Skogsstyrelsen, 090- 15 83 17, elisabet.andersson@skogsstyrelsen.se
Skogsstyrelsens presstjänst: 036-35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se
Vår presstjänst är tillgänglig vardagar kl. 8.00–16.30
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Ny karta minskar risken för skador på vatten vid skogsbruk7.4.2025 07:38:37 CEST | Pressmeddelande
Nu kan skogsägare och övriga skogsbruket lättare bedöma riskerna för en försämrad vattenkvalitet i samband med till exempel avverkning och andra åtgärder i skogen. Idag sjösätter Skogsstyrelsen den nya Skogsvattenkartan som visar hur en åtgärd kan påverka vattnet och därmed guida skogsägaren till en bättre hänsyn. Kartan är också ett stöd vid återvätning.
Skaderapport: skogar i södra Sverige hårt ansatta av torka3.4.2025 07:50:57 CEST | Pressmeddelande
Skogar i främst södra Sverige lider av återkommande torka, något som accelererade med den torra sommaren 2018. Träden har ännu inte återhämtat sig och har svårt att komma i gång med tillväxten på flera håll. Det visar årets skogsskaderapport för 2024 från Skogsstyrelsen.
Första uppföljningen: långt kvar till en klimatanpassad skog13.3.2025 07:37:28 CET | Pressmeddelande
Det krävs mer insatser för att klimatanpassa skogen och skogsbruket i Sverige. Det visar den första fördjupade uppföljningen som Skogsstyrelsen har gjort. Av de 12 delmål som sattes upp för fem år sedan, är det fyra som helt eller delvis uppnåtts.
Intrångsersättningar ovan fjällnära fortsätter öka samtidigt är intresset fortsatt stort för formellt skyddad skog4.2.2025 09:37:45 CET | Pressmeddelande
Under 2024 betalade Skogsstyrelsen ut nästan 324 miljoner kronor i ersättningar till markägare som nekats avverka i fjällnära områden på grund av höga naturvärden. Det är en fortsatt ökning sedan 2020. Samtidigt var den areal som det bildades formellt skydd för under 2024, den lägsta sedan 1996 trots stort intresse för formellt skydd.
Omfattande skador i Norra Jämtland efter stormen, 17-18 januari3.2.2025 13:55:23 CET | Pressmeddelande
Stora delar av Norra Sverige har påverkats av ovädret som drog fram under den 17-18 januari. Mest drabbat är nordvästra Jämtland. En preliminär bedömning är att cirka 100 000 kubikmeter volym skog har skadats i stormen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum