AcadeMedia

Uddevalla-elever föreläser för unga om droger

Dela

Den 23 november arrangerar elever på Drottning Blankas gymnasieskola en föreläsning om droger och kriminalitet för Uddevallas högstadieelever. I föreläsningen deltar representanter från polisen, drogenheten, sjukvården och före detta kriminella. Idén till föreläsningen föddes under en kurs i kriminologi och eleverna valde att engagera sig i frågan som en del i ett förebyggande arbete riktat mot unga. 

Denise Brodin, Elliot Lööf och Samsonita Abazi är några av eleverna på Drottning Blankas gymnasieskola som arrangerar föreläsningen "Sanningen bakom droger och kriminalitet" den 23 november.
Denise Brodin, Elliot Lööf och Samsonita Abazi är några av eleverna på Drottning Blankas gymnasieskola som arrangerar föreläsningen "Sanningen bakom droger och kriminalitet" den 23 november. Fotograf: Mike Al-Mouti Bild får användas för redaktionellt bruk

– Eftersom kriminalitet och våldsvågen ökat i stort i Sverige i samband med just narkotikamissbruk så ville vi engagera oss i detta. Vi riktade vårt fokus mot unga tonåringar och vi vill med vår föreläsning försöka förhindra att unga väljer fel bana i livet, säger Denise Brodin, elev på Drottning Blanka och en av initiativtagarna. 

Tillsammans med skolkompisarna Elliot Lööf, Samsonita Abazi, Natalie Olsson, Wiktoria Wroblel och Sedra Alkhatib läser hon samhällsprogrammet med inriktning beteendevetenskap och profilen kriminologi. Eleverna har bjudit polisen Niclas Talp, Miranda Gjelseth från polisens drogenhet och Daniel Sundvall som kommer att berätta om sitt tidigare liv som kriminell. Deltar gör också representanter från psykiatrin och sjukvården. Föreläsningen är en del av elevernas individuella val i kursen Evenemang.

– Vi vet att det finns starka samband mellan droger och brott och det väckte vårt intresse. Droger är en aktuell samhällsfråga och vi hoppas att föreläsningen ska lyckas visa verkligheten för de som lyssnar och ge dem insikten i hur farligt det är med droger och hur nära kopplat det är till kriminalitet, säger Samsonita Abazi, elev på skolan. 

Eleverna har anpassat tidpunkten för föreläsningen efter grundskolornas lunchschema. 

Vad: “Sanningen bakom droger och kriminalitet”, en föreläsning av elever på Drottning Blanka Uddevalla
När: 23 november klockan 13-15
Var: Filmstaden, Göteborgsvägen 11 i Uddevalla

Mike Al-Mouti är elevernas lärare och han hoppas att många högstadieelever tar chansen att komma till föreläsningen då budskapet är viktigt och ligger rätt i tiden:

– Det intressanta är att mina elever vinklar föreläsningen till verkliga fall som visar baksidan av kriminalitet och konsekvenserna av droganvändning. Föreläsarna kommer inte säga det ungdomarna har hört hundra gånger - ”använd inte droger” - utan de får istället höra sanningen och konsekvenserna av att leva i kriminella kretsar och använda droger, säger Mike Al-Mouti.

För mer information om föreläsningen och samtal med eleverna, kontakta Mike Al-Mouti på Drottning Blankas gymnasieskola Uddevalla, mike.al-mouti@dbgy.se, 073 9568609..

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Elever på bilden: Denise Brodin, Elliot Lööf Samsonita Abazi på Drottning Blanka Uddevalla.
Elever på bilden: Denise Brodin, Elliot Lööf Samsonita Abazi på Drottning Blanka Uddevalla.
Ladda ned bild

Länkar

Drottning Blankas Gymnasieskola grundades 1996 och består idag av 28 gymnasieskolor på 24 orter. Alla skolor ligger centralt och präglas av personligt, lokalt och globalt engagemang. Skolorna erbjuder en blandning av studieförberedande och yrkesinriktade program.

Följ AcadeMedia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AcadeMedia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye