Laga skifte – när ägor slogs ihop och byar sprängdes
När Laga skifte genomfördes på 1830-talet moderniserades Sverige, framför allt för bönderna. Ägor slogs ihop och byar splittrades – den som satt på sämsta huset kunde få flytta ut ur bykärnan. I Lantmäteriets kartskatt går det att följa genomförandet av laga skifte i byar genom historiska kartor och förteckningar – nedladdningsbara och tillgängliga för alla.
Syftet med laga skifte var att förbättra de tidigare jordreformerna storskifte och enskifte så att marken kunde brukas mer effektivt. När andelarna samlades så kunde varje gård producera mer.
Det var ett komplicerat pussel som fick läggas när gårdar, åkertegar och annan mark skulle slås ihop och fördelas i byn. Det samlade värdet av hemmanet före och efter skiftet skulle vara lika.
Det kunde innebära att tomter och byggnader fick flyttas ut till den egna marken, ibland innebar det att bykärnan splittrades.
– Om ingen anmälde sig frivilligt var det den som hade sämst hus och trädgård som fick flytta ut. Om det var svårt att avgöra kunde lotten bestämma vem som fick flytta, säger Lena Norberg, produktvecklare på Lantmäteriet och expert på historiska kartor.
Till skillnad från vid tidigare skiften så räckte det atten enda markägare i byn begärde det för att laga skifte skulle äga rum. En annan skillnad jämfört med tidigare var att utägorna, det vill säga skog och betesmarker, ingick i skiftet.
Reformen gjorde att bönderna kom att bli mindre beroende av varandra än tidigare. Det blev lättare att ta sig till sina egna åkrar och man vågade nu testa nya grödor.
I Lantmäteriets arkiv går det att följa genomförandet av Laga skifte i detalj. Byarnas skiften är noggrant nedtecknade med allt som ingick i varje gård, markerat med så kallade ägofigurer. Det finns också protokoll över vad respektive husägare ville ha, vad man var oense om, och gemensamma utrymmen som till exempel ler- och grustag eller linplatser.
För mer info:
Gå till Lantmäteriets historiska kartor
Se en film om Lantmäteriets historiska kartor på UR:s webbplats
Kontakter
Lena NorbergVerksamhetsutvecklareLantmäteriet
Expert på historiska kartor
Dokument
Följ Lantmäteriet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantmäteriet
Antalet bolån fortsätter öka under tredje kvartalet 202417.10.2024 13:30:00 CEST | Pressmeddelande
Lantmäteriets statistik för inteckningar under tredje kvartalet 2024 visar att antalet inteckningar har ökat med 8,5 procent i snitt för hela landet.
Sveriges glaciärer minskar och blir färre12.10.2024 12:00:00 CEST | Pressmeddelande
Lantmäteriets analys av de senaste satellit- och flygbilderna visar att Sveriges glaciäris smälter i allt snabbare takt. Sedan 2020 har minst fyra glaciärer och fyra kvadratkilometer glaciäris försvunnit.
Utvecklingen av bolånen har mattats första kvartalet 202420.8.2024 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
Lantmäteriets statistik för inteckningar under andra kvartalet 2024 visar att antalet inteckningar har ökat med knappt 18 procent i snitt för hela landet. Uppgången sker i hela landet med Gävleborg (+52 %), Örebro (+36%) och Jämtland (+34%) i topp.
Ingen prognos för eventuell lösning för åtkomst till Lantmäteriets digitala tjänster19.6.2024 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
Lantmäteriet arbetar för att se om det är möjligt att ge tillgång till delar av de digitala tjänster som idag är stängda eller begränsade. I dagsläget kan myndigheten inte ge en prognos för när en eventuell lösning är möjlig att erbjuda.
Lantmäteriets förslag möjliggör digitala rättshandlingar10.6.2024 13:15:40 CEST | Pressmeddelande
Lantmäteriet har nu lämnat sitt förslag på en digital infrastruktur med en e-tjänst för att kunna upprätta rättshandlingar digitalt i stället för med penna och papper.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum