Svensk Kärnbränslehantering

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn

Dela

Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehantering skjuter nu till 5,2 miljoner kronor till projektet inom ramen för mervärdesavtalet.

SKB:s vd Stefan Engdahl och  Andreas Erlandsson, kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun.
SKB:s vd Stefan Engdahl och Andreas Erlandsson, kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun. Curt-Robert Lindqvist SKB

Den klassiska orienteringstävlingen O-ringen kommer till Småland sommaren 2024. Den turismekonomiska effekten av O-ringen i kommunen väntas motsvara den som upp emot hundra SHL-matcher genererar. Genom satsningar kopplade till evenemanget kan också mer långsiktiga effekter skapas där deltagare, medföljare och publik kan lockas att besöka, rekommendera eller flytta till kommunen.

– SKB kommer att ha verksamhet under lång tid i Oskarshamns kommun och kommer att behöva både fler kunniga medarbetare och leverantörer. Därför ligger det i vårt intresse att Oskarshamn är attraktivt och lockar till sig nya invånare och företag. Vi ser O-Ringen som ett utmärkt tillfälle för kommunen att marknadsföra sig och satsningarna ligger väl inom ramen för mervärdesavtalet, säger Stefan Engdahl, vd på SKB.

För att möjliggöra satsningarna behövs bland annat förstärkning av projektledningen inom destinationsbolaget Attraktiva Oskarshamn som tillsammans med Oskarshamns kommun ska utveckla och genomföra arbetet med aktiviteter, evenemang, kultur, konst och utsmyckning i stadskärnan.

– O-Ringen är ett stort arrangemang och samtidigt ett bra tillfälle för oss i Oskarshamn att visa upp vår fantastiska kommun. Den här mervärdesinsatsen gör att vi kan skapa fler positiva inslag runt arrangemanget vilket vi kommer att ha nytta av även i framtiden, säger Andreas Erlandsson, kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun.

Kommunens näringsliv samlas under gemensam flagg i en näringslivsarena under O-Ringen, där också insatser ska göras framåt för att skapa en mer offensiv marknadsföring av näringslivet i Oskarshamn. Oskarshamns näringsliv består av cirka 3 000 företag och har en hög andel sysselsatta inom tillverkningsindustri, energiförsörjning och företagstjänster.

– Redan idag är Oskarshamn Kalmar läns ekonomiska tillväxtmotor. En av våra styrkor ligger i en kombination av både stora och små företag och genom fler gemensamma satsningar hoppas vi kunna stimulera till nya samarbeten och attrahera ännu fler innovativa företag, säger Andreas Erlandsson, kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun.

För att besökarna ska känna sig extra välkomna ska även turistinformationen utökas och ett värdskapspaket med bland annat föreläsningar i värdskap och kommunikation erbjudas till alla som är involverade i arbetet runt O-Ringen.

Om mervärdesavtalet

Mervärdesavtalet tecknades 2009 mellan SKB, SKB:s ägare Vattenfall och Uniper samt Oskarshamns och Östhammars kommuner. Syftet med avtalet är att, med hjälp av utvecklingsinsatser, skapa utveckling och tillväxt i båda kommunerna. Infrastruktur, utbildning och näringslivsutveckling är exempel på satsningar inom ramen för mervärdesavtalet.

Kontakter

Vårt uppdrag är att ta hand om allt radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken. Omhändertagandet ska uppfylla kraven på högsta säkerhet för människor och miljö.

Följ Svensk Kärnbränslehantering

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Kärnbränslehantering

Klart med finansieringen för utbyggnad av väg 2882.11.2023 07:54:05 CET | Pressmeddelande

Nu står det klart att väg 288 kan byggas ut. Östhammars kommun har fått finansiering genom mervärdesavtalet med Svensk Kärnbränslehantering, SKB. Vägen utgör en viktig länk mellan Uppsala och Östhammar och är av stor vikt för kompetensförsörjningen i regionen. Finansieringen gör det möjligt att bygga ut den sista etappen mellan Gimo och Börstil, strax utanför Östhammar. Målet med arbetet är att öka trafiksäkerheten och höja framkomligheten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye