Byggnads

Byggnads och BWI anmäler Saudiarabien för brott mot mänskliga rättigheter

Dela

I höst väntas FIFA officiellt tilldela Saudiarabien VM i fotboll för herrar. Men redan nu kan fackförbund och människorättsorganisationer avslöja systematiska brott mot mänskliga och fackliga rättigheter i landet.

Lars Hildingsson, tf förbundsordförande Byggnads
Lars Hildingsson, tf förbundsordförande Byggnads

Det internationella bygg- och träfacket BWI har tillsammans med Amnesty och Human Rights Watch samlat in över 20 000 vittnesmål och enskilda fall av exploatering av migrantarbetare.

Exempel på missförhållanden inkluderar beslagtagna pass, obetalda löner, dåliga arbetsvillkor och samma kafala-system som i Qatar, vilket bland annat innebär att migrantarbetare inte kan byta arbetsgivare.

– Vi kan bevisa att det pågår modernt slaveri och brott mot mänskliga rättigheter i landet. Hur kommer situationen att bli när 14 arenor ska byggas inför VM, tillsammans med infrastruktur, hotell med mera? säger Lars Hildingsson, tf förbundsordförande Byggnads.

Nu gör BWI, där Byggnads är medlem, en klagan hos ILO, FN:s fackorgan för arbetslivsfrågor. Syftet är att sätta press på både FIFA och Saudiarabien att få till stånd en rad förbättringar för migrantarbetarna, innan VM byggnationerna startar.

Det här kräver Byggnads och BWI från FIFA och Saudiarabien:

  • En fond som kan stötta exploaterade migrantarbetare.
  • Ett system för inspektioner innan byggnationerna startar.
  • Ett center för migrantarbetare.
  • Att Saudiarabien ratificerar grundläggande fackliga och mänskliga rättigheter.

Kritik mot Svenska fotbollsförbundet

I samband med anmälan riktar Byggnads stark kritik mot Svenska fotbollsförbundet och menar att de behöver göra mer för att få till förändring inom FIFA.

–Inför Qatar-VM hade vi en bra dialog med Svenska fotbollsförbundet, men sedan den nya ledningen tog över har det varit i princip radiotystnad i de här frågorna. SvFF måste ställa tydliga krav på FIFA att stödet för migrantarbetarna ska vara på plats innan Saudiarabien tilldelas mästerskapet, säger Lars Hildingsson, tf förbundsordförande Byggnads.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Byggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye