Upplands-Bro kommun

Kollektiv Sorg visar uppmärksammad utställning i Upplands-Bro kommun

Dela

I samarbete med Upplands-Bro kommun visar Kollektiv Sorg under perioden 2 – 11 november den uppmärksammade utställningen ”När ska vi få leva och inte bara överleva?” i Konsthallen i Kungsängen. Utställningen invigs torsdagen den 2 november klockan 17 av kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M).

Två män med allvarlig min tittar in i kameran.
Kollektiv Sorg visar den uppmärksammade utställningen ”När ska vi få leva och inte bara överleva?” i Upplands-Bro kommun

Utställningen är en reaktion på det väpnade våld som präglar Sverige och som skördar människoliv och krossar ungas framtidstro. Den är curerad av konstnären Mini Davarasl som tillsammans med poeten Alexander Zadruzny tar avstamp i Kollektiv Sorgs kampanjarbete som synliggör och humaniserar de människor som lever mitt i det dödliga våldets förödelse. Den är baserad på återgivningen av åtta unika historier som skildrar en verklighet som många kan känna igen sig i. 

Genom fotografen Nadine Flatts ögon gestaltas sorgen och dess olika skepnader. Syftet är att skapa en plats för förståelse och lärdom, men också möjliggöra en vidare sorgbearbetning och gemensamt bana väg för en framtidstro där vi får leva och inte bara överleva. Utställningen i Upplands-Bro kommun är ett utdrag ur en större utställning som hölls i Botkyrka konsthall under 8 oktober 2022 – 4 februari 2023.

Eftersom Upplands-Bro kommun också har valt att synliggöra det dödliga våldet under hela november, är detta en passande tidpunkt för vår organisation att dela med sig av vår kunskap och leda facklan framåt i det våldspreventiva arbetet, med fokus på sorgbearbetningen.” kommenterar Alexander Zadruzny från Kollektiv Sorg.

Efter visningen i Kungsängen flyttar utställningen vidare till Bro Centrum och fritidsgården Bro:ns gamla lokaler 17 – 30 november. Som en del av utställningen i Bro bjuder Kollektiv Sorg och Collective Talks i samarbete med Upplands-Bro kommun in till ”Paint N Talk”, en kväll med panelsamtal, poesiframträdanden, mat och målande för att prata om hur det är att växa upp i Bro. Evenemanget genomförs den 18 november klockan 18 - 21 och är kostnadsfritt. Mer information kommer inom kort.

Om Kollektiv Sorg

Kollektiv Sorg är ett oberoende nätverk som samlar unga människorättsaktivister och konstnärer vilka engagerar sig i frågor som rör gatuvåld och skjutningar. Initiativet grundades som en fristående kampanj, genom Amnestys globala projekt Digital Disruptors. Genom konst, poesi och personliga berättelser kan man humanisera människoliv som påverkas av våldet, samt belysa tragedin med mängden unga som dör. Gatuvåldet måste tas på allvar och får inte avskrivas som problem i så kallade utsatta områden.

Kollektiv sorg arbetar för att lyfta problemet med gatuvåld och skjutningar i Sverige, med syftet att förmänskliga och förespråka de människor som på något sätt drabbas av det beväpnade våldets konsekvenser. Organisationen strävar efter att skapa medvetenhet om och förståelse för dessa frågor, samt att verka för lösningar som minskar våldet och stöttar de drabbade. Genom konstnärliga uttryck vill vi belysa sorgens olika skepnader, bekräfta dess närvaro, och samtidigt bidra med verktyg som kan hjälpa människor bearbeta sorgen som blir kvar efter en skjutning. Att prata om begreppen sorg, våld och saknad är inte lätt, men vi vill börja någonstans. Läkningen ligger i våra händer.

Kontakter

Följ Upplands-Bro kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Upplands-Bro kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye