Nu startar rivningsarbetet inför sanering efter kemtvätt i Jönköping
I veckan påbörjas arbetet med att riva de hus i ett kvarter i Jönköping belägna på mark som ska saneras från föroreningar efter en nedlagd kemtvätt. Sveriges geologiska undersökning (SGU) är sedan 2018 huvudman för projektet och efter ett omfattande förarbete kan åtgärdsprocessen nu starta enligt plan.
Under flera år har det pågått utredningar av ett förorenat villaområde i västra Jönköping, Mariebo. Mellan åren 1952 och 1975 låg en kemtvätt på platsen. De föroreningar, i form av ämnet tetrakloreten (PCE), som finns kvar i marken efter kemtvättens verksamhet behöver åtgärdas. 2018 gick SGU, på begäran av Jönköpings kommun, in som huvudman för arbetet med att undersöka området. 2023 beviljades SGU statliga medel för att efterbehandla området. Nu inleds denna fas.
I mitten av den här veckan kommer området som ska saneras att stängslas in för att de sju byggnader som finns på platsen ska kunna rivas. Inledningsvis töms respektive hus på lös inredning, varefter själva rivningen sker. Arbetet genomförs på flera av byggnaderna samtidigt och rivningen beräknas vara helt avslutad i januari 2024.
– Rivningsarbetet är ett viktigt steg för att vi ska kunna komma åt marken för ytterligare undersökningar så att saneringsentreprenaden kan planeras i detalj och därefter komma i gång. Vi har gjort ett gediget utredningsarbete med en lång rad olika tekniker och utföranden för att undersöka föroreningen, och vi har bedömt att det behöver saneras. Det som ytterligare behöver avgränsas är hur djupt ned i berget som saneringsåtgärder behövs, säger Klas Arnerdal, projektledare på SGU som leder rivningsentreprenaden i projektet.
Dialog med boende i området har sedan flera år skett löpande med informationsbrev och informationsmöten.
– Arbetet innebär att det delvis kan ske en ökad trafik till området, men själva rivningsarbetet kommer att ske inom det stängslade arbetsområdet. Rivningen kan tidvis, under dagtid, orsaka viss störning i form av buller i området, säger Klas Arnerdal.
Entreprenören har haft dialog med Jönköpings kommun för att säkerställa att el- och vattenavstängning kommer att gå till på ett säkert sätt så att ingen utanför arbetsområdet påverkas.
– Efter många års arbete inleds nu åtgärdsprocessen. Arbetet från alla inblandande har varit omfattande och vi har ställts inför många komplicerade frågeställningar. Det återstår självklart en hel del arbete innan saneringen är genomförd, men rivningen av fastigheterna är det första steget i den processen, säger Fredrik Sandberg Svärd, miljöingenjör på tekniska kontoret i Jönköpings kommun.
FAKTA
Området i Mariebo är bara ett av cirka 80 000 områden i Sverige som bedöms kunna vara förorenade. Sverige har sorterat dessa områden i en prioriteringsordning från 1 till 4, där områden som klassas som 1 har högst prioritet för att utreda, riskbedöma och vid behov åtgärda. Vid den nedlagda kemtvätten Färgaren har det bedömts finnas behov av saneringsåtgärder med anledning av föroreningstypen och att den finns i ett bostadsområde, även om mängden förorening inte är så omfattande jämfört med andra områden med samma typ av förorening.
Nyckelord
Kontakter
Fredrik Sandberg Svärd
Miljöingenjör på tekniska kontoret i Jönköpings kommun
Telefon: 036-10 25 67
fredrik.sandberg-svard@jonkoping.se
Cecilia Irefalk LifPressansvarigSGU
Tel:018-17 90 90press@sgu.seFölj Sveriges geologiska undersökning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning
Norden samarbetar kring spårbarhet och cirkularitet inom mineralnäringen20.9.2024 08:35:00 CEST | Pressmeddelande
För att du ska kunna göra ansvarsfulla val som konsument behöver du veta varifrån metallerna i till exempel din mobiltelefon kommer. Tillsammans med övriga nordiska länder arbetar Sveriges geologiska undersökning (SGU) för bättre spårbarhet, hållbara värdekedjor och ökad cirkularitet för kritiska råvaror. I dag samlas experter från hela Norden i Helsingfors för att summera projektet Nordic Sustainable Minerals.
Nu går Mineraljakten in i sin slutspurt – ta chansen och vinn!18.9.2024 09:36:05 CEST | Pressmeddelande
Årets upplaga av tävlingen Mineraljakten, som anordnas av Sveriges geologiska undersökning (SGU), går mot sitt slut. Men än kan du vara med och tävla om 150 000 kronor. Fram till och med den 30 september har du möjlighet att skicka in dina observationer av stenblock eller berg via appen ”Mineraljakten”.
Riksintresse för kalk i Slite utökas4.9.2024 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Området kring den riksintressanta kalkstensfyndigheten Filehajdar på Gotland utökas efter beslut av Sveriges geologiska undersökning (SGU). Syftet är att långsiktigt säkra svensk cementtillverkning. Fyndigheten bedöms som så viktig för den nationella försörjningen av kalksten att utebliven produktion skulle medföra allvarliga konsekvenser för samhället.
SGU borrar i Skåne inför framtida koldioxidlagring29.8.2024 08:30:16 CEST | Pressmeddelande
Utanför Skånes sydkust kan det finnas goda möjligheter att lagra koldioxid i syfte att minska utsläppen. Därför undersöker nu Sveriges geologiska undersökning (SGU) berggrunden i sydligaste Skåne som har samma uppbyggnad som den ute till havs. I morgon, den 30 augusti, drar djupborrningarna igång i Smygehamn i Trelleborgs kommun.
Nu startar Mineraljakten – är du redo?27.6.2024 14:30:00 CEST | Pressmeddelande
Sök, finn, skicka in, vinn! I dag, den 27 juni, lanserar Sveriges geologiska undersökning (SGU) den folkliga och populära tävlingen Mineraljakten i ny tappning. Ta chansen att vara med i ett kunskapshöjande och spännande äventyr där du har möjlighet att bidra till samhällsutvecklingen och samtidigt tävla om 150 000 kronor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum