Svensk Kärnbränslehantering

SKB:s forskningsprogram får grönt ljus

Dela

Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022.

Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i september 2022 och har granskats och remissbehandlats sedan dess. 

– Det är glädjande att regeringen har godkänt vårt forskningsprogram, genom fortsatt forskning och teknikutveckling kommer vi att kunna vidareutveckla och optimera teknik som vi ska använda i våra slutförvarsanläggningar, säger SKB:s forskningschef Jessica Palmqvist.

I Fud 2022 presenterar SKB tillsammans med tillståndshavarna för de svenska kärnkraftsreaktorerna planerna för forskning, utveckling och demonstration med särskilt fokus på perioden 2023–2028.  I rapporten presenteras även planerna för att genomföra de återstående delarna av systemet för kärnavfall och använt kärnbränsle samt för att avveckla och riva kärnkraftsreaktorerna.

I beslutet skriver regeringen att SKB:s Fud-program 2022 uppfyller kraven i kärntekniklagen. Redovisningen ger en förståelse för SKB:s och reaktorinnehavarnas övergripande planer och program samt medger den öppenhet och insyn som lagstiftningen syftar till. Regeringen ger också SKB i uppdrag att inhämta synpunkter från SSM inför kommande Fud.

Nästa Fud-program kommer att lämnas in 2025.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jessica Palmqvist, chef för SKB:s avdelning för forskning och utveckling. Foto: Mikael Wallerstedt
Jessica Palmqvist, chef för SKB:s avdelning för forskning och utveckling. Foto: Mikael Wallerstedt
Ladda ned bild

Länkar

Vårt uppdrag är att ta hand om allt radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken. Omhändertagandet ska uppfylla kraven på högsta säkerhet för människor och miljö.

Följ Svensk Kärnbränslehantering

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Kärnbränslehantering

Klart med finansieringen för utbyggnad av väg 2882.11.2023 07:54:05 CET | Pressmeddelande

Nu står det klart att väg 288 kan byggas ut. Östhammars kommun har fått finansiering genom mervärdesavtalet med Svensk Kärnbränslehantering, SKB. Vägen utgör en viktig länk mellan Uppsala och Östhammar och är av stor vikt för kompetensförsörjningen i regionen. Finansieringen gör det möjligt att bygga ut den sista etappen mellan Gimo och Börstil, strax utanför Östhammar. Målet med arbetet är att öka trafiksäkerheten och höja framkomligheten.

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn2.11.2023 07:52:42 CET | Pressmeddelande

Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehantering skjuter nu till 5,2 miljoner kronor till projektet inom ramen för mervärdesavtalet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye