RödGrön Ledning i Västra Götaland

Besök på museum ökar mest i Västra Götaland

Dela

Besöken på regionens museum har ökat med +30% över sommaren, vilket är högst i Sverige. Om trenden håller i sig är besöksnivåerna 2023 äntligen tillbaka till nivåerna före Covid-pandemin.

I delårsrapporten för Västra Götalandsregionen som behandlas av regionfullmäktige i november, redovisas en kraftig uppgång i antal besök på regionens muséer.

- Det är glädjande att se så positiva besökssiffror. Det är en fortsättning på den trend som vi sett under 2022, och ett kvitto på att regionens muséer har kvalitativa utställningar som verkligen lockar besökare, säger Alex Bergström (S), ordförande för kulturnämnden.

Museum och annan kulturverksamhet drabbades hårt av pandemin från 2020 och framåt, och återhämtningen har tagit tid. 2022 års besökssiffror var fortsatt -10-15% lägre än antalet besök år 2019, men det ser nu ut som att 2023 kan sluta med en hel återhämtning av besökstappet efter pandemin.

- Vi arbetar målmedvetet utifrån regionfullmäktiges budget som har som fokusområde att kulturen ska både nå och angå fler i hela Västra Götaland, säger Carl Forsberg (MP), vice ordförande i kulturnämnden.

Bland de museum som redan nått tillbaka till samma nivåer som innan pandemin märks bland annat Borås konstmuseum som haft en publikframgång med utställningen Borås Bright Art och Dalslands museum som har en museipark utomhus. Även Naturhistoriska museet i Göteborg som i sommar firade sitt 100-årsjubileum har nått tillbaka till 2019 års volymer.

- I en tid där staten minskar på stödet till hela kultursektorn så är det extra roligt att vi i Västra Götaland kan visa på en sån positiv utveckling, säger Marjan Garmroudi (V), gruppledare för V i kulturnämnden.

RödGrön Ledning följer nu noggrant den pågående statliga utredningen ”Kultursamhället – utvecklad samverkan mellan stat, region och kommun” som kommer påverka regioners museum. Främst diskuteras utredningens lagförslag om att rikta om statliga medel från regionerna direkt till vissa kommuner. Utredningen presenterades för kulturministern den 27 september.

Nyckelord

Kontakter

Följ RödGrön Ledning i Västra Götaland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RödGrön Ledning i Västra Götaland

Vi har en rödgrön budget!18.6.2024 18:29:00 CEST | Pressmeddelande

Rödgrön ledning leder regionen mot en mer jämlik och hållbar region. I vårt samarbete arbetar vi för en ansvarsfull väg framåt för regionens fyra kärnuppdrag; hälso- och sjukvård, kultur, regional utveckling och kollektivtrafik. - Våra beslut grundar sig i gemensamma värderingar om allas lika värde, att driva den gröna omställningen, och att göra en verklig skillnad i människors vardag, säger Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande.

Handslag mellan Västra Götalandsregionen och Strömstads kommun27.5.2024 14:22:20 CEST | Pressinbjudan

Den rödgröna ledningen i Västra Götalandsregionen och representanter från Strömstads kommun bjuder in till pressträff för att presentera det nya handslaget om samverkan mellan VGR och Strömstad om att säkerställa regionens sjukvård i kommunen. Vid pressträffen kommer Janette Olsson (S), ordförande för Strategiska Hälso- och Sjukvårdsnämnden i VGR, och Kent Hansson (S), kommunalråd i Strömstad, att redogöra för avsiktsförklaringen. Tid: 29 maj kl. 13:00. Plats: Kommunstyrelsesalen, Strömstads Stadshus Insläpp: från 12.45. Föranmälan krävs till dan.oraham@vg.region.se. Enskilda intervjuer görs efter pressträffen. Pressträffen sänds inte digitalt. Varmt välkomna!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye