Djurens Rätt

Minst 200 000 kycklingar har utsatts för lidande hos Guldfågeln

Dela

Bakom två av de största kycklingslakterierna i Sverige står företaget Guldfågeln.
Djurens Rätt har för andra året i rad kartlagt upptäckta djurskyddsbrister, som visar på att Guldfågelns brister kvarstår. En systemförändring krävs för att lösa de allvarliga problemen, menar Djurens Rätt.

En turbokyckling i en svensk kycklingfabrik. Foto: Djurens Rätt
En turbokyckling i en svensk kycklingfabrik. Foto: Djurens Rätt

– Guldfågeln verkar fortsatt oförmögna att säkerställa att kycklingar skyddas från onödigt lidande, såsom djurskyddslagen kräver. Nu måste takten på slakterierna minska, och myndigheterna måste få bättre verktyg att kraftfullt agera mot de här bristerna som drabbar miljontals djur varje år, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Landets näst största kycklingslakterier ligger i Falkenberg och på Öland, och ägs av Guldfågeln AB. Upp emot 40 miljoner kycklingar transporteras till och slaktas på Guldfågelns slakterier varje år, varav minst 200 000 individer utsattes för djurskyddsbrister som innebar onödigt lidande under 2022. Exempel på brister är hög dödlighet på grund av olämplig temperatur, ovarsam hantering och frätskador under deras fötter. Bristerna tyder på att de problem som drabbar flest individer är liknande som året innan och fortsatt främst kommer från uppfödningsanläggningen och djurtransportörerna. Problemen upptäcks inte förrän efter transport eller till och med efter att kycklingarna har dödats.

– Jag hittar inga andra ord för det som sker än att det är ett systematiskt djurplågeri, och att vi måste göra allt vi kan för att förändra det. Detta är dessutom endast det som inspektioner visar, mycket sker fortfarande bakom stängda dörrar i de svenska kycklingfabrikerna, avslutar Camilla Bergvall.

Urval av Guldfågelns överträdelser mot djurskyddslagstiftningen under 2022:

  • Vid fyra tillfällen har skinnflådda kycklingar hittats, med skador in mot musklerna och i ett fall in så allvarligt att tarmarna hängde ut. Samtliga kycklingar levde när de hittades, vilket innebär att de lidit av skadorna under längre tid och behövt utstå transport till slakteriet.

  • Vid sex tillfällen var dödligheten efter transport onormalt hög. Kycklingarna hade frusit ihjäl eller dött av värmestress. Det handlar totalt om otaliga tusentals som också led av den olämpliga temperaturen under transport, men överlevde fram till slakt. 

  • Vid nio tillfällen upptäcktes att nästan alla kycklingar som kontrollerades hade frätskador under fötterna. Totalt lär minst 100 000 individer ha varit drabbade.

  • Vid ett tillfälle dog kycklingar i transporten av hjärtsäcks- eller bukhinneinflammation och många av dem som överlevt “kasserades”. Transportören hade fått information innan om att kycklingarna var sjuka, men de genomförde transporten ändå.

Om Djurens Rätts kartläggning

Genom kontrollrapporter från Livsmedelsverket och länsstyrelserna har Djurens Rätt för andra året i rad gjort en kartläggning över de djurskyddsbrister som rapporterats på Sveriges fyra största kycklingslakterier under 2022. Slakterierna som har kartlagts är Kronfågel AB, Guldfågeln AB, företaget Torsåsens Fågelprodukter som levererar kött under varumärket Guldfågeln samt Atria Sverige AB som levererar kött under varumärkena Lagerbergs och Lönneberga.

Förutom det som media har rapporterat om gällande omfattande problem på en kycklinganläggning hos Kronfågel, har samtliga kycklingfabriker i Sverige haft problem med klämda vingar och huvuden, hög dödlighet i transport och frätskador från avföring.

Läs mer här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En turbokyckling i en svensk kycklingfabrik.
En turbokyckling i en svensk kycklingfabrik.
Ladda ned bild

Länkar

Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med fler än 50 000 medlemmar i Sverige.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Det här är Sveriges djurvänligaste kommun 202418.4.2024 14:37:07 CEST | Pressmeddelande

Djurens Rätt presenterar idag den årliga rankingen Djurvänlig kommun för sjätte året i rad. På årets tio-i-topplista finns alla kommuntyper representerade – stora som små. Nytt för i år är att mer än var fjärde kommun svarar att de kommer att använda möjligheten att välja bort turbokycklingar vid nästa upphandling. Eskilstuna kommun hamnar högst upp på listan och utses därmed som vinnare i årets ranking.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye