Byggnads

Byggnads stämmer polskt byggbolag på över en miljon

Dela

Fackförbundet Byggnads stämmer det polska byggbolaget Project BS Filial i Arbetsdomstolen. Företaget har arbetat som underentreprenörer åt bland annat Skanska vid bostadsbyggen i Malmö och Helsingborg och Byggnads granskning visar att man systematiskt betalat ut för låga löner och ersättningar till ca 50 anställda inom bolaget.

Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.
Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

– Det här är ett i raden av utländska bolag som satt i system att dumpa löner och villkor för att vinna anbud och på så sätt konkurrera ut seriösa bolag. Det visar tydligt att de stora byggföretagen inte har koll på sina underentreprenörer och att det krävs hårdare kontroller för att komma till rätta med arbetslivskriminaliteten i branschen, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Byggnads har under en längre tid granskat bolaget och fackförbundets ombudsmän har kunnat konstatera upprepade fall där anställda varken fått ut rätt lön, helglön eller semesterersättning. Företaget har dessutom brustit mot arbetstidsreglerna genom att låta sin personal arbeta otillåtet långa arbetspass utan tillräcklig tid för vila och återhämtning.

Nu stämmer Byggnads företaget i Arbetsdomstolen på över en miljon kronor för brott mot kollektivavtalet.

– Det här företaget har fuskat på punkt efter punkt och tjänat stora pengar på kuppen. Vi fortsätter hela tiden att förfina våra granskningsmetoder men det här visar med all önskvärd tydlighet att huvudentreprenörerna måste skärpa sina kontroller, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Arbetsplatser där Project BS Filial varit verksamma:

Halvslaget, Malmö

Citadellen, Malmö

Stapelbädden, Malmö

Sjösättningen, Malmö

Cementen, Malmö

Bovieran, Staffanstorp

Peranovo, Helsingborg

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.
Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.
Ladda ned bild

Om oss

Byggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye