Akademiska sjukhuset

Psykiatriambulans införs i Region Uppsala

Dela

Nu införs psykiatriambulans, en prehospital akutpsykiatrisk mobil enhet, PAM, i Region Uppsala. Teamet åker ut när någon ringer 112 på grund av allvarlig psykisk ohälsa. Via Sjukvårdens Larmcentral slussas personen till PAM i stället för polisen som tidigare ofta tog sådana samtal. Syftet är att nå personer vid akuta psykiatriska tillstånd, exempelvis psykoser eller suicidsituationer. Till skillnad från vanliga ambulanser kör PAM inte blåljus, det vill säga utanför hastighetsgränser.

Nu införs psykiatriambulans, en prehospital akutpsykiatrisk mobil enhet, PAM, i Region Uppsala. Teamet åker ut när någon ringer 112 på grund av allvarlig psykisk ohälsa. Syftet är att nå personer vid akuta psykiatriska tillstånd, exempelvis psykoser eller suicidsituationer. På bilden syns från vänster: Daniel Cramér Strömberg (skötare), Mia Källström (biträdande avdelningschef och specialistsjuksköterska) och Malin lemoine (specialistsjuksköterska).
Nu införs psykiatriambulans, en prehospital akutpsykiatrisk mobil enhet, PAM, i Region Uppsala. Teamet åker ut när någon ringer 112 på grund av allvarlig psykisk ohälsa. Syftet är att nå personer vid akuta psykiatriska tillstånd, exempelvis psykoser eller suicidsituationer. På bilden syns från vänster: Daniel Cramér Strömberg (skötare), Mia Källström (biträdande avdelningschef och specialistsjuksköterska) och Malin lemoine (specialistsjuksköterska). Anita Szava Får användas i media.

– För personer i akut kris kan det vara en skillnad på liv och död att möta personal med psykiatrisk kompetens. Nu kan patienterna få kvalificerad bedömning av legitimerad personal i det akuta skedet. Till skillnad från mobila teamet, som vi hade tidigare, krävs här ingen remiss. PAM-enheten träffar alla patienter oavsett om de har pågående kontakt inom psykiatrin eller inte, säger Roland Säll, verksamhetschef för psykiatri på Akademiska sjukhuset. 

– Nu tar vi ett viktigt steg för att förbättra omhändertagandet av personer vid akuta psykiatriska tillstånd. Tidigare hämtades individer med självmordstankar eller under stark psykisk stress av polis. Nu kommer det att vara en ambulans som kommer, precis som när någon drabbats av en hjärtinfarkt. Det är viktigt att vi erbjuder lika vård för alla oavsett sjukdomstillstånd, säger Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L) och ordförande i sjukhusstyrelsen. 

Den prehospitala akutpsykiatriska mobila enheten (PAM) mjukstartade 25 september. Från och med 23 oktober har en specialistsjuksköterska i psykiatri en samverkande funktion vid omhändertagande av psykiatriska patienter i 112-samtalet. Efter årsskiftet är målet att en psykiatrisjuksköterska ska ta över dessa samtal, vilket Akademiska sjukhuset då blir först i landet med att erbjuda.

Personalen inom PAM-enheten är anställd på akutmottagningen för vuxenpsykiatri vid Akademiska sjukhuset, där det medicinska ansvaret ligger. I enheten, som är bemannad 15.00-23.00, ingår en specialistsjuksköterska inom psykiatri och en skötare med lång erfarenhet inom akutpsykiatrisk vård.  
 
Den nya enheten har ett nära samarbete med Sjukvårdens Larmcentral och ambulansen. Bilen utgår från ambulansstationen efter att ha larmats ut av larmcentralen som tar emot ungefär 50 000 112-samtal varje år, varav 6-8 procent är av psykiatrisk karaktär. 
 
– Psykiatriska tillstånd ökar i samhället och vi behöver kunna möta patienters behov. Vi ser ett stort behov av samverkan och detta samarbete är möjligt tack vare att Sjukvårdens Larmcentral drivs i Region Uppsalas regi, framhåller Roland Säll.  
 
En liknande form av akutpsykiatrisk verksamhet finns redan på flera platser i landet, bland annat i Region Stockholm, Region Skåne och Västra Götalandsregionen. Beslutet att inrätta en prehospital akutpsykiatrisk mobil enhet i Uppsala län togs av sjukhusstyrelsen i december 2020. Införandet har föregåtts av en omfattande behovs- och omvärldsanalys, men också utbildning av personalen 

Tidigare har psykiatrin haft ett mobilt team, som bestod av två skötare som körde mellan 15.00-23.00 efter remiss från psykiatrin.  
 
– I och med att vi vill utveckla vården förstärks nu teamet med specialistsjuksköterskor i psykiatri. Dessutom har vi tagit bort remisskravet så att vi kan möta våra patienter i det akuta skedet oavsett om de har pågående kontakt inom psykiatrin eller inte, förklarar Roland Säll.  
 
– I diskussioner med ambulanssjukvården har det visat sig att det säkraste sättet att nå patienterna i det akutskedet är om PAM-enheten larmas ut via Sjukvårdens Larmcentral. Samtidigt såg vi ett stort behov av specialistkompetens i psykiatri på Larmcentralen, med tanke på den ökade belastningen av psykisk ohälsa och psykiatriska tillstånd. Med detta samarbete kan vi möta patientens behov i ett tidigt skede och hänvisa till rätt vårdnivå, avrundar han.   
 
FAKTA: Prehospital akutpsykiatrisk mobil enhet, PAM 
 

  • Enheten är bemannad 15.00-23.00. I teamet ingår en specialistsjuksköterska inom psykiatri och en skötare med lång erfarenhet inom akutpsykiatriskvård. Samtliga är anställda på akutmottagningen för vuxenpsykiatri vid Akademiska sjukhuset. 
  • Teamet åker ut när någon ringer 112 på grund av allvarlig psykisk ohälsa. Bilen, som larmas ut via Sjukvårdens Larmcentral, utgår från ambulansstationen. 
  • Målgruppen är personer över 18 år som är i behov av akut kvalificerad psykiatrisk vård. Det handlar om följande tillstånd:
    - Risk för eller pågående suicidförsök 
    -
    Akut psykiatriskt tillstånd
    -
    Misstänkt förlossningspsykos
    Akut, svår krisreaktion med risk för suicid
    -
    Psykiatriskt tillstånd som kan leda till skada på patient, skada på annan person, signifikant försämring av sjukdomstillståndet eller allvarlig skada på egendom.   

Nyckelord

Kontakter

Roland Säll, verksamhetschef psykiatri på Akademiska sjukhuset;
072-208 32 68
roland.sall@akademiska.se

Sofia Christopoulou, biträdande verksamhetschef psykiatri, Akademiska sjukhuset;
018-611 21 88
sofia.christopoulou@akademiska.se

Hans Blomberg, verksamhetschef ambulanssjukvård, Akademiska sjukhuset
070-6841912
hans.blomberg@akademiska.se

Bilder

Roland Säll, verksamhetschef psykiatri, Akademiska sjukhuset
Roland Säll, verksamhetschef psykiatri, Akademiska sjukhuset
Ladda ned bild
Sofia Christopoulou, biträdande verksamhetschef psykiatri, Akademiska sjukhuset (Akut- och konsultpsykiatri)
Sofia Christopoulou, biträdande verksamhetschef psykiatri, Akademiska sjukhuset (Akut- och konsultpsykiatri)
Ladda ned bild
Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L), ordförande i sjukhusstyrelsen
Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L), ordförande i sjukhusstyrelsen
Ladda ned bild

Om Akademiska sjukhuset

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Precisionsscreening visar: 16 procent av kvinnor under 49 år löper risk för genetisk bröstcancer22.4.2024 14:00:00 CEST | Pressmeddelande

Drygt 16 procent av alla kvinnor i åldern 30–49 år har förhöjd risk att utveckla genetisk bröstcancer och bör erbjudas en individuellt anpassad screeningsstrategi. Det framgår av preliminära resultat från BRIGHT-studien som genomförs i Sverige, Estland och Portugal. Syftet med studien är att förbättra möjligheter för tidig upptäckt av bröstcancer baserat på genetisk risk, till skillnad från dagens standardiserade mammografiscreening som endast baseras på ålder. Resultaten presenteras under ett seminarium på Akademiska sjukhuset idag.

Mer omfattande behandling minskar inte risk för ny hjärtinfarkt9.4.2024 09:17:03 CEST | Nyheter

I två stora studier visar forskare från Uppsala Clinical Research Center (UCR) vid Uppsala universitet att två behandlingar som varit etablerade vid hjärtinfarkt kan tas bort utan att resultatet blir sämre. Det handlar om förebyggande ballongvidgning av kranskärl och behandling med så kallade betablockerare, när hjärtfunktionen inte är nedsatt. Resultaten publiceras i medicinska tidskriften New England Journal of Medicine (NEJM).

Studie visar: ChatGPT kan producera medicinska journalanteckningar tio gånger snabbare än läkare22.3.2024 08:31:45 CET | Pressmeddelande

Administrativa sysslor tar upp en stor del av en läkares arbetstid, vilket minskar tiden för patientkontakt och bidrar till en pressad arbetssituation. Forskare på Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet i samarbete med Danderyds sjukhus och universitetssjukhuset i Basel, Schweiz, har i en studie visat att AI-modellen ChatGPT kan skriva medicinska administrativa anteckningar upp till tio gånger snabbare än läkare utan att kompromissa med kvaliteten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye