Långtidsstudie visar: Äldre kvinnor med lågrisk-bröstcancer behöver inte strålbehandlas
En tioårsuppföljning av den nationella strålkohortstudien visar att äldre kvinnor med lågrisk-bröstcancer har mycket liten risk för återfall och därför kan slippa strålbehandling. Resultatet presenteras under svenska bröstcancergruppens stora “State-of-the-art” möte (SOTA) som anordnas i Uppsala 26-27 oktober.
– Vi har i flera år sett fram mot denna långtidsanalys eftersom våra tidigare data efter fem år var mycket lovande. Frågan blev då om det även är säkert att avstå strålning på tio års sikt, säger Henrik Lindman, verksamhetschef för blod- och tumörsjukdomar, Akademiska sjukhuset.
Strålbehandlingsstudien initierades ursprungligen av forskare från Uppsala och Örebro.
– Långtidsuppföljningen visar att risken för återfall i bröstcancer är mycket låg för äldre kvinnor med en tumör upp till två cm och inga andra riskfaktorer. Förhoppningsvis kommer resultatet efter tioårsuppföljningen att bli vägledande för kvinnor så att de som är 65 år eller äldre och har lågrisk-bröstcancer kan avstå strålning, säger Åsa Wikberg, överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro.
Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor i Sverige. Över 8 500 får bröstcancerdiagnos varje år. Det är oftast medelålders och äldre kvinnor som får diagnosen och medianåldern vid insjuknande är 66 år. Bröstcancer behandlas vanligen med en operation och andra vanliga behandlingar, som oftast ges efter operation, är strålbehandling, hormonell behandling och/eller cytostatikabehandling. Dessa behandlingar ges för att minska risken att sjukdomen ska komma tillbaka.
Den aktuella studien pågick under 2006-2012 och omfattade drygt 600 kvinnor med lågrisk- bröstcancer (tumör upp till två cm stor och inga andra riskfaktorer). Kvinnorna var 65 år eller äldre och genomgick inte strålbehandling av det opererade bröstet vilket annars är den internationellt rekommenderade behandling när man har gjort en bröstbevarande operation
Risken för återfall i det opererade bröstet minskar dock med åldern och är låg för den mildaste varianten av bröstcancer som också är den vanligaste.
– Studien var den första i sitt slag och initierades på grund av att tidigare studier hade visat att denna grupp äldre patienter tycktes ha mycket få återfall efter operation. Vi frågade oss om riskerna och kostnaden med strålbehandling i form av hjärt-och lungpåverkan, kosmetisk påverkan av bröstet och daglig strålning i fem veckor kanske inte uppvägdes av nyttan, förklarar Henrik Lindman.
De första resultaten av studien presenterades för fem år sedan och visade en mycket låg risk för återfall under de fem första åren för dessa äldre kvinnor trots att de inte fått strålbehandling.
– Många regioner utanför Uppsala och Örebro uppfattade dock att detta var för kort uppföljning och därför har riktlinjerna skiljt sig åt i olika delar av Sverige. Våra nya långtidsdata visar att vi kan avstå från en relativt kostsam och resurskrävande behandling, vilket borde vara mycket goda nyheter både för både patienter och sjukvården i stort, avrundar han.
FAKTA: Svenska bröstcancergruppens stora “State-of-the-art” möte (SOTA) 26-27 oktober
- Arrangeras på Uppsala konsert och kongress (UKK).
- Mötets syfte är utbildning och inspiration.
- Mötets besöks av drygt 300 deltagare från hela Sverige och domineras av läkare och sjuksköterskor som arbetar direkt i bröstcancervården.
Nyckelord
Kontakter
Henrik Lindman, överläkare och docent i onkologi och verksamhetschef för blod- och tumörsjukdomar, Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet;
henrik.lindman@igp.uu.se
070-688 48 78
Åsa Wickberg, överläkare kirurgkliniken Universitetssjukhuset Örebro;
asa.wickberg@regionorebrolan.se
070-8482382
Bilder
Länkar
Om Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Ny studie: Högflödesbehandling i hemmet utvärderas på patienter med kronisk andningssvikt10.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Patienter med kronisk andningssvikt orsakad av KOL eller lungfibros behandlas vanligtvis med torr syrgas via grimma i hemmet. Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet medverkar i en nationell studie där forskarna ska undersöka hälsoeffekter av kompletterande högflödesbehandling som innebär att man får en blandning av syrgas och luft, med högre flöden.
Lovande resultat av ny behandling med transplantation av genmodifierade pankreasöceller mot typ 1-diabetes8.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 startade en klinisk studie på Akademiska sjukhuset där patienter med typ 1-diabetes för första gången i världen erbjuds transplantation med genmodifierade, hypoimmuna insulinproducerande celler från Langerhanska öar som behandling. Cellerna transplanteras utan samtidig användning av immundämpande läkemedel. Förhoppningen är att patientgruppen därmed på sikt ska kunna botas från sjukdomen. Första resultaten från den första patienten som behandlats visar att cellerna undviker upptäckt av immunförsvaret och att de fortsätter fungera efter transplantationen.
Effektivare diagnostik och behandling vid sepsis hos barn med leukemi fokus för studie på Akademiska17.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Sepsis innebär att en infektion ger en livshotande påverkan på kroppens organ och innebär att hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska. Barn med leukemi har en förhöjd risk att drabbas eftersom sjukdomen i sig och många behandlingar, exempelvis cytostatika, påverkar immunförsvaret. På Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet har en studie startats som syftar till att utveckla mer träffsäker diagnostik och behandling för denna patientgrupp.
Magnetstimulering och tuberkulosläkemedel prövas mot svårbehandlad depression6.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Magnetstimulering av hjärnan används sedan några år inom rutinsjukvården till patienter med svårbehandlad depression. I en klinisk behandlingsstudie, ledd från Akademiska sjukhuset, ska forskare utvärdera magnetstimulering i kombination med läkemedlet d-cycloserin, ett gammalt välbeprövat tuberkulosläkemedel, för att boostra effekten.
Uppsalaforskare får miljonanslag för parkinsonforskning28.11.2024 11:37:56 CET | Nyheter
På Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet pågår flera kliniska studier inriktade på bland annat tidig diagnostik vid Parkinsons sjukdom. Nu har forskare i Uppsala tilldelats 1,25 miljoner kronor i projektanslag för 2025 från Parkinsonfonden vilket bidrar till att forskningen kan drivas framåt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum