Byggnads

Arbetsplatsolyckorna ökar – nu kontrollerar Byggnads 1 200 arbetsplatser

Dela

Med start idag och en vecka framåt kommer över 1 200 byggarbetsplatser över hela landet att kontrolleras i den största enskilda arbetsmiljöinsatsen i Sverige. Särskilt fokus ligger på planering av arbetsmiljön och tidiga riskbedömningar.

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Arbetsplatsolyckorna och även dödsolyckorna ökar i Sverige och byggbranschen hör till de värst drabbade sektorerna. Inte sedan 2011 har så många dött på jobbet under första halvåret, enligt siffror från Arbetsmiljöverket. Men olyckorna går att undvika. En rapport från Arbetsmiljöverket 2019 visade att samtliga granskade dödsolyckor sannolikt hade kunnat undvikas med ett fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete och säkerhetskultur.

– Att göra tidiga riskbedömningar där arbetstagare involveras är en grundläggande förutsättning för fungerande arbetsmiljöarbete. Ändå är det få arbetsgivare som följer lagen och har rutiner för detta. Nu gör vi en riktad insats för att få en säkrare bransch för våra medlemmar, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Kontrollerar 1 200 arbetsplatser

För sjunde året i rad storsatsar Byggnads under den europeiska arbetsmiljöveckan och fackförbundets skyddsombud genomför 1 200 extrakontroller med fokus på just riskbedömning i tidigt skede.

– Det här är den största enskilda arbetsmiljöinsatsen som görs i Sverige. Vi har utbildat 80 handledare som i sin tur kallat samtliga våra 3 400 skyddsombud till utbildning i de här frågorna, säger Johan Torstensson Aas, arbetsmiljöansvarig ombudsman på Byggnads.

Var tredje byggnadsarbetare känner sig otrygg

Tidigare presenterade Byggnads en medlemsundersökning där 73 procent uppgav att varken skyddsombud eller annan arbetstagare fått möjlighet att medverka i planeringen av deras nuvarande projekt.

Undersökningen visade att bristande samverkan leder till otryggare anställda. 57 procent upplevde inte att alla åtgärder var vidtagna för att motverka ohälsa och olyckor i arbetet och var tredje byggnadsarbetare svarade att hen inte känner sig trygg på sin arbetsplats, ur ett arbetsmiljöperspektiv.

– Vi kan visa att samverkan och rätt planering leder till både säkrare arbetsplatser och tryggare medarbetare. Jag hoppas att den här veckan leder till en klar förbättring i branschen. Alla har rätt att komma hem efter arbetsdagens slut, riskbedömning räddar liv, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Arbetsplatsbesök under vecka 43

Län

Antal planerade arbetsplatsbesök under vecka 43

Blekinge län

40

Dalarnas län

15

Gotlands län

15

Gävleborgs län

20

Hallands län

30

Jämtlands län

25

Jönköpings län

40

Kalmar län

50

Kronobergs län

25

Norrbottens län

75

Skåne län

270

Stockholms län

205

Södermanlands län

60

Uppsala län

70

Värmlands län

70

Västerbottens län

105

Västernorrlands län

45

Västmanlands län

25

Media har möjlighet att följa med på arbetsplatskontrollerna. Kontakta Byggnads pressjour eller Byggnads i din region.

Läs mer:

Byggnads medlemsundersökning om förebyggande arbetsmiljöarbete i byggbranschen.

Arbetsmiljöverkets hemsida.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johan Torstensson Aas, arbetsmiljöansvarig ombudsman
Johan Torstensson Aas, arbetsmiljöansvarig ombudsman
Ladda ned bild

Dokument

Om oss

Byggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye