Ny kartläggning: Håller de svenska börsbolagen måttet för framtidens krav?
Omvärlden idag ställer allt högre krav på företag. Investerare, kunder och medarbetare vill se ansvarstagande och transparens – oavsett lagkrav. En färsk kartläggning, gjord av revisions- och rådgivningsföretaget Grant Thornton, visar att svenska börsbolag i stor utsträckning följer koden för svensk bolagsstyrning, men att det finns stora variationer i hur man redogör det faktiska arbetet. Riskhantering och jämställdhet är två viktiga områden som står ut.
Grant Thornton har detaljgranskat 156 börsbolag, vilket är ungefär en tredjedel av de noterade på Nasdaq Main Market. Gemensamt är att bolagen följer koden, men att det i många fall är svårt för intressenter att utläsa vad man faktiskt gör.
- Börsbolagen är i mångt och mycket kvar i de finansiella nyckeltalen, det syns inte minst inom riskområdet. Här krävs ett breddat perspektiv, även om man följer lagkraven, kommer kunder och kandidater kräva helt annan transparens framåt, säger Johan Sarasalo, Director Advisory på Grant Thornton.
Bör svenska börsbolag fokusera på andra nyckeltal?
Endast hälften av de kartlagda bolagen (53 procent) skriver tydligt att de utför en årlig riskanalys som en del av riskprocessen. De mest rapporterade riskerna är kopplade till det finansiella, produkt och produktion samt utvecklingen på marknaden/i branschen. En utblick i Europa visar att de vanligaste riskerna i stället är kopplade till främst cybersäkerhet och humankapital.
- Här bör svenska styrelser fundera på om fokus bör riktas om mot mer strategiska risker, där de reella förlusterna kan bli större. Riskanalysen bör också kopplas till affärs-/ verksamhetsmål, menar Johan Sarasalo.
Oberoende valberedning viktig för ökad mångfald
Förutom riskhanteringen finns det ett annat område som står ut: Jämställdheten. Av de 156 bolag som Grant Thornton kartlagt är det i genomsnitt 35 procent kvinnor i styrelsen och åtta procent kvinnor på ordförandeposten. 97 procent av bolagen har inrättat en valberedning, där en uppgift enligt koden är att eftersträva en jämn könsfördelning. Bland de bolag som uppger att de avviker från koden (25 procent) är det vanligast att man gör det på punkten 2.4 som handlar om just valberedningen.
- Det är anmärkningsvärt att det finns börsbolag som helt saknar valberedning och de som inte uppfyller kraven på oberoende. Det är viktigt att börsbolagen har en oberoende valberedning som främjar en sund bolagsstyrning. Valberedningen ska också bidra till att eftersträva en jämn könsfördelning i sitt förslag till styrelse, enligt Johan Sarasalo.
Dessutom är det stora variationer i arvode beroende på om du är man eller kvinna. En styrelseordförande som är kvinna får i genomsnitt 70 000 mindre i arvode på ett år jämfört med en man på samma post. Inom vissa branscher är skillnaden mycket större än så.
Om styrelsen har en bit kvar till mångfald och jämställdhet, tycks vägen vara ännu längre för ledningsgruppen. Här är andelen kvinnor 27 procent.
- Ofta talar man om noterade bolag som förebilder för små och medelstora företag, varför den bild som nu träder fram inte är positiv. Jämställdhet i styrelse och ledning främjar mångfald, inkludering och inte minst bättre beslutsfattande genom att dra nytta av olika perspektiv, erfarenheter och kompetenser, säger Johan Sarasalo.
Bara 3 av 4 har mångfaldspolicy – trots att det är upplysningskrav
Trots att det är ett upplysningskrav i bolagsstyrningsrapporten uppger endast 77 procent att de har en mångfaldspolicy. Många av dessa beskrev inte hur de faktiskt arbetar med mångfald i sin årsredovisning, utan de citerade koden. Bolag som rapporterar att de har en mångfaldspolicy har även en högre andel kvinnor i styrelsen jämfört med bolag som ej rapporterar att de har en mångfaldspolicy.
- Att arbeta strukturerat med jämställdhet och mångfald är en hygienfråga för noterade bolag av den här storleken. Det är tydligt att bolag som har mål och mätetal också tenderar att göra förflyttningar, säger Johan Sarasalo.
Ta del av kartläggningen i sin helhet under Dokument nedan
Om undersökningen
Grant Thornton har kartlagt 156 börsbolag noterade på Nasdaq Stockholm. Dessa är slumpvis utvalda och motsvarar cirka en tredjedel av de totalt 407 listade. Bolagsstyrning i denna rapport utgörs av studier av Nasdaq Main Market som är den marknadsplats med mest strikta krav gällande utformning och presentation av bolagsstyrning i offentlig rapportering, genom exempelvis bolagsstyrningsrapporten. Den svenska modellen för bolagsstyrning bygger på självreglering i kombination med svensk lagstiftning. För att synliggöra hur bolagsstyrningen i svenska bolag fungerar, har börsbolag som krav att publicera en årlig bolagsstyrningsrapport i enlighet med Årsredovisningslagen. Syftet med denna studie är att utvärdera god bolagsstyrning och identifiera insikter i bolagsstyrningsrapportering. Denna kartläggning utgör därför inte en regelefterlevnadsredovisning.
Nyckelord
Kontakter
Johan Sarasalo
Director Advisory, Grant Thornton
johan.sarasalo@se.gt.com
+46 730 78 45 36
Emma BerggrenHead of External Communications
PRESSKONTAKT
Bilder
Dokument
Följ Grant Thornton Sweden AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Grant Thornton Sweden AB
Grant Thornton på topplistan över Sveriges bästa arbetsgivare5.11.2024 14:55:10 CET | Pressmeddelande
Grant Thornton rankas som en av Sveriges bästa arbetsgivare och placerar sig som nummer 12 på Universums topplista som offentliggjordes idag. Rankingen bygger på medarbetarnas egen uppfattning av sin arbetsgivare.
Revisionens roll i centrum för samarbete mellan Grant Thornton och Handelshögskolan i Stockholm24.10.2024 08:20:00 CEST | Pressmeddelande
Med ambitionen att stärka revisorns viktiga roll i näringslivet ingår Grant Thornton ett strategiskt samarbete med Handelshögskolan i Stockholm. Genom bland annat gästföreläsningar, mentorskap och case vill Grant Thornton få fler Handelsstudenter att öppna ögonen för revisionsbranschen – som blivande medarbetare eller framtida kunder.
Starka nyckeltal från Grant Thornton Sverige – passerar två miljarder i omsättning19.6.2024 09:02:00 CEST | Pressmeddelande
Grant Thornton fortsätter att växa och släpper nu årsresultatet för 23/24. Bland milstolparna finns både att omsättningen passerar två miljarder i Sverige och att delägarkretsen når jämställdhetsmålet – som första stora bolag i revisionsbranschen. Vd Henrik Johansson summerar att starkt verksamhetsår som lägger grunden för fortsatt tillväxt och utveckling.
Grant Thornton första stora revisionsbyrån med jämställda delägare17.6.2024 11:30:00 CEST | Pressmeddelande
Grant Thornton är den första stora revisionsbyrån som uppnår jämställdhet i partnerkretsen: 40 procent av delägarna är nu kvinnor. Snittet i branschen bland de största aktörerna inom revision är 31 procent. Vd Henrik Johansson är stolt över att ha nått den magiska gränsen, men betonar samtidigt att detta är en milstolpe och att branschen har mycket kvar att göra. Nu sätter han ut flaggan för att även ägandet ska bli jämställt.
8 av 10 företag vill anlita revisor – även utan lagkrav8.5.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
En undersökning bland 1 000 medelstora företag visar att 83 procent skulle anlita en revisor även om det inte vore lagkrav. Främsta skälen är att revisorn gör en värdefull internkontroll samt ger vägledning i företagandet. Revisorn Maaria Martin Vivaldi är inte överraskad och gör också en koppling till en osäker omvärld, ekonomisk brottslighet och inte minst CSRD.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum