Fiskekvoterna en katastrof för Östersjön
EUs fiskeministrar beslutade idag att drygt 40 000 ton strömming ska få fiskas i centrala Östersjön nästa år. Det är en kraftig minskning jämfört med i år, men betydligt högre än EU- kommissionens förslag. WWF är kritisk.
– Till WWFs och Östersjöns stora besvikelse så kommer dagens beslut från fiskeministrarna att ytterligare försämra läget för sill-och strömmingsbestånden i Bottniska viken och egentliga Östersjön. Beslutet strider direkt mot EUs fiskerilagstiftning och äventyrar ett redan stressat ekosystem och ett framtida fiske, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF.
– Ett fiskeuttag på den här nivån leder till en ökad försämring av det känsliga ekosystemet och dess fiskbestånd. Det är ett missat tillfälle att ge Östersjön möjlighet till återhämtning, säger Inger Melander, expert fiske och marknad på WWF.
EU-kommissionen föreslog i augusti i år att det riktade fisket på strömming i Bottniska viken och egentliga Östersjön skulle stängas.
– Det ligger helt i linje med den fleråriga förvaltningsplan som reglerar fisket i Östersjön och som alla EU-medlemsstater och Europaparlamentet enades om 2016. När allt fler av Östersjöns fiskbestånd visar en nedåtgående trend ökar risken för en ekosystemkollaps.
Efter fiskeförhandlingarna i Luxemburg står det klart att det endast blir förbud i västra Östersjön. I centrala Östersjön sänks i stället den maximalt tillåtna fångsten med 43 procent, vilket innebär att drygt 40 000 respektive ton får fångas. För strömming i Bottniska viken blir kvoten 55 000 ton, en minskning med 31 procent jämfört med i år. Även om man skulle införa ett års fiskestopp år 2024 så räcker inte det.
– Det kommer att krävas åtgärder flera år i rad för att strömmingsbestånden ska återhämta sig, säger Inger Melander. Enligt ICES så räcker det inte med bara ett tillfälligt fiskestopp för att bestånden ska nå upp över satta biologiska gränsvärden.
För frågor, kontakta:
Inger Melander, expert fiske och marknad WWF, 0735-18 24 18
Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77
Kontakter
Inger MelanderExpert fiske & marknad WWF
Tel:073-518 24 18inger.melander@wwf.seMarie Von ZeipelSenior pressekreterare WWF
Tel:070-629 10 77marie.vonzeipel@wwf.seVärldsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
Följ WWF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WWF
Nya mål kan få kommuninvånare att äta mer planetvänligt21.11.2024 07:01:02 CET | Pressmeddelande
Kommuner kan spela stor roll i omställningen till mer hållbar mat. Därför har WWF tagit fram mål för hållbar mat för kommunerna som omfattar både klimat, biologisk mångfald och matsvinn. Målen gäller både maten som serveras i kommunens egna verksamheter såsom skolor – och hur kommunen kan sporra alla invånare att äta mer hållbart.
Skogsbränderna i Sydamerika – akut läge för djur, natur och människor30.10.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Runt om i Sydamerika pågår nu en brandssäsong utan motstycke, där människor saknar dricksvatten, grödor förstörs och djur fastnar i lågorna. Hittills i år har över 100 000 bränder brutit ut, bara i brasilianska Amazonas – och situationen är akut.
Erik Hanssons “Upplevelser i Sveriges natur” får utmärkelsen Årets pandabok 202524.10.2024 16:11:46 CEST | Pressmeddelande
Boken hjälper oss att förverkliga äventyret i vår fantastiska svenska natur – och att hitta guldkornen, från norr till söder. Den visar också på betydelsen av att skydda vår sista vilda natur. Utmärkelsen för årets bästa naturskildring i WWFs anda går till författaren och journalisten Erik Hansson för boken “Upplevelser i Sveriges natur”.
Helena Röcklinsberg prisas för sitt arbete om djuretik24.10.2024 14:48:53 CEST | Pressmeddelande
Helena Röcklinsberg, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet i i Uppsala, har idag fått ta mot Stiftelsen Marie-Claire Cronstedts pris. Hon tilldelas priset för sin livslånga gärning att lyfta fram ämnet teoretisk djuretik. Utmärkelsen delades ut under WWFs höstmöte i Stockholm.
Emil Nilsson är årets miljöhjälte 202424.10.2024 13:32:51 CEST | Pressmeddelande
Emil Nilsson har i dag utsetts till Årets Miljöhjälte av Världsnaturfonden WWF för sitt arbete med att ideellt ha återskapat ängs- och hagmark. Han tog emot priset på 50 000 kronor under WWFs höstmöte den 24 oktober i Stockholm.