Region Jönköpings län

Producenter och restauranger möts för att få upp tackakött på menyn

Dela

Sedan hösten 2021 har träffar och kurser anordnats för att uppmärksamma tackaköttets kvalitet och potential. Inom kort är det dags för ett första utvecklingsmöte för producenter och restauranger under lednings av Stefan Eriksson – provningsledare på Exceptionell råvara och råvaruansvarig av Årets Kock tävlingsgrupp. 

Kvinna sitter i en hage full med får
Media är välkomna att delta på träffen om tackakött. Foto: Johan W Avby

Tackakött är ovanligt på restaurangernas menyer, relativt okänt för konsumenterna och har länge setts som en restprodukt vid lammuppfödning.

– Utvecklingsmötet utgör ett unikt tillfälle för länets kockar och producenter att diskutera tackaköttets egenskaper, utvecklingspotential och nya affärsmöjligheter – något som går hand i hand med ambitionerna i den regionala livsmedelsstrategin, säger Christina Odén, regionutvecklare för livsmedelsstrategi och gröna näringar.

Utvecklingsmötet äger rum på restaurangskolan på Bäckadalsgymnasiet måndagen den 23 oktober. Fårproducenter och intresserade kockar från hela länet är välkomna att delta. Även elever på skolans restaurang- och livsmedelsprogrammet har bjudits in.

Samarbetet kring tackakött startade hösten 2021 och ett flertal kockar och producenter från länet har medverkat på olika aktiviteter – allt från naturvandringar och matlagning i fårhagen till föreläsningar med kända kockprofiler och digitala träffar med forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

– Tackakött är en högklassig produkt som både smakmässigt, hållbarhetsmässigt och beredskapsmässigt behöver uppmärksammas och lyftas mer. Köttet skulle kunna inkluderas i mycket större utsträckning i både restauranger och kommunernas verksamheter idag och därmed stärka både beredskapsperspektivet och nyttan för både producenter och vår egen livsmedelsförsörjning, säger Sofia Alriksson, nationell samordnare Försörjningsbalans kommun och projektledare på Hushållningssällskapet.

Mötet är en aktivitet inom arbetet med den regionala livsmedelsstrategin och arrangeras som ett samarbete mellan Länsstyrelsen i Jönköpings län, Hushållningssällskapet i Jönköping, LRF, Vi kan mat och Region Jönköpings län. Media är välkomna att delta från klockan 09.00 och fram till 14.00. Mer info finns här: Provning av tackakött - för restaurang och producent | Länsstyrelsen Jönköping (lansstyrelsen.se)

Kontakt

Christina Odén
Regionutvecklare livsmedelsstrategi och gröna näringar
073-025 94 18
christina.oden@rjl.se

Kontakter

Följ Region Jönköpings län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye