Kronfågel fortsatt sämst - djurskyddsbristerna ökar
Djurens Rätt har för andra året i rad kartlagt upptäckta djurskyddsbrister hos de fyra största kycklingslakterierna i Sverige. Kartläggningen, som idag också publicerats av Aftonbladet, visar att Kronfågels slakteri uppvisat brister på 85 % av djurskyddskontrollerna, vilket är en ökning från året innan. Ett systematiskt djurplågeri som behöver åtgärdas menar Djurens Rätt.

– Det här är ett systematiskt djurplågeri! Det är skandal att Kronfågel får fortsätta sin verksamhet när de brister i djurskyddet på så oerhört grundläggande och allvarliga punkter, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Genom kontrollrapporter från Livsmedelsverket och länsstyrelserna har Djurens Rätt för andra året i rad kartlagt djurskyddsbrister på Sveriges fyra största kycklingslakterier. Landets största kycklingslakteri ligger i Katrineholm, och ägs av Kronfågel AB. Av 26 kontroller som utförts på slakteriet under 2022, har 85 % av dem visat på djurskyddsbrister. Slakteriets främsta brister har varit huvudklämningar och dödlighet under transport.
Kronfågel behåller därmed en förstaplacering för det svenska kycklingslakteri som har högst andel djurskyddsbrister, som i år ökat från 74 % till 85 %. Årets kartläggning visar även att minst 35 000 av Kronfågels kycklingar har varit involverade i hantering som inneburit att de utsatts för onödigt lidande. Djurens Rätts kycklingexpert ser allvarligt på problemen som återkommer hos Kronfågel.
– Jag är så ledsen över att få se samma brister i djurskyddet år efter år. Politikerna måste nu agera kraftfullt och säkerställa att stora företag som Kronfågel följer djurskyddslagen. Myndigheterna måste få bättre verktyg och incitament att stoppa det här lidandet som drabbar miljontals djur, säger Anna Harenius, sakkunnig etolog för Djurens Rätt.
Urval av Kronfågels överträdelser mot djurskyddslagstiftningen under 2022:
-
Sex kycklingar har transporterats med huvudena klämda i transportburen. En upptäcktes medan den fortfarande levde, men var så skadad att den direkt behövde avlivas.
-
Vid sju tillfällen har det varit onormalt hög dödlighet i transporten fram till slakteriet. Tusentals kycklingar dog i förtid av bland annat värmestress eller syrebrist. Samtidigt som överlevande kycklingar var blöta och frusna.
-
Vid ett tillfälle har en kyckling hittats med uppfläkt hud in till muskulaturen.
-
Vid två tillfällen har nästan alla kycklingar som kontrollerats haft frätskador under fötterna.
Om Djurens Rätts kartläggning
Genom kontrollrapporter från Livsmedelsverket och länsstyrelserna har Djurens Rätt för andra året i rad gjort en kartläggning över de djurskyddsbrister som rapporterats på Sveriges fyra största kycklingslakterier under 2022. Slakterierna som har kartlagts är Kronfågel AB, Guldfågeln AB, företaget Torsåsens Fågelprodukter som levererar kött under varumärket Guldfågeln samt Atria Sverige AB som levererar kött under varumärkena Lagerbergs och Lönneberga.
Förutom det som media har rapporterat om gällande omfattande problem på en kycklinganläggning hos Kronfågel, har samtliga kycklingfabriker i Sverige haft problem med klämda vingar och huvuden, hög dödlighet i transport och frätskador från avföring.
Läs mer här.
Nyckelord
Kontakter
Michaela LindquistPressansvarig
Tel:070-649 20 41press@djurensratt.seBilder

Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med fler än 50 000 medlemmar i Sverige.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
Djurens Rätt kräver öppenhet från kycklingföretagen2.4.2025 08:57:55 CEST | Pressmeddelande
I veckan har Djurens Rätt skickat ett brev till de tre stora kycklingföretagen Kronfågel, Guldfågeln och Atria. I brevet ber organisationen om ökad transparens när djurskyddsbrister upptäcks på slakterierna, eftersom allt mer sekretessbeläggs av myndigheterna.
165 076 namn för kornas rätt att beta överlämnade till riksdagen27.3.2025 12:47:56 CET | Pressmeddelande
Igår överlämnade Djurens Rätt 165 076 namnunderskrifter för kornas rätt att beta till riksdagsledamöter. Genom kampanjen “Jag vill beta” uppmanas regeringen till att inte inskränka beteskravet, och en god förankring bland riksdagens partier är en viktig förutsättning i det arbetet.
Allt vanligare med dolda djurskyddsbrister – Djurens Rätt kräver lagändring24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
I Djurens Rätts nya rapport presenteras viktiga politiska lösningar för kycklingarnas välfärd, samt åtgärder för att främja en mer rättssäker tillgång till rapporter om djurskyddsbrister. Det har blivit allt vanligare att djurskyddsbrister sekretessbeläggs, medan information om företags adresser och bolagsnamn är fullt synliga. Djurens Rätt menar att det behövs ett förtydligande i sekretesslagstiftningen för att öka tillgången till information som är av samhällsintresse.
Förbud mot pälsdjursuppfödning på väg: "Äntligen!"20.3.2025 14:18:45 CET | Pressmeddelande
Under dagen har regeringen tillsatt en utredning om hur förbud mot pälsdjursuppfödning ska införas i Sverige. Detta efter ett löfte som gavs hösten 2023 och på grund av ”djuretiska diskussioner” som har letts av Djurens Rätt i över 50 år. Djurens Rätt firar denna framgång och uppmanar till att utredningen sker skyndsamt.
Ny rapport: Tre års granskning av Sveriges kycklingslakterier20.3.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Skandalrubrikerna för kycklingslakterier har duggat tätt under de senaste åren. Djurens Rätt har därför granskat tre års kontrollrapporter för djurskydd för Kronfågels, Guldfågelns och Atrias slakterier. Resultatet presenteras i en ny rapport med ingående information om systematiska brister, hemlighetsmakeri om dessa och viktiga politiska åtgärder för att lösa problemen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum