Byggnads

Byggnadsarbetare fick rätt i Högsta domstolen – får 1 miljon i retroaktiv livränta

Dela

En lång kamp för rättvisa har nått sin kulmen för en medlem i Byggnads, som skadades i en trafikolycka 1988. Domen kommer nu att öppna möjligheten för fler att begära högre ersättningar från sina försäkringsbolag.

Lars Hildingsson, tf förbundsordförande Byggnads
Lars Hildingsson, tf förbundsordförande Byggnads

En medlem i Byggnads skadades i en trafikolycka 1988 och fick livränta från Försäkringskassan samt ersättning från trafikskadeförsäkringen via sitt försäkringsbolag. Flera år senare konstaterade medlemmen att ersättningen från försäkringsbolaget inte följt med löneutvecklingen. Försäkringsbolaget nekade dock utbetalning och hänvisade till preskriptionstiden.

Med hjälp av Byggnads drevs fallet hela vägen upp i Högsta domstolen. Där Medlemmen alltså fick rätt och nu får över en miljon i retroaktiv livränta, pensionsinbetalningar och dröjsmålsränta.

– Det är en stor seger, både för medlemmen och för oss försäkringstagare som kollektiv. Det här visar styrkan av ett fackförbund som driver medlemmarnas frågor hela vägen in i kaklet. Nu blir domen vägledande och fler kan få rätt till högre ersättningar, säger Lars Hildingsson, tf förbundsordförande Byggnads.

Domen blir vägledande

Nu väntas domen bli vägledande för andra liknande fall där för försäkringstagare och skadade begär omprövning. Den vinnande domen kan även få effekt i fler försäkringar, exempelvis patientförsäkringen, läkemedelsförsäkringar och andra ansvarsförsäkringar.

– Det är inte enkelt att som ensam individ processa mot ett stort försäkringsbolag. Men som medlem i facket kan man få backning hela vägen. Vi hoppas att fler medlemmar ska höra av sig och få ut det man har rätt till, säger Lars Hildingsson, tf förbundsordförande Byggnads.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Byggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye