Hyresgästföreningen Riksförbundet

Lagen om blockuthyrning måste ändras

Dela

Regeringen har låtit kartlägga andrahandsmarknaden för bostäder, särskilt så kallad blockuthyrning. Som lagen om blockuthyrning är utformad idag missbrukas den alltför ofta av oseriösa aktörer som kraftigt försämrar för hyresgäster. Nu anser Hyresgästföreningen att regeringen måste ändra lagen.

Hyresgästföreningens förbundsjurist Roger Höög. Foto Kajsa Lind
Hyresgästföreningens förbundsjurist Roger Höög. Foto Kajsa Lind

- Idag ser vi alltför ofta att blockuthyrning leder till att vanliga hyreslägenheter omvandlas till hotellägenheter och plockas bort från det ordinarie hyressystemet. På så sätt kringgår oseriösa aktörer reglerna. De kan hyra ut till ockerhyror och urholkar hyresgästens rättigheter. Här måste ske en förändring. Nu måste regeringen täppa till hålen i lagstiftningen, säger Roger Högg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen 

Lagen om blockuthyrning ger möjligt för en fastighetsägare att hyra ut fler än tre lägenheter i ett gemensamt kontrakt - ett så kallat “block” - och då avtala om andra villkor om exempelvis hyra och underhåll än vad bostadshyresreglerna annars medger. Lagen om blockuthyrning har viktig funktion. Ett gott exempel på hur lagen kan användas är att en fastighetsägare kan hyra ut flera lägenheter till en kommun som sedan själva hyr ut dem för äldreboende och på sociala kontrakt.  

Problemet med lagen som den är utformad idag är att den kan missbrukas av oseriösa aktörer. Genom att utnyttja hålen i lagstiftningen kan de här aktörerna hyra ut till ockerhyror och urholka hyresgästens rättigheter.  

I betänkandet "Bättre information om hyresbostäder", SOU2023:65 kartlägger regeringens utredare hur vanligt det är att lägenheter hyrs ut på annat sätt än genom förstahandskontrakt, särskilt omfattningen av blockförhyrning och personalbostäder och hur hyresvillkoren för de som bor i sådana lägenheter ser ut.   

- Det här är en bra utredning som visar på några av de problem som finns på bostadsmarknaden idag. Nu behöver regeringen ta nästa steg och gå fram med konkreta åtgärder för att täppa till hålen i lagstiftningen, så att hyresgäster inte utnyttjas på detta sätt, säger Roger Höög  

Utredningens kartläggning visar att blockuthyrning allt för ofta leder till att vanliga hyreslägenheter omvandlas till hotellägenheter, så kallade hotellifiering. Det leder till att stora delar av beståndet av hyreslägenheter plockas bort från det ordinarie systemet, och därmed inte går till den ordinarie bostadskön. 

Kontakter

Bilder

Hyresgästföreningens förbundsjurist Roger Höög. Foto Kajsa Lind
Hyresgästföreningens förbundsjurist Roger Höög. Foto Kajsa Lind
Ladda ned bild

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Riksförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Riksförbundet

Hyresgästföreningen välkomnar regeringens beslut om förlängt tillfälligt bostadsbidrag. Vill nu se permanent höjning22.3.2024 09:16:56 CET | Pressmeddelande

I onsdags larmade Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset om den tuffa situationen för ekonomiskt utsatta familjer i Sverige. Organisationerna gick fram med fyra gemensamma krav på politiken för att öka dessa familjers möjlighet att tillgodose sina barns grundläggande behov. Ett av kraven var förlängning av det tillfälliga bostadsbidraget. Idag meddelar Tidöpartierna att de vill förlänga det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag till och med den 31 december 2024.

Ny mätning: tuffare ekonomiskt läge för barnfamiljer20.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

En ny Sifo-undersökning bekräftar civilsamhällets beskrivning: ett tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer med små ekonomiska marginaler. Undersökningen visar att 4 av 10 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har behövt låna pengar för att kunna betala grundläggande utgifter de senaste sex månaderna. 1 av 5 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har inte haft råd att äta sig mätt vid något eller flera tillfällen de senaste sex månaderna. Läget för de mest utsatta familjerna är allvarligare än förra året.

Ny rapport. Välkomna på pressbriefing där Rädda Barnen, Röda Korset, Majblomman och Hyresgästföreningen presenterar färska siffror över barnfamiljers ekonomiska svårigheter7.3.2024 08:54:20 CET | Pressinbjudan

Den 19 mars bjuder Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset in utvalda medier för att presentera en helt färsk Sifo-undersökning om barnfamiljers ekonomiska situation idag. Undersökningen presenterar siffror på barnfamiljers svårigheter med vardagsekonomin och föräldrars möjligheter att förse sina barn med fritidsaktiviteter, mat, kläder och hur de ser på den ekonomiska situationen. Men också för att berätta hur trycket på våra verksamheter ökat i samband med det tuffa ekonomiska läget.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye