WWF

WWF går in med en kvarts miljon för att rädda oljeskadade fåglar i Blekinge

Dela

Oljan, som läckt ut från fartyget som gick på grund i förra veckan utanför Blekinges kust, har redan skadat många fåglar i de drabbade områdena. Fåglar, som fått olja på sig, riskerar att dö eftersom fjädrarnas vattenavstötande och isolerande egenskaper förstörs. WWF skänker därför en kvarts miljon kronor för att omgående stödja de lokala krafter som sliter med att begränsa skadorna på fåglarna.

Fler än 500 fåglar har skadats av oljeutsläppet i Blekinge. WWF stöttar nu lokala krafter med 250 000 kronor för deras arbete med att sanera fåglarna. Foto: Emil Malmborg

– Fler än 500 fåglar har redan oljeskadats efter oljeutsläppet i Blekinge. Oljan är svårupptäckt nu då den sjunkit under ytan. Det pågår ett stort arbete att skydda det fågelrika området Äspet vid Åhus, där vallar nu byggs så att oljan inte ska komma in. Nu hjälper vi de organisationer som kämpar mot klockan med ett bidrag för att rädda så många oljeskadade fåglar som möjligt, säger Yvonne Blombäck, expert på kust och skärgård på WWF.

Det var den 22 oktober som en passagerarfärja gick på grund söder om Karlshamn. Trots insatser för att förhindra oljan att sprida sig har såväl olja som diesel släppts ut. Utsläppet med olja har drivit mot en halv mil lång känslig kuststräcka vid Pukaviksbukten mellan Lörby Kladd och Hörvik i Sölvesborg i Blekinge. 

Det kan räcka med en liten oljefläck för att en fågel långsamt ska frysa ihjäl. Oljan gör att skyddet mot kylan försvinner och även att flytförmågan försämras – fåglarna riskerar då att drunkna eller frysa ihjäl. Fåglarna kan också förgiftas när de försöker putsa bort oljan från sin fjäderdräkt. 

null
Ett stort saneringsarbete pågår för att rädda de oljeskadade fåglarna vid Blekinges kust. Foto: Emil Malmborg

– Vi har fått en lokal nu där vi kan börja samla in fåglarna, bedöma i vilket skick de är i och ge dem mat för att de ska klara av att tvättas. Oljan har sjunkit och är nu under vattenytan, det är dock svårt att förutse var oljan tar vägen, säger Anders Borgman, kris- och beredskapssamordnare i Sövesborgs kommun.

Sedan fortsätter han:

–Vi är tacksamma till alla organisationer som hjälpt oss att göra den här räddningsinsatsen möjlig, inte minst Katastrofhjälp för fåglar och vilt som organiserar räddningsarbetet och WWF.

Allt djurliv i området påverkas och nu väntar ett stort jobb med att bland annat fånga in alla skadade fåglar och tvätta bort oljan. Det kommer krävas flera månader av hårt arbete för att rädda det som räddas kan. 

–Jag, som själv är fågelskådare, är förtvivlad över läget. Dels för kustmiljön, men särskilt för fåglarna säger Yvonne Blombäck, expert på kust och skärgård på WWF. Detta är en katastrof. Många arter som vigg, knipor, gäss och svanar drabbas hårt, eftersom många fåglar samlas i Blekinges skärgård inför vintern. Jag hoppas att bidraget från WWF kan rädda fler fåglar. Tack till våra Östersjöfaddrar och supportrar som gör detta möjligt.

Kontakter

Bilder

Sanering i Blekinge efter oljeläckaget. Foto: Emil Malmborg
Sanering i Blekinge efter oljeläckaget. Foto: Emil Malmborg
Ladda ned bild
Oljeskadad fågel i Blekinge okt 2023. Foto: Emil Malmborg
Oljeskadad fågel i Blekinge okt 2023. Foto: Emil Malmborg
Ladda ned bild

Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.

Följ WWF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från WWF

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye