Linköpings kommun

De tilldelas stipendier

Dela

Varje år delar Linköpings kommun ut stipendier för föredömliga insatser inom miljö- och naturvård samt mångfald, integration och jämlikhet. Under onsdagen blev det klart att årets utmärkelser går till Byalag 1050 samt Rezzkallah Malke.

Vid en pressträff i stadshuset onsdagen den 8 november tillkännagavs att årets miljö- och naturvårdsstipendium tilldelas Byalag 1050 för sitt föredömliga arbete för en hållbar utveckling i närheten av Vreta Kloster.

– Det känns helt fantastiskt. Stipendiet ger Hållbarhetsgruppen inom Byalag 1050 både ambitioner och ekonomiska ”muskler” att arrangera fler odlingskurser, plantera ytterligare träd samt genomföra fler tematräffar inom samhällsviktiga områden, säger Robert Norling, ordförande i Byalag 1050.

Priset, som är på 10 000 kronor, delas ut från Stiftelsen Linköpings kommuns miljö- och naturvårdsstipendium av Stefan Erikson (M), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

– Vi är glada att få tilldela miljö- och naturvårdsstipendiet till Byalag 1050 för deras föredömliga insatser. Genom att samla människor i sin närmiljö skapar de engagemang för miljö- och naturvårdsfrågor och stärker samtidigt gemenskapen på landsbygden, säger Stefan Erikson (M), kommunalråd.

Viktigt integrationsarbete

Även årets stipendium för mångfalds-, integrations- och jämlikhetsarbete presenterades under onsdagen. Det tillfaller Rezzkallah Malke för sitt mångåriga engagemang för integration- och asylverksamhet i Skäggetorp inom ramen för Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet. Priset, 15 000 kronor ur Stiftelsen Linköpings kommuns stipendium för mångfalds- integrations- och jämlikhetsarbete, delas ut av Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det är angeläget att vi minskar segregationen i Linköping, därför är det glädjande att få uppmärksamma Linköpingsbor och organisationer som gör skillnad, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Rezzkallah Malke, årets stipendiat, är också glad och stolt över utmärkelsen.

– Det känns som ett erkännande av att det jag gör är viktigt. Jag försöker vara en förebild i ett mångkulturellt samhälle där mångfald, integration och jämlikhet möts. Just nu leder jag nio olika kurser i Skäggetorp där vi tränar vardagssvenska på olika sätt. I en av grupperna deltar åtta olika nationaliteter och den äldsta deltagaren är 78 år gammal. Mitt mål är att de som deltar i kurserna ska lära sig hur det svenska samhället fungerar och bli bättre på språket så att de kan få ett jobb eller fortsätta studera. Mitt främsta råd till nyanlända är alltid att lära sig svenska så snabbt som möjligt, för det är nyckeln till framtiden, säger Rezzkallah Malke.

Den 5 december 2023 kommer Rezzkallah Malke samt företrädare för Byalag 1050 att närvara på kommunfullmäktiges årliga middag för utdelning av stipendierna.

Läs mer om Linköpings kommuns olika stipendier via länken nedan. https://www.linkoping.se/kommun-och-politik/fakta-om-linkoping/ekonomi-och-budget/stipendier-och-stiftelser/


Motivering till val av miljö- och naturvårdsstipendiet 2023

“Byalag 1050 tilldelas Stiftelsen Linköpings kommuns miljö- och naturvårdsstipendium år 2023 för sina föredömliga insatser inom miljö- och naturvård.

Byalag 1050 är en ideell förening som har sitt verksamhetsområde i Vreta Kloster längs länsväg 1050 vilket inkluderar Maspelösa, Flistad, Gullberg, Hornstäve och Södra Lund med omnejd.

Stipendiaten har en uttalad vision att verka för en hållbar utveckling. Byalaget har därför en särskild arbetsgrupp med fokus på hållbarhetsfrågor. Genom att samla människor i sin närmiljö skapar de engagemang för miljö- och naturvårdsfrågor och stärker gemenskapen på landsbygden. De sprider information och kunskap om sitt arbete för att inspirera andra. 

Bland de projekt som byalaget genomfört återfinns projekt för biologisk mångfald, att sprida inspiration och kunskap om hur pollinatörer som bin och humlor kan gynnas med hjälp av blommande växter, anordna kurser i ekologisk odling, workshop om klimatanpassning tillsammans med SMHI, klimatanpassningsåtgärder i form av trädplantering och åtgärder för hantering av dagvatten samt gemensam växtbytardag.”

Motivering till val av mångfalds-, integrations- och jämlikhetsstipendiet 2023

“Rezzkallah Malke tilldelas 2023 års stipendium för mångfalds-, integrations- och jämlikhetsarbete för sitt arbete med integrations- och asylverksamhet i Skäggetorp. Hans insatser inom ramen för Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet utgör ett påtagligt arbete för att föra mångfalds-, integrations- och jämlikhetsarbetet framåt i kommunen. 

Rezzkallah leder 9 olika grupper som tränar vardagssvenska på olika sätt, till exempel svenska för föräldralediga, orientering i det svenska samhället samt förberedelser för att ta körkort genom studiematerialet ”bli vän med trafiken”. I en av grupperna som tränar på svenska är det upp till 8 olika nationaliteter och den äldsta deltagaren är 78 år gammal.

Sedan 2019 då verksamheten flyttade till Skäggetorp centrum så har 800 unika deltagare varit med i verksamheten. Verksamheten är mycket  uppskattad och många deltagare vittnar om att det är Rezzkallahs bemötande, pedagogik och stöttning som bidragit till att de haft möjlighet att ta körkort eller starta med SFI på ett mer avancerat steg efter att ha deltagit i NBV:s verksamhet. Det är ett konkret och viktigt bidrag till integrationen av nyanlända i det svenska samhället.”

Kontakter

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Pressinbjudan: 17 parter signerar medborgarlöfte för Skäggetorp4.11.2024 13:00:00 CET | Pressinbjudan

Skäggetorp ska inte längre klassas som ett särskilt utsatt område. Det är det övergripande målet med det lokala medborgarlöftet mellan Linköpings kommun och polisen tilsammans med andra aktörer från civilsamhället och näringslivet. Medborgarlöftet presenterades i juni. Många organisationer och företag i området vill vara med och bidra, och nu träffas alla 17 parter för signering av medborgarlöftet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye