Svensk Kärnbränslehantering

Klart med finansieringen för utbyggnad av väg 288

Dela

Nu står det klart att väg 288 kan byggas ut. Östhammars kommun har fått finansiering genom mervärdesavtalet med Svensk Kärnbränslehantering, SKB. Vägen utgör en viktig länk mellan Uppsala och Östhammar och är av stor vikt för kompetensförsörjningen i regionen. Finansieringen gör det möjligt att bygga ut den sista etappen mellan Gimo och Börstil, strax utanför Östhammar. Målet med arbetet är att öka trafiksäkerheten och höja framkomligheten.

SKB:s vd Stefan Engdahl och Fabian Sjöberg, kommunalråd Östhammars kommun.
SKB:s vd Stefan Engdahl och Fabian Sjöberg, kommunalråd Östhammars kommun. Gabriella Gunnarsson. SKB

Väg 288 är ett regionalt stråk som förbinder Uppsala med några av tätorterna i Östhammars kommun, Alunda, Gimo och Östhammar. Flera av kommunens stora arbetsgivare såsom Sandvik Coromant, SKB, Forsmarks kärnkraftverk och Östhammars kommun gagnas av att pendlingen underlättas till och från Uppsala och inom kommunen. 

Eftersom regionen saknar spårbunden kollektivtrafik är 288:an av yttersta vikt för pendling och kompetensförsörjning till de olika städerna i regionen. Den är också viktig för tillgängligheten till kommunens skolor, vårdgivare och övriga samhällsfunktioner samt att den är rekommenderad för transporter av farligt gods.  

– Genom utbyggnaden ökar trafiksäkerheten och framkomligheten samtidigt som hastighetsbegränsningen kommer att öka till 100 km/h på 95 procent av vägen vilket möjliggör en effektiv pendling mellan Uppsala och bland andra Forsmark och SKB:s slutförvar, säger Fabian Sjöberg, kommunalråd Östhammars kommun.

Lättare att locka arbetskraft

Trafikverket uppskattar att etappen kommer landa på ca 550 miljoner kronor, av dessa kommer 475 miljoner kronor från Uppsala läns länstransportplan och de resterande 75 miljonerna skjuter kommunen till genom det mervärdesavtal som tecknades 2009 mellan Östhammars kommun och SKB. 

– Vi ser det här som en investering i Östhammars kommun där vi har det befintliga slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall och där även slutförvaret för använt kärnbränsle kommer att byggas. Vi är i stort behov av rätt kompetens och därför är det av yttersta vikt att det är smidigt och säkert att arbetspendla, säger Stefan Engdahl, vd för SKB.

– Vi är väldigt glada för det avtal vi slutit med SKB om finansieringen som möjliggör att vi nu äntligen kan påbörja arbetet med väg 288 ihop med Trafikverket och region Uppsala. Det kommer att underlätta resorna för arbetstagare och vår förhoppning är att väg 288 ska möjliggöra kompetensförsörjning från Uppsala och andra kringliggande städer samt på sikt öka inflyttning, transporter och turism till Östhammars kommun, säger Fabian Sjöberg, kommunalråd Östhammar.

Om väg 288

Väg 288 har sedan 2010 byggts om i etapper, först mellan Uppsala och Hov, sedan till Alunda respektive Gimo och den återstående sträckan är Gimo till Börstil, som ligger strax utanför Östhammar.

De 14 kilometrarna mellan Gimo och Börstil som ännu inte är utbyggda är i dåligt skick och har länge varit en olycksdrabbad väg, inte minst på vintern, med många kurvor och begränsad sikt. Under utbyggnaden kommer kurvor planas ut för att förbättra sikten, korsningar förbättras och placering av busshållplatser ses över för att vara tillgänglighetsanpassade.

Sträckan kommer att bli en mötesfri 2+1 väg med mitträcke och växla mellan två respektive ett körfält i varje riktning. Parallellt med vägen så byggs en separat gång- och cykelväg för att öka framkomligheten för samtliga trafikslag. 

Kontakter

Vårt uppdrag är att ta hand om allt radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken. Omhändertagandet ska uppfylla kraven på högsta säkerhet för människor och miljö.

Följ Svensk Kärnbränslehantering

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Kärnbränslehantering

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn2.11.2023 07:52:42 CET | Pressmeddelande

Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehantering skjuter nu till 5,2 miljoner kronor till projektet inom ramen för mervärdesavtalet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye