Högskolan i Halmstad

Pressinbjudan: Hoten mot forskningens frihet

Dela

Välkommen till ett panelsamtal på Högskolan i Halmstad om forskningens frihet. Journalister och forskare möts i ett samtal om forskning, demokratiska rättigheter, pressfrihet och yttrandefrihet. Inte minst kommer samtalet att ta upp den viktiga frågan om forskningens frihet och hoten mot den.

Samtalet utgår från Högskolan i Halmstads policy om forskningens frihet, vilken rektor fattade beslut om i början av året.

I panelen

  • Stephen Hwang, professor emeritus, tidigare rektor vid Högskolan i Halmstad
  • Linnea Håkansson, ordförande för Halmstad studentkår
  • Andreas Mattsson, universitetsadjunkt i journalistik och programansvarig för journalistutbildningen vid Lunds universitet 
  • Irena Pozar, chefredaktör på Veckorevyn och kolumnist i Aftonbladet
  • Hanna Schölander, ledamot för Liberalerna i Region Halland
  • Frida Stranne, universitetslektor i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad och forskare vid Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet


Moderator är Måns Svensson, professor i rättssociologi och chef för Akademin för lärande, humaniora och samhällsvetenskap på Högskolan i Halmstad.

Inledningstalare är Anders Nelson, tillförordnad prorektor med ansvar för samverkan, innovation och internationalisering vid Högskolan i Halmstad.

Policy för forskningens frihet

Högskolan i Halmstads policy för forskningens frihet kan sammanfattas så här: Forskningens frihet har ansetts vara av så grundläggande betydelse i ett demokratiskt samhälle att den har getts grundlagslagsskydd i Sverige. Forskningen är viktig för en kunskapsstyrd utveckling av samhället. Det kan dock förekomma aktörer som är av uppfattningen att viss forskning utgör ett hot mot till exempel politiska intentioner eller beslut, mot ett företags affärsmöjligheter, mot enskilda personer eller gruppers övertygelse eller intentioner. Detta kan leda till försök att inskränka forskningens frihet. Det är därför av högsta vikt att Högskolan är medveten om dessa risker och har en policy som stöd för dessa fall. Policyn är en del av Högskolans kvalitetssäkringsarbete avseende forskning.

Mer information

  • När? Fredagen den 10 november, klockan 9.00–11.00
  • Var? Sal 1002, hus S
  • Media hälsas välkomna till samtalet! Ingen föranmälan krävs för journalister.

Kontakter

Dokument

Länkar

Om Högskolan i Halmstad

Högskolan i Halmstad 
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad

035-16 71 00
https://www.hh.se/

Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena Hälsoinnovation respektive Smarta städer och samhällen.

Följ Högskolan i Halmstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad

Trygga rutter eller irrfärder – studie kartlägger ungas väg till vården12.5.2025 08:25:27 CEST | Pressmeddelande

Hur ser vägen till rätt hjälp ut för unga vuxna med psykisk ohälsa? I en ny studie från Högskolan i Halmstad beskrivs vissa som pendlare med tydliga hållplatser, medan andra liknas vid liftande backpacker utan fast rutt. Syftet med kartläggningen är att hjälpa vården att fånga upp dem som riskerar att tappa kontakten på vägen. ”Jag fick svaret från vårdpersonalen att jag behövde hjälp som de inte kunde erbjuda och att de inte ville börja gräva i saker som de inte kunde avsluta”, berättar en av ungdomarna som intervjuades i studien.

Byggnader som batterier – så kan flerbostadshus avlasta elnätet19.3.2025 08:20:27 CET | Pressmeddelande

I takt med att energisystemet förändras och andelen förnybar energi ökar, blir behovet av att anpassa energianvändning efter tillgång allt större. En studie från Högskolan i Halmstad visar att stomvärme – där byggnadens stomme används som värmelager – kan vara en del av lösningen. – Ju mer av energin som kommer från sol och vind, desto viktigare blir det att kunna styra byggnadernas energianvändning efter tillgången. På så sätt kan vi ta vara på så mycket som möjligt av den förnybara energin, säger Johan Lind, doktorand vid Högskolan i Halmstad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye