Ministerbesök vid Svenskt Ambulansflyg på Arlanda
Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar och Acko Ankarberg Johansson, sjukvårdsminister har besökt Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg vid beredskapsbasen på Arlanda, onsdag den 25e oktober.
– Det är viktigt med en jämlik vård i hela landet. Svenskt ambulansflyg är en betydelsefull pusselbit i det arbetet. En resurs för hela Sveriges sjukvård och en verksamhet som räddar liv, säger Acko Ankarberg Johansson, sjukvårdsminister.
– Sverige behöver en beredskap för att kunna hantera händelser i hela hotskalan och sjuktransporter är viktig del i den grundläggande beredskapen, säger Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar.
– Besöket är välkommet och viktigt för utveckling av Sveriges beredskap, men också för kunskap om en nationell kapacitet som kan ha betydelse i Nato-samarbetet, säger Ola Karlsson (M), styrelseordförande, Svenskt Ambulansflyg.
Nationell kapacitet med ambulansflyg
Ministrarna fick se ett av de sex ambulansflygplan som ägs gemensamt av Sveriges regioner och som dygnet runt är i beredskap för transport av de allra svårast sjuka, för tidigt födda barn, någon som är brännskadad eller annat allvarligt sjukdomstillstånd. Det kan även vara transport för att komma till sitt hemmasjukhus och ett nödvändigt patientflöde utifrån nationellt lokaliserad specialistsjukvård och samarbete mellan Sverige regioner.
Vid besöket presenterades verksamheten och dess nationella kapacitet att stödja Sverige genom att såväl ha beredskap samt kunna agera operativt vid speciella behov, exempelvis vid samhällsstörningar eller kris. Svenskt Ambulansflyg är i början av en utvecklingsresa tillsammans med Sveriges regioner i en nationell kontext. Verksamheten är en del av Sveriges beredskap via Sveriges 21 regioner.
Drygt 30 procent av transporterna är akuta medan andra går att planera och samordna på ett kostnadseffektivt sätt. Per månad utförs 300–400 patienttransporter.
Nationell beredskap under 2023
- Svenskt Ambulansflyg har under 2023 bidragit med stärkt beredskap vid exempelvis EU-toppmöten, under Almedalsveckan och andra stora händelser med osäkert förlopp. Beredskapen har bestått i fem bemannade ambulansflygplan redo att sättas in för transport eller evakuering av sjuka och skadade i ett nationellt system av sjukvård i samverkan.
- Svenskt Ambulansflyg tillsammans med Region Uppsala och Västra Götalandsregionen, deltog i försvarmaktsövningen Aurora. Övningen bestod i överlämning av skadade soldater från den militära till det civila ambulansflyget.
- Civil flygtransport av höginfektiösa patienter, exempelvis Ebola har utvecklats i samarbete med Folkhälsomyndigheten och Högisoleringsenheten vid Universitetssjukhuset och utgör nu en nationell beredskap vid misstänkt eller konstaterad smitta.
- En ökad intensivvårdsberedskap uppnås genom samarbete med sjukvårdsteam som normalt utför helikoptertransporter. Sjukvårdsteam vid helikopterbasen i Gällivare är redo att utföra uppdrag med ambulansflyg.
Fakta verksamheten
Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg utför och samordnar ambulansflyguppdrag åt Sveriges samtliga 21 regioner. Svenskt Ambulansflyg äger sex EMS utrustade PC-24 flygplan som tillverkats av Pilatus Aircraft Ltd. Beredskapsbaser är vid flygplatserna i Umeå̊, Stockholm/Arlanda och Göteborg/Landvetter. Beställningar tas emot och uppdragen samordnas vid koordineringscentral i Umeå. Verksamheten upprätthåller beredskap dygnet runt, årets alla dagar, för att med kort varsel påbörja ett ambulansflyguppdrag. Operationsområdet innefattar det geografiska Europa, i öster till Uralbergen, söder norra Afrika, men också Nordatlanten med Island och Svalbard. Under 2022 utförde Svenskt Ambulansflyg uppdrag vid 39 av Sveriges 45 trafikflygplatser och 28 flygplatser i andra länder.
Varje ambulansflygplan kan ta upp till tre liggande patienter och ytterligare sittande.
I- och urlastning görs i en bred cargodörr med en elektrisk bårlyft, vilket bidrar till extra hög patientsäkerhet och god arbetsmiljö. Kabinen kan inom fåtal minuter anpassas utifrån aktuellt vårdbehov, exempelvis olika typer av intensivvård och för transplantationsuppdrag.
Fakta flygplanstyp PC-24 från Pilatus Ltd, Schweiz
- Hastighet upp till 850 km/h
- Räckvidd: exempelvis Reykjavik eller Medelhavet
- Start- och landningssträcka från 900 meter
- Flyghöjd: 45 000 fot vilket ofta innebär fritt luftrum. Marktryck upp till 23 000 fot bidrar till en stabil flygning med hög patientsäkerhet.
- CATTII 300 m horisontell sikt och 30 m vertikalt vid flygplatser med motsvarande klassificering.
Kontakter
Mariann HolmbergKommunikationsansvarig
Tel:073 800 86 16mariann.holmberg@svenskt-ambulansflyg.seBilder
Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
Svenskt Ambulansflyg är ett kommunalförbund med Sveriges samtliga 21 regioner som medlemmar.
Tillsammans äger regionerna sex ambulansflygplan, unikt utvecklade för den svenska sjukvårdens behov och Sveriges geografi.
Verksamheten utgår från tre flygmedicinska baser på Umeå, Stockholm Arlanda och Göteborg Landvetter. Kansli och Flygkoordineringscentral i Umeå.
Ambulansflygplanen har en kabin utvecklad för att bedriva intensivvård och kan ta upp till tre patienter liggande på bår med en elektrisk bårlyft som bidrar till hög patientsäkerhet och god arbetsmiljö.
Läs mer: https://svenskt-ambulansflyg.se/
Följ Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
Svenskt Ambulansflyg deltar på SFAI med utställning och seminarium i det vetenskapliga programmet19.9.2024 13:02:56 CEST | Pressmeddelande
Tema för Svenskt Ambulansflyg vid SFAI i Helsingborg 18–20 september är intensivvårdstransporter som utförs i samarbete med Sveriges regioner.
Samverkan räddar liv vid stroke18.9.2024 16:54:50 CEST | Pressmeddelande
I slutet av augusti flögs en läkare för att genomföra den första trombektomin vid Sundsvalls sjukhus av personal från Norrlands universitetssjukhus. Det var första gången en sådan behandling genomfördes på ett länssjukhus i Sverige. Vid stroke är tiden från insjuknande till behandling livsavgörande och ambulansflyget är den faktor som skapar förutsättningar för att spara tid och genom det rädda liv.
Svenskt Ambulansflyg på FLISA om standarder i gränssnitt17.9.2024 15:32:12 CEST | Pressmeddelande
När Svenskt Ambulansflyg deltar vid FLISA-kongressen i Kalmar den 17e till 19e september, då är det för att berätta om standardiseringsarbetet inom gränssnitt för bårar och bårsystem. Svenskt Ambulansflyg tror det är möjligt att införa en standard för bårsystem i Sverige, vilket skulle underlätta vid patienttransporter mellan Sveriges regioner.
Svenskt Ambulansflyg uppmärksammas internationellt för teknisk pålitlighet17.9.2024 13:10:00 CEST | Pressmeddelande
Svenskt Ambulansflyg har haft en utveckling inom flygplansunderhåll som väcker internationell uppmärksamhet. Odd Gomsrud, teknisk chef, har föreläst för andra operatörer med Pilatus PC-24, om ett upplägg som ger få och korta stilleståndstider.
Svenskt Ambulansflyg deltar vid Försvarsmaktens Flygdag 2024 i Ronneby21.8.2024 13:13:36 CEST | Pressmeddelande
Besökare till flygdagen kan möta medarbetare vid Svenskt Ambulansflyg och kika in i det moderna ambulansflygplanet som för dagen är uppställt i utställningsområden på flygflottiljen F17 i Ronneby. Den elektriska bårlyften som ger hög patientsäkerhet och god arbetsmiljö demonstreras återkommande under dagen. Försvarsmaktens Flygdag 2024 äger rum den 24 augusti, 08.00–18.00 på Flygflottiljen F17 i Ronneby.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum