Linköpings kommun

Positiv utveckling av ekonomiskt bistånd

Dela

Enligt arbetsmarknadsnämndens senaste delårsrapport är betydligt färre hushåll i Linköping i behov av ekonomiskt bistånd jämfört med tidigare år. Hushållens bidragsberoende sjunker och fler går över till studier eller arbetsmarknadsinsatser med målet att bli självförsörjande. 

Den positiva utvecklingen rörande ekonomiskt bistånd, som har varit rådande sedan år 2021, håller i sig. Under augusti månad i år var 226 färre hushåll aktuella för ekonomiskt bistånd jämfört med samma period förra året.

– Det är inte enbart en åtgärd som lett till denna förändring, det är ett batteri av insatser som går under begreppet Heltidsaktivering. Där ingår bland annat Arena arbetsmarknad som innebär att när man uppbär ekonomiskt bistånd ska man också vara i en aktivitet som förbättrar anställningsbarheten och det är effekterna av dessa insatser som vi nu ser, säger Fredrik Lundén (M) ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Den positiva utvecklingen är tydlig även för antalet hushåll med långvarigt biståndsbehov. Under perioden januari 2023 fram till augusti 2023 sjönk denna grupp med 182 hushåll. 

– Det är glädjande att se att alla de insatser vi vidtagit de senaste åren ger effekt och att antalet Linköpingsbor som är i behov av ekonomiskt bistånd minskar. Det är förstås viktigt för Linköping som stad men jag vill även lyfta fram att detta gör stor skillnad för de enskilda individer som nu klarar sig på egen hand, avslutar Mikaela Schullström, förvaltningsdirektör för Integrations- och arbetsmarknadsförvaltningen. 

Kontakter

Bilder

Antal utbetalningshushåll visar hur många hushåll som har fått utbetalt ekonomiskt bistånd för vald kalenderperiod.
Antal utbetalningshushåll visar hur många hushåll som har fått utbetalt ekonomiskt bistånd för vald kalenderperiod.
Ladda ned bild
Antal hushåll med insats ekonomiskt bistånd vid långvarigt biståndsbehov (mer än 2 år) visar hur många ärenden som har haft behov av ekonomiskt bistånd i mer än 2 år vid vald kalenderperiod.
Antal hushåll med insats ekonomiskt bistånd vid långvarigt biståndsbehov (mer än 2 år) visar hur många ärenden som har haft behov av ekonomiskt bistånd i mer än 2 år vid vald kalenderperiod.
Ladda ned bild

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Pressinbjudan: Förslag för en budget i balans i social- och omsorgsnämnden19.3.2024 14:00:00 CET | Pressinbjudan

Social- och omsorgsnämnden i Linköping har ett underskott och behöver minska kostnaderna under 2024 för att få en budget i balans. Media välkomnas till en pressträff där Annika Krutzén (M), kommunalråd och ordförande i social- och omsorgsnämnden, tillsammans med Yvonne Thilander, socialdirektör, kommer att berätta om vilka åtgärder som föreslås för att få en budget i balans.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye